UŞAK Tekstil İşverenler Sendikası Başkanı Arif Öztan, kentte tekstil sektörünün 400 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirterek, “İplik sektörü öksürdüğü zaman bağlı sektörlerin zatürree olacağı asla unutulmamalıdır. İthal iplik konusunda hükümetten etkin tedbirler bekliyoruz” dedi.
Arif Öztan yaptığı açıklamada, Türkiye’de tekstil sanayisinin etkin olduğu altı il arasında Uşak’ın da yer aldığını belirtti. Türkiye’de 1913 yılında yapılan sanayi envanterine göre, 13 tekstil fabrikasının üçünün Uşak’ta bulunduğunu hatırlatan Öztan, “Bu dönemde başta askerlerin kışlık kumaşları olmak üzere yünlü kumaşların ipliklerinin ilimizdeki sektör duayenleri tarafından üretildiği bilinmektedir. İplik sektörü Uşak için çok önemli bir yere sahiptir” diye konuştu. Uşak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerde yılda 5-6 bin ton iplik üretildiğini ifade eden Arif Öztan, “Üretilen iplikler triko, çorap ve kumaş sektörüne gönderilir. Esas ağırlık nihai malda battaniye üretimidir. Uşak günlük olarak kendi ürettiği 600 ton ipliğin 150 tonunu battaniye ve kilim dokumasında kullanırken, 250 tonunu ihraç eder. Kalan 200 ton iplikte İstanbul, Bursa ve Denizli gibi tekstil merkezlerinde mamul haline gelir. Uşak ipliğin yüzde 90’ını rejenere iplikle yeniden dönüşümden elde eder. Bu da ucuz olduğu için rekabet şansını artırır” dedi.
ABD’nin pamuk politikasıyla Türkiye'nin pamuk ekim alanlarının azalması, Pakistan’daki sel felaketi, Hindistan’ın pamuk ihracatını yasaklaması ve Çin’in yüksek miktarda pamuk alımı yapmasının son iki yılda pamuk fiyatlarını ikiye katladığını kaydeden Öztan, “Bir de buna ithal iplik eklenince ciddi anlamda zora giren iplik sektörü anti damping önlemlerinin alınması ile rahatladı. İplik sektörü öksürdüğü zaman bağlı sektörlerin zatürre olacağı asla unutulmamalıdır. 350 bin ton/yıl hammaddeyi tarlasız olarak ipliğe dönüştüren kentimiz geri dönüşüm merkezi haline gelmiştir” diye konuştu.
SANAYİCİNİN ENDİŞESİ SÜRÜYOR
2010 yılının başından itibaren iplik sektöründe canlanma olduğunu kaydeden Uşak Tekstil İşverenler Sendikası Başkanı Arif Öztan, buna rağmen bazı endişeler yaşandığını söyledi. Öztan, şunları kaydetti:
“2011 yılının Temmuz ayında kaldırılacağı söylenen ithal iplikteki anti damping sanayicilerimizi endişelendirmektedir. Hükümetten bu konuda etkin tedbirler almasını bekliyoruz. Rakiplerimizle iplik sektöründe rekabet edebilmek için teknolojimizi yenilemeye devam ediyoruz. İthal ipliğe giden dövizimizin Türkiye’de kalmasını ve atıl kapasitelerimizin aktif hale geldiği son bir yılın devamını istiyoruz. Dünya pazarında rekabet edebilmek için özellikli ürünler geliştirmemiz gerekiyor. Yanmaz iplik, tüysüz iplik, anti bakteriyel iplik, organik iplik ve bambu elyafı gibi yeni hammadde çalışmalarımızda üniversitemizi de hocaları ve öğrencileri ile birlikte sahada görmek istiyoruz."
İPLİK SEKTÖRÜ ÖKSÜRÜRSE, BAĞLI SEKTÖRLER ZATÜRRE OLUR
UŞAK Tekstil İşverenler Sendikası Başkanı Arif Öztan iplik sektörünün sorunlarını ve alınması gereken tedbirleri anlattı..
20 Mart 2011 Pazar 00:00
****“uşak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerde yılda 5-6 bin ton iplik üretildiğini ifade eden
****Uşak günlük olarak kendi ürettiği 600 ton ipliğin
****350 bin ton/yıl hammaddeyi tarlasız olarak ipliğe dönüştüren kentimiz geri dönüşüm merkezi haline gelmiştir” ”
Ben mi hesap yapamıyorum bu rakamların birbiriyle alakası yok.
Lütfen haber yayınlarken hesaplayıp yayınlayın.Yani yorumlayıp yazalım şu haberleri.