Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Uğur Ulaşoğlu, av sezonu ile ilgili açıklama yaptı. Ulaşoğlu, "2011 bıldırcın avı 13 Ağustos, keklik ve tavşan avları da 15 Ekim'de başlayacak. O tarihe kadar keklik, tavşan ve diğer türlerin avlanması yasaktır. 13 Ağustos'ta başlayacak av sezonu yalnızca bıldırcın, üveyik ve yaban domuzunu kapsamaktadır. Diğer türlerin 15 Ekim tarihine kadar avlanmama sebebi, gelişim süreçlerini tamamlamadıkları ve yavruları olduğu içindir" dedi.
YASAL OLMAYAN TÜFEKLERLE AVLANMAYIN
Ulaşoğlu, Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatını Koruma Dairesi'nin tanıtıcı av sahalarını gösteren haritalar ve kitapçıklar bastırarak il müdürlüklerine gönderdiğini belirtti. Ulaşoğlu, "Dernek üyesi olan veya olmayan avcı arkadaşlar bu kitapçıklar ve haritalardan alarak bilgi sahibi olabilir. Avlanmanın yasak olduğu yerler haritada belirlidir. Onun dışında bir de ağaçlandırma sahaları, sulak alanlar, yapay göletlere, meskun mahale ve ana yola 300 metre mesafede avlanmak insan güvenliği ve yaban hayatının devamı için yasaktır. Çifte ve süper poza tüfeklerle avlanma yasal olarak yapılabilir. Bunun dışında otomatik tüfeklere mutlaka takoz takılması gerekmektedir. Aksi takdirde koruma ekipleri tarafından bu tüfekler yakalanıp ele geçirildiğinde mülkiyeti kamuya geçirilerek ihale ile satışı yapılıyor" diye konuştu.
CEZALAR KESİLİYOR
Uğur Ulaşoğlu, hala üreme sürecini tamamlayamayan bıldırcın ve üveyik avlarına giden avcılara uyarıda bulundu. Ulaşoğlu, "Son günlerde araç içinden ateş ederek kaçak avlananlar olduğu tespit edildi. Bunlar yakalanarak işlem yapıldı. Ciddi para cezaları kesildi. Tabiatı korumak için bunu yapmak zorundayız. Yaban hayvanlarının yaşamlarına da saygı gösterilmesi gerekir. Av sezonu başlayana kadar av yapılmaması lazım. Yapanlar da bu cezalara maruz kalacak. Kaçak avlara gidenlerin uyarılması ve onların engellenmesini istiyoruz" dedi.
3 BİN 300 AVCI EĞİTİLDİ
Belgesiz avcılar için eğitim kursu açtıklarını ifade eden Ulaşoğlu, bu yıl 300 kişiye eğitim verildiğini söyledi. Toplamda 2011'e kadar 3 bin 300 avcının eğitildiğini kaydeden Ulaşoğlu, "Şu an halen kurslar devam etmektedir. Başarılı olanlardan avcılık belgesi alanlar yasal olarak avlanabilmektedir" diye konuştu.
CEZALAR EL YAKIYOR
Kaçak avlananlara uygulanan ceza miktarlarına açıklayan Uğur Ulaşoğlu, "Yaban tavşanı vurmanın cezası 500 lira, sülün 350 lira, atmaca şahin gibi yırtıcı kuşların avlanmasının cezası her bir kuş için 7 bin 500 lira, leylek için bin 500 lira, bıldırcın için 700 lira, kınalı keklik için de 350 lira para cezası kesiliyor. Cezaların yüksek olması kaçak avı caydırmak içindir. Yaban hayatının onarımı çok zordur" dedi.