Yaklaşık 5 gün önce belediyenin sitesinden yayınlanan su kesintileri ve boru hattında çalışmalardan kaynaklandığı ifade ediliyordu.
Bizde Uşak Haber Merkezi olarak, değerli Uşak halkına en doğru haberi vermek istedik,
Kesinlikle çalışmadan kaynaklı değil, Uşak ilimizin yaklaşık %75 içme suyu kaynağının kuruduğundan kaynaklandığını dile getirmiştik. Aynı zamanda haber yerine ilk giden haber ekibi olarak birebir canlı çekimleri siz değerli halkımıza sunduk.
Görünen gerçeği bile hala çıkıp ifade edemeyen yetkili kurumlar maalesef samimi davranmayıp durumu ve durumun vehametini maalesef halkımızdan gizlemektedirler.
Lakin bu çabaların nafile olduğunu en az bu sorumlular kadar biliyoruz ve siz değerli halkımızı en iyi şekilde aydınlatacağız.
Daha geçtiğimiz hafta 10 günlük bir tadilat tamirat kesintisi olarak Uşak Belediyesi tarafından duyuru yapılan olayın bugün 5. Günü ve Uşak ta çok su kullanan bazı kesimlerde Valilik Kararı ile geçici kapatma yapılacağı konuşuluyor. Şimdiden demez mi bu halk size, ne oldu tadilat mı uzadı, fabrikalar neden kapanıyor diye. Niçin gerçeği çıkıp açıklama gereği duymuyorsunuz. Diğer kısıtlamalar ne olacak peki. Halktan bugüne kadar toplanan içme suyu parası ile içme suyuna son 2 ay hariç kaç TL yatırım yaptınız mesela.
Küçükler barajının boşaldığının ne zaman farkına vardınız, su kesilince mi.
Su sıkıntısının olduğunu ne zaman fark ettiniz. Bu barajın kuruyacağı 2 ay önceden belli değimliydi. Yok kuyu çöktü, yok sular çekildi gibi laflar, bu işleri yönetenlerin ne kadar liyakatsiz olduğunu ortaya koyar ancak. Madem sular çekiliyor yer üstü suyu ve yağmur suyu havzası olan su kaynaklarına daha fazla önem verilmesi gerekmiyor mu? Gerekiyorsa bu şartlara uyan tek kaynağımız Küçükler Barajına neden dönüp bir kez bakmadınız. Daha 2 gün önce ıslah çalışması görevlileri vardı ve ummalı bir çalışma yapıyorlardı. Peki bu Çalışma daha önce hiç yapıldı mı? Neden? şimdi birden alevlendi.
Belli bir kesim, kuyu kazıyorlar diye bu durumu normal gibi algılatmaya çalışıyor. Kuyu gerçekten kazılıyor. Hemde hiç kazılmadığı kadar. Ama soru şu? neden 1 aydır hızlandı bu çalışmalar. Bu suyun bitip kesileceği çok önceden belli değilmiydi. Tedbir önlem dediğin önceden alınır. Sular kesilince değil. Eleştirilen konu ve vahim olan bu.
Bu Olaydan direkt olarak DSİ – Tarım İl Müdürlüğü ve Uşak Belediyesi 1.derece sorumludur ve çok büyük bir ihmal ve vurdumduymazlığın göstergesidir.
DSİ bu işin teknik ve ilk sorumlusudur. Bu işlerle ilgili önlemleri ve tedbirleri almakla veya bildirmekle yükümlüdür. Tarım İl Müdürlüğü ise Sulama kontrollerini düzenli yapmadığı için, tarımsal sulamada bunca zaman bir tasarruf tedbiri almamış olması ve DSİ nin kendine bağlı olması gibi nedenlerlerle.
Mesela bu kriz nasıl yönetilirdi. Bu barajın her geçen yıl azaldığı kuruduğu belliydi 3 yıl önceden. Mesela buradan sulama yapılan köylülere 3 yıl önceden sulama için verilen su kesilip, susuz tarım yaptırmalıydınız. Ve uzun yıllar susuzluk çekmememiz için bunun gerekli olduğunu köylümüze çiftçimize anlatmalıydınız. Onlarda yonca ekmez arpa ekerdi, mısır ekmez buğday ekerdi, eğer tarla bu havzada ise. Gerekirse bu Valillik kararlarını o zaman alırdınız köylü ikna olmazsa.
En önemli konulardan Bir diğeri ise, öncelik sıralamasına bu kurumlar tarafından uyulmamış olması.
Bu öncelik sıralaması, eğer göl tarımsal sulama gölü ise dahi birinci öncelik içme suyudur. Sonra tarımsal sulama ve en son olarak da su ürünleri yetiştiriciliği gelir. Siz ise tam tersini yaptınız. Uşak ın tek içme suyu baraj göletini, içme suyu bu kadar krizdeyken tarımsal sulamaya verdiniz.
Bundan 3 yıl önce barajın ne kadar kuruduğunu ve durumun vehametini anlatmak için göstere göstere halka kaç sosyal sorumluluk ve bilinçlendirme yaptınız içme suyumuz konusunda.
Nasıl su tasarruf edilir diye bir taraftan anlatırken bir taraftanda tonlarca suyu boşa akıtarak samimi olmadığımızı anlar halk diye mi yapamadınız bu projeleri.
PEKİ GELELİM BULDUĞUNUZ ÇÖZÜMLERE VE KALICILIKLARINA
Belki 10 belki 100 sondaj vurarak maliyetine bakmadan bu sorunu bir süre sonra bir süreliğine giderdiniz diyelim. Peki sondaj ile su çıkarma maliyetlerini de hesap ettiniz mi? Yoksa halk ödüyor diye o kısmını çok önemsemiyor? Musunuz. Sondaj maliyetlerinden bahsetmiyorum bile.
Peki kendiniz ifade ediyorsunuz kuyu suları hızla çekliliyor diye veya çok derine iniyor diye. Sizin kazdığınız kuyular ne kadar uzun vadeli çözüm. Siz kazınca daha çok ve daha hızlı çekilmeyecek mi.
Daha sığ kazılmış eski kuyular ve köylünün, çiftçinin kuyuları susuz kalmayacak mı? Yorgan kısa mı sanki, bir yeri çözsek bir yeri sıkıntı çıkarıyor gibi. Tedbiri zamanında almamanın sonuçları bunlar. Bu sene aniden kesilen içme ve kullanım suyu halkı nasıl etkiledi ve Belediye bundan direk sorumlu ise, orada uyarılmayan ve mağdur olan çiftçiden de Tarım İl Müdürlüğü Doğrudan sorumludur.
Uşak Belediye Başkanı Mehmet ÇAKIN a sesleniyorum buradan, Altın madeninin su tüketimi hakkında küçücük bir fikri varmı. Mesela bu madenin kentimize kullandığı su kadar faydası varmı. Bu suyun tükenmesinde elbette bilinçsiz tüketen halk da var ise de, gerekli önlemleri almayan ve çözümleri bulamayan olarak sizde sorumlusunuz.
Gerek Karma Organize Olsun Gerek Tekstil Organize olsun, birisi Gediz çayını, diğeri Banaz Çayını yok etti. Buradan bangır bangır bağırdık, yalıtımı olmayan eve ruhsat vermeyenler arıtması olmayan fabrikalara ruhsat verdiler, Organizelere ruhsat verdiler. O gün bu suyun tükeneceği belli değimliydi? O haberlerden sonra ne gibi girişimlerde bulundunuz mesela? Haberler sizin döneminizde yapıldı fabrikalar yapılmasa da. Doğal akan suya sahip çıkmayıp kirletip sondaj ile su çekme fikrinize bayıldık.
Sanayilerde ne gibi tedbirler aldınız mesela? Arıtması bile kontrol altına alınamayan sanayilerde temiz su kullanımını kaç kere denetlediniz.
Siz çıkıp gerçekleri halka apaçık ve dürüst bir şekilde, suçluları da sorumluları da apaçık ifade edip halkı aydınlatana kadar, biz aydınlatmaya devam edeceğiz. Kent nasıl yönetilemiyor halk yüzleşmeden çıkıp anlatmak en doğrusu başkan.
“Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.” Akşam namazı geçti. Dolayısıyla yatsıya çok yok, doğruları halka söylemek için acele etmek lazım.
Saygılar…