Eğitim-Sen Uşak Şubesi Tis-Hukuk Sekreteri Burak Yavaş, 4+4+4 eğitim sistemi sonrası meydana gelen norm kadro sıkıntılarının çözüme kavuşması için çağrdıda bulundu.
Burak Yavaş, yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Tüm eleştiri ve itirazlarımıza rağmen eğitimde 4+4+4 dayatmasını hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığı, yaşanan okul dönüşümleri sonrasında öğretmenleri, öğrencileri ve velileri çeşitli yönlerden mağdur etmiş, eğitimde yaşanan sorunların daha derinleşmesine neden olmuştur.
Hiçbir hazırlık ve altyapı yatırımı yapılmadan hayata geçirilmeye çalışılan 4+4+4 kademeli eğitim dayatması, bir taraftan eğitimi tamamen piyasalaştırıp, toplumun geleceğini ipotek altına alırken; diğer taraftan on binlerce öğretmen “norm fazlası” durumuna düşürmüştür. 4+4+4 düzenlemesi daha uygulanmaya başlanmadan 30 bini sınıf öğretmeni olmak üzere 70 bine yakın öğretmenin norm fazlası durumuna düşürülmesi eğitimde yaşanan ve halen devam eden kaosun ilk habercisi olmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığı, norm fazlası öğretmenleri bu süreçte yan alan değişikliği gibi tercihlere zorlamış, ancak bu işi de eline yüzüne bulaştırmıştır. 2012-2013 eğitim öğretim yılının başından bu yana 4+4+4 sisteminin getirdiği sıkıntılarla baş etmeye çalışan öğretmenler ve okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) elinde adeta perişan edilmiştir.
Her yıl rutin olarak yapılan ve mezun olduğu alan dışında öğretmenlik yapanlara tanınan kendi alanına geçiş yapma hakkı bu sefer norm kadro mağduriyetlerini giderme adına genişletilmiştir. Norm fazlasını eritmek adına, yan alanını tercih etmek isteyenlere, hiçbir belgesi olmadan zihinsel engelliler, teknoloji tasarım gibi alanlara geçiş hakkı tanınmış, eğitimde yaşanan kaos daha da arttırılmıştır. Bu geçişlerde de uygunsuzluk devam etmiş. Ergenekon Ortaokulunda Çalışmakta iken il içi yer değişikliği ile 03/08/2012 tarih ve 8727 sayılı kararname ile Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokuluna atanan öğretmen il içi alan değişikliği klavuzunun 1.5 maddesinde belirtilen il içi ataması yapılan öğretmenin alan değişikliği başvurusu rededilir hükmüne rağmen Uşak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atanmış ve Lisedeki görevine başlamıştır.
Bu yapılan atamanın alan değişikliği klavuzun 3.5 maddesinde “Başvuruları geçersiz sayılması gerekirken değerlendirmeye alınan ve alan değişikliği işlemi gerçekleştirilen öğretmenlerin alan değişikliği işlemi iptal edilecektir.” hükmü gereğince iptal edilmesi için 23/11/2012 de Uşak MEM’e başvurmamıza rağmen herhangi bir cevap alamamız Uşak MEM deki adam kayırmacılığın bir göstergesi olarak önümüze çıkmaktadır.
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen bilgi yazısında “alan değişikliği” iptalinin sadece iller arası alan değişikliği yapanları kapsadığı, alan bu durumda olan öğretmenlerin eski görev yerlerine dönmeleri şartıyla taleplerinin karşılanacağı belirtilmiştir. Alan değişikliği iptalinin sadece il dışı olacak şekilde dar tutulması ve öğretmenlere “geldiğiniz illere geri giderseniz iptalinizi yaparız ve geri göndeririz” denilmesi, sorunu çözmediği gibi, alan değişikliği mağduru öğretmenlere “ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek”ten başka bir anlam taşımamaktadır. Bu durum, bakanlığın personel politikalarının da iflas ettiğinin kanıtıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı, hemen her konuda olduğu gibi, norm fazlası öğretmenlerin durumu ve alan değişikliği mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda da büyük bir aymazlık içindedir ve tüm eleştirilere rağmen yanlışta ısrar etmektedir.
Son olarak 4+4+4 sisteminin uygulanması sonrasında görüldüğü gibi, bugüne kadar defalarca değiştirilen eğitim sistemi ve dönüştürülen okullar nedeniyle on binlerce öğretmeni mağdur eden norm kadro sisteminin artık resmen çöktüğünü kabul etmek gerekir. İlimizde 66 sınıf öğretmeni,13 okul öncesi öğretmeni arkadaşımızın bütün bu değişikliklere rağmen hala norm fazlası olması ve eğitim öğretim yılının ortasında tayin başvurularının alınması MEB’in eğitime verdiği önemi göstermektedir !!! Ayrıca tayin için açılan okullarda sırada olan öğretmenlerimizin atama hakları elinden alınmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı resmen çöken norm kadro uygulamasının enkazı altında kalan öğretmenlerin sorunlarını derhal çözmek zorundadır. MEB, okulların açılmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen, eğitim hizmetlerinin düzenliliği ve sürekliliğini göz ardı ederek, norm fazlası öğretmenlerin yaşadığı sorunlara somut çözümler üretmek zorundadır.
Eğitim Sen olarak önerimiz, haftalık 15 saat ders yükümlülüğü olan herkesin norm içinde sayılması ve Bakanlığın kendi yanlışının faturasını norm fazlası durumuna düşürdüğü öğretmenlerin sırtına yıkmamasıdır.
Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığını bir kez daha uyarıyor, norm kadro mağduru öğretmenlerin sesine kulak vermeye, sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmeye çağırıyoruz"