Türk birliklerinin Yunan kuvvetleri üzerine taarruzu devam attikçe yüzlerce Yunan subay ve askeri de esir edilmiştir. Bu arada Dumlupınar Muharrebesinde yenilen Yunan tümenlerinin geri de kalan 4.000 kişilik bir kısım, başlarında 1. Kolordu Komutanı General Trikopis, Genelkurmay Başkanı Albay Vasilokopulis ve Kolordu Levazım Başkanı Albay Petrinis ile 13. Tümen Komutanı Albay Kaybalis olduğu halde kuzeydeki Türk birliiklerinin sıkıştırılması üzerine Murat Dağlarından Comburt yönüne saparak 2 Eylül gecesi Uşak civarındaki Türk kuvvetlerine teslim olmuşlardır.
Bu esir alınanlar arasında üçyüzü aşkın subay da bulunmaktaydı.
Esir edilen Yunan Ordusu Komutanı Trikopis ve Yunan generalleri ile burada görüşen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, ‘’Kendilerini tesellive misafir etmiş’’ ailelerine sağlıklı olduklarına dair ve bilgi vermelerine izin vermiştir. Trikopis’in silah ve kılıcını kurmayları İsmet Paşa (İsmet İnönü), Halit Akmansu (Dadaylı Halit), Asım Paşa (Asım Gündüz) ile birlikte teslim almışlardır.
Uşak’ta bulunan Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa da, Kaftancılar evinin gelini olan Pakize Hanım’ın işlediği Mareşellik apoletini ilk defa burada takmıştır.
1978 yılında kamulaştırılan yapı 1 Eylül 1978 yılında Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak açılmıştır.
İki katlı ahşap yapının giriş katında yöresel giysi ve takı örnekleri ile Kurtuluş Savaşında kullanılmış olan silahlar sergilenmektedir.
İkinci katta; Atatürk’ün kaldığı süre içerisinde kullandığı çalışma odası, yatak odası ve Kurtuluş Savaşı ile önemli kararların alındığı toplantı odası yer almaktadır. Odalarda Ankara Etnografya Müzesi ve Anıtkabir Müzesinden getirilen Atatürk’e ait eşya ve giysiler bulunmaktadır.