Uşak Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Şube Müdürü Uğur Ulaşoğlu, Uşak merkeze bağlı Kayağıl Köyü'ndeki İtecik Dağı'nın bin 200 metre yüksekliğindeki zirvesinde açan İtecik Lalesi hakkında bilgi verdi. Ulaşoğlu, "Bu lale İtecik Dağı'nın zirvede kayalık ve çalılık alanda yetişiyor. Bölgede 300-500 metrekarelik alanda yayılış gösteriyor" diye konuştu. Ulaşoğlu, Türkiye genelinde sadece Uşak'ta yetişen İtecik lalesinin, özel bir bitki olduğu için koruma altına alındığını kaydetti. Ulaşoğlu, "İtecik Lalesi'nin soğanının alınması veya taşınması yasak. Bunu yapanlar hakkında orman ürünlerinin kaçak alınması işlemi yapılıyor. Aracı varsa da müsadere edilerek idari para cezası uygulanıyor" dedi.
Ulaşoğlu, İtecik lalesinin köklerinin sinir yatıştırıcı olduğunu ve ishale iyi geldiğini ifade etti. Ulaşoğlu, "Lalenin ayrıca yaprakları da sebze olarak yeniliyor. Açtığında 10- 15 gün süre ile çiçek veren ender lalelerdendir. İtecik Lalesinin patatese benzeyen yumruları toprağın 25- 75 santimetre arasında altında bulunuyor. Koruma altındaki İtecik Lalesi'ni yok olmasını önlemek amacıyla yöreyi tel örgü ile çevirdik" diye konuştu.
bu laleler benim köyümün yüksek tepelerinden birinde mayıs-haziran aylarında açıyor.eğer bu kadar nadir ve soyu tükeniyorsa onlarda koruma altına alınmalı çünkü herkez patateslerini söküp götürüyor.