Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail ATALAY, balığın faydalarını bilimsel verilere dayanarak yaptığı açıklamada şöyle konuştu;
“Ülkemiz balık tüketim ortalaması sadece 8 kilogram. Bu rakam birçok geri kalmış ülke ortalamasından bile daha düşük. Beyin gelişiminden, kanser ve şeker hastalığından korunma, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme gibi birçok faydası bulunan balık, Türkiye'de az tüketiliyor.
Türkiye'de kişi başına balık tüketimi yılda 8 kilogram iken, dünyada ortalama 16 kilogram, Avrupa Birliği'nde (AB) ise 22 kilogram olarak gösteriliyor. Sağlık için haftada en az 2 kez (300gr.) balık tüketilmesi gerekiyor.
Balığın insanoğlunun en eski besin kaynaklarının başında geliyor, protein içeriği ve A, D, K ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) açısından zengin bir besin türü. fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak olan balığın, insan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA (eikosapentoenoik asit) ve DHA'nın (dokosaheksaenoik asit) en önemli kaynak.
Bununla birlikte, protein içeriği zengin olduğundan diğer besinlerde olduğu gibi balık da saklama, hazırlama ve pişirme kurallarına dikkat edilmediğinde çabuk bozularak sağlık risklerine yol açabilir. Bu nedenle vatandaşlarımız besinlerin sağlıklı ve güvenilir şekilde tüketilmesi konusunda bilgilendirilmesinin önemi çok büyük.
Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri dolayısı ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olmaktadır. Kış mevsiminde güneşten fazla yararlanılamadığı için kemik ve diş sağlığında önemli olan D vitamininin karşılanmasında yine balık tüketimi önem kazanmaktadır.
Halk arasında balığın, süt ürünleri (yoğurt, ayran gibi) ile bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketilmesi her hangi bir sağlık problemine neden olmadığı bilimsel çevreler tarafından sıklıkla dile getirilmektedir.