Uşak Platformu tarafından 'Uşak'ta yatırım ve sinerji' konulu panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki panele TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Başkanı Ali Yıldırım ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Mustafa Kuvvet konuşmacı olarak katıldı. UOSB Başkanı Yıldırım ve UTSO Başkanı Kuvvet'in, Uşak'taki yatırımlar ve ihracat konularındaki bilgilendirmesinin ardından konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 100'ler Kulübü'nün 2009 yılında ihracat rakamlarında 100 milyar doların altına düşmediğine dikkat çekti. İhracatı 102 milyar dolarda tutturduklarını belirten Büyükekşi şunları söyledi:
"Küresel krizde son derece hızlı bir şekilde toparlandık. 2009 yılındaki küresel krizin etkilerinin ortadan kalktı. 2010 yılında ihracatımızı 114 milyar dolara çıkardık. Bu sene de güzel bir tempo yakaladık. İlk 5 ayda ihracatımız, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 20 artırarak 55 milyar dolara yaklaştı. Küresel kriz başladığında hesaplamalarımıza göre 2008 yılı rakamlarını 2012 yılı sonunda yakalamayı planlamıştık. 2008 yılı ihracatı 132 milyar dolardı. Bu rakamı bir Türkiye Cumhuriyeti rekoru kırarak yıl sonunda yakalamayı planlıyoruz. 2023 için TİM olarak ihracatta 500 milyar dolar hedefi koyduk. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bu hedefe ulaşabilmek için de Türkiye'nin ihracatını her yıl yüzde 12 artırması gerekiyor. İlk 5 aydaki yüzde 20'lik artış, bize yeni bir artış ve yeni bir rekor getirecek."
UŞAK İHRACATA YÖNELDİ
Uşak'ın ihracattaki artış hızının, Türkiye'dekinden daha yüksek olduğuna dikkat çeken Büyükekşi konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Uşak'ın ihracat performansı, son on yıla baktığımızda biraz gerilerde ancak 2010 yılı ihracatına bakıldığında yüzde 38'lik artış neredeyse Türkiye ortalamasının iki katı. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Uşak'ın ihracata yönelmesi taktire şayan bir gelişme. 2011 yılına baktığımızda Uşak, Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 36'ncı ilimiz. Uşak'ın sanayi yapısına bakıldığında bu hak edilen bir sıra değil. Çünkü başta tekstil ve deri olmak üzere pek çok sektörde büyük bir kümelenme var. Teşvik yasasının ardından kente büyük yatırımlar geldi. Bu konuda bizim de büyük bir çaba içersinde olmamız gerekiyor. Uşak'a yeni yatırımcıları getirmek son derece önemli. Çünkü İstanbul'da bundan sonra yatırım ve üretim yapmak gerçekten çok zor. Maliyetler çok yüksek. Uşak'ın üç organize sanayi bölgesi var. Bunu en iyi şekilde Türkiye'ye ve yurt dışına pazarlamamız gerekiyor."
ÇİNLİLERE MAL SATIYOR
Türkiye'de üretim yapmanın artık yetmediğini vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi şöyle konuştu:
"Üretimde artık ARGE ve İnovasyon olarak çalışmalar yapmak gerekiyor. Markalı mallara geçerek, değişimi yakalamamız gerekiyor. Değişimi yakalamak için de destek verilmesi şarttır. Yeni pazarlar kurulması lazım. Pazar arayışında da bir yönümüzün dışarıda olması gerekiyor. Geleneksel değil, yeni pazarların yaratılması gerekiyor. Uşak'ın ihracattaki yeni pazarı Çin. Çin, ihracatta aleyhimize bir durumda. Uşak sanayisi, Almanya, İtalya ve İspanya'nın ardından Çin'e de ihracat yapıyor. Bu pazarı görmüş. Uşak, Çinliler'e bile mal satabiliyorsa bu işi bitirmiş demektir. Bundan sonraki adımlar konusunda da büyük çaba gösterecektir. İstanbul bundan sonra daha çok bir finans, tasarım ve Ar-Ge şehri olacaktır. Üretim ise Anadolu şehirlerine kayacak. Bunlardan birisinin de Uşak olacağını tahmin ediyorum."