Ak Parti 3. Sıra Milletvekili Adayı Hazim Sesli Çimse-İş Sendikası'nda yaptığı konuşmada iddialara cevaben kendilerinin Uşak'a gelecek yatırımlara asla engel olmadıkları, tam tersine destek olduklarını söylemişti. Çimento fabrikasının kurulamayışının Organize Sanayi Bölgesi idaresiyle hiç bir ilgisinin olmadığını çevre kirliliğine sebep olabilceği gerekçesiyle hukuken engeli olduğu için kurulmadığını söylemişti.
Sesli'nin çevre kirliliğine sebep olacağı gerekçesiyle hukuki engeli bulunduğu, bu nedenle kurulamadığını söylediği çimento fabrikası projesinin sahibi olan ENYAŞ Elektrik Arz Dağıtım A.Ş. yayınladığı basın bildirisiyle Sesli'nin iddialarına cevap verdi. ENYAŞ verdiği cevapta binlerce insanın iş olanağı bulabileceği çimento fabrikasının çevre kirliliğine sebep olmayacağı yönünde aldıkları ÇED Raporunu yayınladı.
ENYAŞ, yayınlanan ÇED Raporunda kurulması planlanan çimento fabrikasının Çevresel Etki Değerlendirmesinin yapılıp, kararın olumlu yönde bildirildiği ayrıca fabrikanın Sesli'nin iddia ettiği gibi OSB'nin içine değil yeterli mesafede bir uzaklığa kurulmasının planlandığı ancak buna rağmen OSB yönetimince reddedildiğini açıkladı.
ENYAŞ ayrıca "Unutmamalıdır ki, Sanayi Bakanlığı’nın ve diğer bakanlıkların olumlu görüşü alınmadan, Türkiye’de hiçbir çimento fabrikasına ÇED Belgesi verilmez. Kurulacak çimento fabrikasının da ÇED Olumlu Belgesi 2007 yılı içersinde alınmıştır ve halen geçerlidir" şeklinde açıklamada bulundu.
İşte ENYAŞ'ın basın bildirisinin asıl metni ve ÇED Raporu:
"AK Parti Milletvekili Aday’larının 02.Mayıs.2011 Tarihinde Çimse-İş Sendikasını ziyaretleri esnasında, konunun Uşak’ta kurulması planlanan ve hali hazırda tüm çalışmaları devam eden ENYAS’a ait Çimento Fabrikası Projemiz hakkında bir milletvekili adayının ;
“………. Sesli ziyarette yaptığı konuşmasında:
“Çimento fabrikası Uşak Organize Sanayi Bölgesi karşısında kurulacaktı. Çimento fabrikası organize sanayi bölgelerinin içinde kurulması yasak olan bir sanayi sektörüdür. UOSB içerisinde çimento fabrikası kurulamaz diye bir karar vardır . Şimdi bizim organize sanayi bölgesinin tam karşısında kurulmak istenildi. Bizler çimento fabrikasına karşı değiliz, çimento fabrikasının kurulmasını istiyoruz ama bunun yer olarak mekan olarak Uşak Organize Sanayi Bölgesinin dışında yani 2 -3 km sağında veya solunda olması gerekir diye düşünüyoruz. Kanunlar çimento fabrikasına izin verseydi zaten biz hiçbir şekilde engel olamayız. Devletin kanunun izin verdiği bir yatırma bir iş adamı veya sanayicinin karşı gelebilmesi mümkün değil. Çimento fabrikası Sanayi Bakanlığı izin vermediği için yapılmamıştır.
Murat Bey peynirlerinin Uşak Organize sanayi bölgesinde günlük 700 ton kapasitesi var. Burada peynir fabrikası çimento fabrikasının tozundan etkilenecekti. Biz organize bölgesinde sanayicilere anket yaptık İşadamlarımızın ve sanayicilerimizin % 80 i Organize Sanayi Bölgemizin karşısına çimento fabrikası kurulmasın dedi. Ama tekrar söylüyorum biz hiçbir yatırımcıyı geri çevirmedik, bilakis davet ettik ve OSB başkanlığım döneminde OSB’mize yeni yatırımlar yapılarak binlerce kişinin istihdamı sağlanmıştır. Bu hususta çalışmalarımız artarak devam edecektir” …..”
Bahisle, hiçbir dayanağı olmayan ve talihsiz ifadesine şahit olduk. Uşaklı Hemşerilerimizin konu hakkında gerçek bilgilerle aydınlanması zarureti doğmuştur.
Çimento fabrikası projesi; kurulduğu bölgede yarattığı iş ve iş gücü potansiyeli konusunda tüm sektörler içersinde katma değeri en yüksek sektörlerden biridir. Dolayısıyle bu yatırımı tüm Uşaklı hemşerilerimizle paylaşmak, memleketimize kalıcı ve krizlerden etkilenmeyen bir sektör kazandırmak bilinci ile çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
Uşak Çimento Fabrikası Projesi hiçbir dönemde OSB içersinde kurulması düşünülmediği gibi, OSB eski başkanı; sanki fabrikanın OSB içersinde kurulması planlanmaktaymış gibi konuyu kamuoyuna yanlış aktarmasının sebebi anlaşılamamaktadır. Baştan beri OSB dışında planlanan bölgenin de OSB içersine dahil edilmesi konusundaki çabalarda manidar olmakla birlikte, fikir ve niyet çatışmasının bariz göstergesidir.
Uşak Halkı bilmelidir ki; bu projenin başladığı günden bugüne kadar desteğini esirgemeyen Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan; projenin acilen yapılabilmesi konusundaki desteği hepimizce bilinmektedir.
Kurulması planlanan çimento fabrikasının çalışmaları devam etmekte olup, OSB’nin Uşak Belediyesi imar değişikliğine yapmış olduğu itiraz ve açmış olduğu dava nedeni ile hali hazırdaki gecikme yaşanmaktadır.
Unutmamalıdır ki, Sanayi Bakanlığı’nın ve diğer bakanlıkların olumlu görüşü alınmadan, Türkiye’de hiçbir çimento fabrikasına ÇED Belgesi verilmez.!!! Kurulacak çimento fabrikasının da ÇED Olumlu Belgesi 2007 yılı içersinde alınmıştır ve halen geçerlidir.
OSB’nin hafta sonları özellikle cumartesi ve pazar günleri vahşice, hiçbir önlem almadan, yakılan katı atık ve tekstil teleflerinin bertaraf işlemi ; “çimento kirlilik yaratır izlenimi” ile kendi içersinde çelişmekte, bilimden uzak sadece hurafe edebiyatından öteye geçmemektedir.
Uşaklı Hemşerilerimize, Uşak İlimize yapmış olduğumuz yatırımlarımız ve yapacak olduğumuz yatırımlarla birlikte istihdam yaratmaya ve Uşak’ı kalkındırma kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyoruz.
Buradan tüm Uşak Halkımıza duyururuz"
ENYAS Elektrik Yatırım A.Ş.
çed raparundaki ada ve pafta organizenin hemen yanı niçin başka yer değilde organizenin hemen yanı çed raporunu daha kolay alabilmek için mi? çed raporu alınca bacandan toz bulutları çıkmayacak mı? hazim sesli beyin dediği gibi osb bünyesinde birçok tekstil fabrikası var bunun yanında gıda imalatı yapan fabrikalar ve gıda toptancıları var. peki bu firmalar ; bölge olarak beylerhan köyünde bulunan osb nin yanında kurulmak istenen çimento fabrikası kurulmuş olsa idi, osb de dururmuydu. kapatır giderdi. osb de çalışan biri olarak çimento fabrikası hepimize iş verebilecekmiydi. denizli ilimizde bile çimento fabrikası var o nun yeri bilen varmı? ne şehire yakın ne osb sine lütfen çed raporu alındı biz fabrika kuramıyoruz demeyin osb den uzak bir yerde kurabilirsiniz. maden ocağı yakınlarını deneyin lütfen. osb den ve bizim işimizden uzak durun.