Karaağaç Piknik ve Mesire Alanı içinde yapılan ve isminin Anıt Tepe konulduğu anıtın açılışına ise gerek Azerbaycan’dan gerekse Uşak’tan protokol üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Açılışa Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Daire Başkan Yardımcısı Arastun Mehdiyev, Azerbaycan Milletvekili ve katliamın yapıldığı dönemin Hocalıya bakan Vali Elman Memedov, Azerbaycan Milletvekili Agil Abbas, Uşak Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Gündüz, Tuncay Yılmaz ve Önder Yıldız, İstanbul Türkiye Azerbaycan derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, Azerbaycan’dan gelen protokol üyeleri, Uşak’ta bulunan kurum müdürleri, Uşak Belediyesi birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Anıtın açılış konuşmasını yapan Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Uşaklılar olarak yapılan bu katliamı unutmayacaklarını belirterek bu anıtı da bu konuya dikkat çekmek için yaptırdıklarını söyledi. Erdoğan,” Maalesef kardeşimiz olarak gördüğümüz Azerbaycan halkımız çok yakın zamanda içlerinde, çocuk, kadın ve yaşlıların bulunduğu yüzlerce vatandaşını şehit vermiştir. Bu elim vaka bizlerde de aynı acıyı yaşatmıştır. Biz kardeşlerimizin acısını bu anıt ile paylaşmak istedik” dedi.
Anıtın açılış töreninde konuşan Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov ise bu acının paylaşılmasının kendileri için tarif edilmez bir mutluluk verdiğini ifade etti. Zeynalov; "Bir milleti yok etmek için yapılan soykırımın dünya tarafından görülmemesi bizleri derinden üzüyor. Orada öldürülen herkesin tek suçu Türk olmaktır. İşte bu üzücü olay, duygusal bir anıt ile buluştu. Bu nedene minnettarız” diyerek duygularını ifade etti. Uşak’ta yapılan anıtın Azeriler için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov, "Ermeniler silahları ile askerleri ile Hocalı’ya saldırdılar. Çocuk, kadın ve ihtiyar demeden birçok kişiyi katlettiler. İnsalığa karşı Ermeniler tarafından suç işlendi. Bu suç tüm dünyanın göz önünde seyretmesine rağmen dünyada siyasi ve hukuki olarak değer görmedi. Birleşmiş Milletler yasalarında da bir milleti yok etmek için yapılan eylemin soykırım olduğu belirtilmesine rağmen bu konuda yaptırım uygulanmadı. Böylesine üzüntü verici olayı Uşak’ta yaşatmak bizler için onur vericidir. Uşak Belediyesi bu bağlamda çok anlamlı bir iş yaptı. Türk ve Azeriler dünyada örneği olmayan şekilde kardeşlik yaşıyorlar. Türklerin kaynaşmasını istemeyen ve gelişmesine karşı olan güçler böyle zalimlikler her zaman yaptı. Bunun en yakın örneğini Azerbaycan’da Hocalı’da yaşadık. Türkler kaynaşmaya devam edecek" dedi.
Uşak Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç ise yaptığı konuşmasında, tarihte yapılan bu soykırımı asla unutmayacaklarını söyledi. Bugün hala gerek ülke içinde gerekse yurt dışında bu acıyı hatırlamak yerine sözde Ermeni Soykırımı’nı tanımak isteyen kişilerin olduğunu söyleyen Genç, " Maalesef Türk dünyasını derinden etkileyen bir olay çok yakın bir zamanda gerçekleşti. Tıpkı Bosna’da yaşanan, tıpkı Çin’in Uygur bölgesinde yaşanan katliamlar gibi bu da bir katliamdır. Kardeşlerimizin acısını bu şekilde paylaşmak bizler için çok anlamlıdır” ifadesini kullandı.
Açılış töreni konuşmalar ile devam ederken, Uşak Müftüsü Fuat Altındaş’ın dua ettirmesini akabinde açılış kurdelesi kesildi.
başta ali erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler