Hükümetin cari açıkla ilgili aldığı önlemeleri yetersiz bulduğunu belirten Arif Öztan, “Merkez Bankası verilerine göre 2010 yılı cari açık 48 milyar 557 milyon dolar. Merkez Bankası’nın 2011 yıl sonu beklentisi 55,5 milyar dolar. Bu tek başına yeterli bir çözüm değil. Cari açıkla ilgili alınan tedbirlerin yetersizliği iş alemini tedirgin ediyor” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2010 yılı ihracatının 114 milyar dolar olduğunu, bunun 21,6 milyar dolarını giyim ve tekstil ürünlerinin ihracatının oluşturduğunu ifade eden Öztan şöyle konuştu:
“Tekstil sektörü ihracatı, toplam ihracatın yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Tekstil sektörü olarak toplam ihracatın beşte birini biz yapmaktayız. Bu yabana atılır bir rakam değil. Ama daha fazlasını yapabiliriz. Toplam ithalatımız 185,5 milyar dolar. Görüldüğü gibi ihracatımız ithalatımızı karşılamıyor. İthalatın ihracattan daha fazla olması tüm sanayicileri rahatsız ediyor. Ülkemizin dış ticaret açığı değil, fazlasını vermesini istiyoruz. Ancak, bütün bunlar sadece istemekle olmuyor. Hükümetiyle, sanayicisiyle, bankacısıyla her kesimin elini taşın altına koyarak çalışması gerekiyor. İhracatı ithalatından fazla olan üreticilere destek verilmelidir. Tek çıkış yolu ihracatın arttırılmasıdır.”
Üretebilinen yarı mamullerin ithalatının sınırlandırılarak içerde üretilen ürünlere anti-damping uygulanması gerektiğinin altını çizen Arif Öztan, “900 bin ton pamuk üreten bir ülkeyken üretici desteklenmediği için pamuk üretimi 400 bin tonlara kadar geriledi. Bu da pamuklu tekstil sektörünü olumsuz olarak etkiledi. 'Tarlasız pamuk, koyunsuz yün üretiyoruz' diyoruz. Ne sahip çıkan ne de bizi duyan var. 'Petrolsüz sentetik elyaf üretiyoruz' diye yazılı ve görsel basına çıkıyoruz, ilgilenen yok. Bedava kredi istemiyoruz, destek olunsun yeter. 21 Temmuz’da uygulamaya başlanan hazır giyim ithalatına vergi bu bağlamda önemli bir adımdır. Ham madde ve yarı mamule de benzer vergiler getirilebilir, ihracatı ithalatından fazla olan üreticilere yüzde 50 elektrik teşviki bir çözüm önerisidir. Yine SGK desteği bu önerilerden bir tanesidir” diye konuştu.
Giren sıcak paranın döviz artışını engellediğine dikkat çeken Öztan sözlerini şöyle tamamladı:
“Düşük kurla sanayicinin başı derttedir. Uluslararası pazarda fiyat tutturulamamaktadır. Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki iç karışıklık tekstil pazarımızı sıkıntıya sokmaktadır. Avrupa ülkelerinden dolaşarak giden mamuller durunca sipariş iptalleri başladı. Bireysel olarak yeni pazar arayışlarımız sürüyor. Ancak ilgili bakanlık ve kurumlarımızdan bu konuda daha aktif olmalarını ve ihracat yapmak isteyenlere daha fazla yardımcı olmalarını bekliyoruz. Son olarak enerji teşviki ve SSK desteğinin önemli bir çözüm olabileceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.”
Uşak'lı Tekstilciler; Tek Çıkış İhracatın Artırılması..
UŞAK Tekstil İşverenleri Sendikası (UTİS) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Öztan, yeni hükümetten beklentilerini sıraladı. Öztan, iş aleminin tek çıkış yolunun ihracatın arttırılması olduğunu söyledi.
28 Temmuz 2011 Perşembe 14:44