İnsanların bir çoğu gibi ben de bir çok konuda haklı çıkmaktan mutluluk duyuyorum, ancak şehrimi ilgilendiren bir konuda, yanlış olan bir şeyi önceden belirtip sonra haklı çıkmak beni hiç ama hiç mutlu etmiyor.
Biliyorsunuz İsmetpaşa Caddesi, Uşaklı vatandaşlarımızın deyimi ile Mecburiyet Caddesi, şehrin neredeyse tüm sosyal yaşamının birleştiği tek cadde. Kamu kuruluşlarının, devlet dairelerinin, avukatların, doktorların özel muayenehanelerinin, cafelerin, restaurantların toplandığı bu cadde gerek Uşaklılar gerekse de üniversiteden gelen öğrenciler açısından vazgeçilmez özellik taşıyor.
Her Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi söylemler hiç değişmedi bu şehirde, İsmetpaşa Caddesi’nde yenileme projesi gerçekleştireceğiz, yenilenemedi gitti mecburiyet caddemiz. Tam bitti derken bir yer kazılır, yeni bir şeyler ilave edilir, yeni gelen Belediye Başkanı eski başkanın projesini beğenmez olan vatandaşa olur, orada yaşayan esnafa olur. O cadde de ne çalışma biter ne de cadde üzerine ve cadde çevresinde trafik sorunu biter.
Proje Mimarının ve Ali Erdoğan’ın Açıklamaları
Şu an ki Belediye Başkanı Ali Erdoğan’ın da en büyük projelerinden biriydi “İsmetpaşa Caddesi Projesi” . Malumunuz olduğu gibi cadde projesi 31.08.2013 tarihinde tamamlanarak, vatandaşın hizmetine sunuldu. Projeyi tasarlayan i Doçent Doktor Nevzat Oğuz; İsmetpaşa Caddesi projesi büyük bir projedir. Yaklaşık bin 200 metrelik bir kentin omurgasını planlıyor. Birinci bölge Ulu Cami ve çevresini kapsıyor. İkinci bölge İsmet Paşa Caddesi, üçüncü bölge hükümet konağı ve meydanı, dördüncü bölge Orhan Dengiz Bulvarı ve beşinci bölge ise Milli Egemenlik Parkıdır. Amacımız bu caddeyi sadece kat edilen bir cadde olmaktan çıkarıp, eğlenmek dinlenmek ve bilgi edinmek için kullanılan bir cadde haline getirmekti. Gördüğüm kadarı ile bunda başarılı olduk” şeklinde belediyenin resmi internet sitesine açıklamada bulunmuştu.
Ali Erdoğan’da yaptığı açıklamada “ caddenin Avrupai bir cadde olduğunu ve Türkiye’nin en iyi caddelerinden biri olacağını belirtmişti.”
Okuduğunuz üzere, projeyi tasarlayan mimar ve uygulayan mimar belediye başkanımız projeden gayet memnun. Hatta yine belediyenin internet sitesinde vatandaşın da caddenin yeni halinden memnun olduğu belirtiliyor.
Proje kapsamında tüm vatandaşların dikkatini çeken projenin bir parçası olan bir konuyu gündeme taşımak istiyorum; cafeler için yapılan gölgelendirmeler. İlk bakışta modern bir görünüme sahip olduğu düşünülen bu gölgelendirmeler, bildiğiniz gibi değişik şekillerde cumartesi pazarının olduğu yeni Pazar alanında ve mende pazarındaki Pazar yerinde de kullanılıyor.
Daha önce yazdığım makalelerde belirtmiştim, hatırlarsınız; artık bir çok Belediye herhangi bir projeyi gerçekleştirmeden önce vatandaşın fikirlerini alıyor. Hatta artık otobüslerin renginin ne olması gerektiğini vatandaşa soracak kadar vatandaşın fikirlerine önem veriyorlar.
Gölgelendirmelerin hoş olmadığını, herhangi bir işlevselliği bulunmadığını, bu gölgelendirmelerin hem caddenin görselini bozduğunu hem de vatandaşı soğuktan, güneşten, yağmurdan korumadığını bu yüzden de gereksiz olduğunu yazdım durdum ve maalesef geçen günlerde yaşanan bir gelişme beni haklı çıkardı ve yazımın başında belirttiğim gibi, bu konuda haklı çıkmaktan hiç mutlu değilim.
Esnafın Hali Ne Olacak?
Şu an bu gölgelendirmelikleri kullanma hakkına sahip esnaflarımız şu şekilde; Saray Sultan, Anadolu Simit, Roma Dondurma, Ege Simit, Oburix, Özsüt, Lal Cafe ve Özen Pastanesi . Toplamda 8 mekan sahibi bu gölgelendirmeliklerden yararlanıyor. Geçen günlerde katıldığı bir canlı yayında Başkan Ali Erdoğan bu uygulama ile esnafın kaldırımları işgal etmediğini ve kaldırımları rahatlattıklarını söylemişti. Kaldırımları işgal etmeyen esnaf için bir gün birileri işgaliye parası istenirse diye acaba soran olmuş mu esnafa bilmiyoruz ancak, işte birkaç gün önce bu durumu soran birileri Uşak’a geldi. Ankara’dan yıl sonu denetlemesine gelen sayıştay müfettişi bu alanların ücretsiz kullanılamayacağını ve bu alanları kullanan esnafın işgaliye parası ödemesi gerektiğini Belediye yetkililerine iletti. Belirlenen ücret ise hiç de azımsanacak bir tutar değil, metre kare başına günlük 1.35 TL. Bu gölgelendirmeliklerin bazıları 25 bazıları ise 50 metre kare. Bu durumda 50 metre kare yer kullanan bir esnafın ödemesi gereken tutar aylık 2025 TL’te tekabül ediyor. Yani günlük 67,5 TL. Kısa bir işletmecilik mantığıyla 67,5 TL’lik kar elde edebilmeniz için en az 200 TL’lik ciro elde etmeniz gerekiyor. Esnafa bu durum tebliğ edildiği an esnaflar ortak bir karar alarak bu gölgelendirmeliklerde ki masalarını ve sandalyelerini kar edemeyecekleri kaygısı ile kaldırdılar. Yani bu gölgelendirmelikler şu an atıl duruma düştü. Gölgelendirmeliklerin maliyetinin yüksek olduğu hepimizin malumu.
Bu durumda şimdi biz Belediye yetkililerine Uşak Son Nokta Gazetesi olarak soruyoruz;
Bu gölgelendirmelikleri yapmadan önce esnafın fikrine başvurdunuz mu?
Esnafa gölgelendirmelikleri yapmadan önce işgaliye parası ile ilgili olarak herhangi bir bilgi verdiniz mi, verdiyseniz bu tutar şu an belirlenen tutarla örtüşüyor mu?
Şu an cadde üzerinde bulunan bu gölgelendirmeliklerin atıl duruma düştüğünü göz önüne alırsak, mende pazarında ve cumartesi pazarında ki benzer uygulamaların da atıl duruma düşeceği kaygısını taşıyor musunuz?
Bu gölgelendirmelikler yapılmadan önce herhangi bir kamuyoyu araştırması yapıldı mı?
Bu gölgelendirmeliklerin maliyeti belediyenin kasasından mı çıktı?
Gölgelendirmeliklerin bundan sonra ki durumu ne olacak, bu gölgelendirmelikler ne şekilde vatandaşı hizmetinde olacak?
Sadece belediyecilik hizmetinde değil, herhangi bir işi yapmadan önce bir işletmecinin, bir yöneticinin yapması gereken bazı çalışmalar olması gerekiyor; Pazar araştırması, işlevsellik, maliyet/fayda analizi, projenin bölgenin veya mekanın ihtiyaçlarına cevap verip veremeyeceği.
Ata Kule Projesi de Benzer Sorunlar Taşıyor
Şimdi kafalarda merak edilen bir çok soru oluşmuş durumda. Uşak Belediyesi’nin Atapark içinde bulunan Ata Restaurant diye tabir edilen ancak restaurant olmayan kulede de benzer bir uygulaması ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Bir çok vatandaş bu kulenin ne için kullanılacağından habersiz durumda şu an. Bazıları üzerinde bir restaurant ya da kafeterya olacağını düşünürken bazıları da, teras katının şehir izleme noktası olarak tasarlandığını düşünüyor. Ama gerçek öyle değil. Ara katlarda ne olacağı sorusu da vatandaşların merak ettiği bir başka konu. Bilmeyenlere biz açıklayalım; Bu kulenin en üst katı öğrenciler için astronomik gözlem yapabilecekleri bir teleskopun olduğu ve bir sınıfı bile içinde zor şekilde bulunduracak bir teras olarak kullanılacakken, ara katlarda herhangi bir şey bulunmuyor. Bitiş tarihi çok önce bitmiş olan ama hala kullanıma açılamayan bu kulenin en alt katında ise kaliteli bir mutfak yerine bir kahve firması hizmet verecek. Kulenin ilk yapılış amacı uzunluğu ve şu an ki durumu arasında ne kadar çok fark olduğunun hepimiz farkındayız.
Başta tasarlanan proje ile gerçekleşen kule projesi arasında bu kadar büyük farkların olması, Belediyenin bundan sonra gerçekleştireceği projeler açısından vatandaşları kaygılandırıyor.
Araştırılmadan, danışılmadan, yararlı olup olmayacağı düşünülmeden, fayda/maliyet analizi yapılmadan gerçekleştirilecek bütün projelerin başarısız olacağı gerçeği ortadayken, daha önceki hatalardan ders almamak, yeni projeler yapılırken vatandaşa, esnafa danışmamak Belediyenin yapacağı bütün projeleri başarısız kılacaktır.
Sözün özü;
Bizlerin vatandaş olarak en büyük beklentisi, Belediye gelirlerinin doğru şekilde kullanılması ve Uşaklı vatandaşa layık hizmetler gerçekleştirilmesi. Daha önce defalarca belirttiğim gibi, yapılacak her türlü olumlu girişimi mutlulukla satırlarımıza taşırken, vatandaşa ve esnafa yararlı olmayan girişimleri de gündeme alarak takdiri değerli Uşaklı hemşerilerimize bırakacağımızı tekrar belirtmek istiyoruz.
Belediyenin gölgelendirmelikler ile alakalı bu sorunu ciddiye alarak ivedilikle çözeceğine inanıyor ve tüm Uşaklı vatandaşlarımıza saygılarımı sunuyorum.
hersene yapılan yık tekrar yap a harcanan paralarla uşak a kaç tane konut yapılabilir di son günlerde tamgaz yapılan beton dikilitaş vb lere harcanan paralarla uşak ın işyeri ve konut sorunu çözülebilirdi ama maalesef bu konularla ilgilenen yok varsa yoksa gösteriş gösteriş gösteriş yazık harcanan milyarlara yazıkkkk