Uşak Haber Merkezi ekibi olarak derlediğimiz bilgiler ışığında kamuoyunun dikkatine sunmak için geçtiğimiz aylarda üç farklı haber yapmıştık. Karun AVM'nin kaçak olduğuna ilişkin iddiaları ve siyasilerin önce göz yuman ardından da aman sendecilik yaparak mağduriyetlere yol açan tavırlarını geçmişten günümüze seyri ile birlikte kamuoyunun takdirine sunmuştuk.
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak biz ne Kamu görevlilerinin ne de hukukçuların işine karışmak gibi bir dert içinde asla olmadık. Sadece kamuoyunu bilgilendirmek adına gördüğümüz yanlışları ya da doğruları haberleştirdik. Bütün haberlerimiz ile ilgili de cevap vermek isteyenlerin cevap haklarını sansürsüz olarak kullandırarak bizzat yayımladık.
Karun AVM ile ilgili yaptığımız haberlerin ardından KARUN AVM yetkilileri aracılığı ile bizimle irtibata geçen Erhan Akçay'ın cevap hakkını kullanma talebine olumlu yanıt verdik ve gönderecekleri cevap metnini noktasına virgülüne dokunmaksızın yayımlama sözü verdik. Tabi ki cevap metnin de yanıltma ya da kurumumuzla ilgili haksız itham da olursa bizim de cevap vereceğimizi ayrıca takdiri ve yorumu da kamuoyuna bırakacağımızı da belirttik. Bu görüşmelerin ardından bize cevap metnini mail yolu ile yollayan Erhan Akçay'ın gönderdiği yazılı cevap metnini noktasına virgülüne dahi dokunmaksızın olduğu gibi yayımlayarak takdiri ve yorumu siz sayın okuyucularımız ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
Sayın Nurullah ÇAVUŞOĞLU 29 Ocak 2013
İlki 22 Kasım 2012 tarihinde “Kaçak Olduğu Bilinen Mülkiyeti Erhan Akçay’a Ait KARUN AVM Niçin Yıllardır Bir Türlü Yıkılmadı?”, 2. Olarak 4 Aralık 2012 tarihinde “Karun AVM'nin Kaçak İnşaat ve Tadilatlarına Kimler Göz Yumdu? Niçin Hala Yıkılmıyor?” ve 17 Aralık 2012 tarihinde “Karun Avm Niçin Hala Yıkıl(a)mıyor? Kaçak Yapılaşmada Siyasilerin Gözünü Kapatan Unsur Ne?” başlıklı olmak üzere 3 (üç) haber sitenizde yayınlanmıştır.
Uşak Haber Merkezi olarak kamuoyu ile paylaştığınız bu haberlerin içeriklerinde bazı yanlış yönlendirmeler ve bilgi eksiklikleri olduğu tarafımızca tespit edilmiştir. Aşağıda belirteceğimiz bu eksik bilgiler üzerine kurgulanarak yapılan bu haberlerin, uzun yıllar Uşak’ta seçimle işbaşına gelmiş, şehrine karşılık beklemeksizin hizmet etmiş bir hemşehriniz olarak üzüntüyle karşıladığımı özellikle belirtmeliyim.
Sitenizde yaptığınız bu üç (3) haberde, yapılan yoğun okuyucu yorumlarına, birçok siyasinin de katılımlarının olması, kamuoyunun Karun AVM Hakkındaki ilgilerini ortaya koyduğu gibi, geçmişte siyaset yoluyla hizmet etmiş bir şahıs olmamdan da kaynaklanmaktadır. Karun AVM ile ilgili kamuoyuyla paylaşmak istediğim konular ana hatlarıyla aşağıda belirtilmiştir.
İmar Planı Değişikliği Konusu:
Karun AVM ve AKM’nin bulunduğu alanın imar planı değişikliği (Yeşil Alandan çıkarılması) benden önceki Belediye Başkanı döneminde (1989-1994) yapılmış bir uygulamadır. Bu konu kamuoyunda yanlış bilinmektedir.
Yine kamuoyu tarafından yanlış ve/veya eksik bilinen diğer gerçek ise bu alanın “Ticaret Merkezi’ne Dönüşmesi” konusudur. Bizim dönemimizde yapılan imar tadilatı, Kültür Bakanlığı’na Uşak Belediyesi tarafından tahsis ettiğimiz arsanın karşılığı olarak, “10 adet dükkânın Uşak Belediyesi’ne verilmemesi” üzerinedir. Biz bu 10 dükkanın Uşak Belediyesi’nin olmasını teklif ettik. Kültür Bakanlığı ise bunu reddetti. Kültür Bakanlığı, bu 10 dükkanın Kültür Bakanlığı çalışanlarınca kurulan Kültür Vakfı’na tahsis edilmesini şart koştu.Bunun üzerine o dönemdeki Belediye yönetimi olarak, arsa sahiplerinin ve Uşak Belediyesi’nin hakkını yedirmemek için imar planında değişiklik yaptık.
Bu 10 dükkanın olduğu alanı o anki belediyenin mali imkansızlıkları nedeniyle kendi yapamayacağı için “Belediye Meclisinde grubu bulunan 5 partinin Oy Birliği ile satışına” karar verildi.
Satış İşlemi ve İhale Konusu:
Bu arazinin satış işlemi anında Belediye Başkanı olarak, Uşaklı sanayicilere, müteahhitlere, diğer yatırımcı ve girişimcilere (Mİgros dahil, ülkede bulunan büyük zincir AVM’lere) bu araziyi satın almaları için girişimlerde ve tekliflerde bulundum. Ayrıca, arazinin satışı sırasında Kıymet Takdir Komisyonu’nun belirlemiş olduğu M2 fiyatı 17 Milyon TL’den 22 Milyon TL’ye yükseltilmesini sağladım. Kamuoyunun takdirine tekrar sunarım ki; bir kişi ileride satın almayı düşündüğü bir taşınmazın değerini niçin % 29 – 30 oranında yükseltsin?
Bunun dışında kamuoyunda yanlış bilinen iki konu var. İlki “Ben Belediye Başkanı iken bu arsayı bedelsiz ele geçirdiğim söylentisidir”. Bu yanlıştır, çünkü benim Belediye Başkanlığım 1999’da sona erdi, oysa bu arsa ihaleyle yasal olarak satışı yapılmıştır.
İkinci konu ise “Bu arsayı belediyeden ihale ile alan kişinin paravan olarak kullanıldığı dedikodusudur” ki, bu da yanlıştır. Ankara Asfaltı üzerinde ve şimdiki KİPA’nın karşısında kendi fabrikamızı Uşak’ta ilk AVM yatırımı olarak planlamış ve tadilatına da başlamıştık. Migros ve birçok firma yetkilileriyle görüşmeler esnasında bu alanın (kendi fabrika alanımız) AVM için uygun olmayacağını ve şimdiki Karun AVM’nin şu anda bulunduğu alana bir Alışveriş Merkezi kurulması halinde, “Marka Anlaşması yapabileceklerini” belirttiler. Söz konusu arsayı Uşak Belediyesi’nden projesiyle satın alan iştirakçi kişinin de yatırımından vazgeçmesi üzerine bu alanın bedelini ödeyip, söz konusu iştirakçi kişiden kendi paramla satın aldım. Dolayısıyla Belediye Başkanı iken arsayı üzerine geçirdi gibi ithamlar ve paravan kişi kullandığım iddiaları kesinlikle yalandır, bu türden hadiselere tevessül etmem asla söz konusu değildir.
İhale konusuna gelince; Uşak’ta o tarihlerde yayın yapan bir basın organının “Bu ihalede Yolsuzluk var!” şeklinde bir yazısı yayınlanmıştı. Bu şahıs aynı zamanda İçişleri Bakanlığı’na suç duyurusunda da bulundu. Bakanlık Baş Müfettişi yaptığı incelemeler sonucunda “Soruşturma gerek olmadığı” hükmüne vardı. Ayrıca, bu şahsa dava açtım ve mahkemede dinlenen şahitler de nezdinde, “insanları bu ihaleye girmek için teşvik ettiğim” mahkeme tarafından da bir daha belgelendi. Ayrıca bu gazeteci hakkında manevi tazminata hükmedilmiştir.
Karun AVM Kaçak Değildir Bütünü İtibariyle Yıkılması Asla Söz Konusu Değildir
Karun AVM ile ilgili Uşak Haber Merkezi olarak yapmış olduğunuz bir haberde, “1/5.000’lik İmar Planında bu alanın Yeşil Alan olduğu ve yıkılması gerektiği” belirtilmiş ve kamuoyundaki algı da bu yönde oluşmuştur. Bu da doğru değildir ve burada imara aykırılık içeren bir husus da yoktur. Eğer Karun AVM kaçak ise Atatürk Kültür Merkezi de kaçaktır. İmara aykırılığın söz konusu olmadığı gibi, Karun AVM’nin “Yapı Kullanma İzni” bulunmaktadır. Ancak, yıllar önce Karun AVM’nin müşteri beklentilerine uygun olarak yaptığımız bir takım tadilatlar dolayısıyla ruhsata aykırı bazı durumlar oluştuğu iddia edilmiştir. Bu açıdan Uşak Belediyesi bu alanlarla ilgili “Para cezası ve yıkım kararı” aldı. Biz de Manisa Özel İdare Mahkemesi’ne dava açtık ve Uşak Belediyesi’nin aldığı karar “İptal edildi” ardından Danıştay mahkeme kararını onayladı. Davayı yine biz kazandık. Kaldı ki Uşak’ta Karun AVM’ye benzer durumda olan binlerce yapı olduğu bilinmektedir.
Ardından, Karun AVM’nin teras bölümünün bir kısmı için Belediye Encümeni yine “Yıkım ve Para Cezası Kararı” aldı. Manisa Özel İdare Mahkemesi’ne “Yürütmenin Durdurulması ve Kararın İptali” konusunda yine dava açtık. Belediyenin bu 2. Kez yıkım ve ceza kararı ile ilgili mahkeme “Yürütmeyi Durdurdu”, “İptal” ile ilgili mahkeme süreci devam ediyor. Yani mahkeme Karun AVM’nin terasında bulunan küçük bir bölüm için yıkım kararı verir ise Uşak’ta kaçak yapılar ve çarpık kentleşmeyle en çok mücadele eden kişi olarak bu bazı bölümleri neden yıkmayayım?
Dolayısıyla Karun AVM’nin kaçak olduğu ya da yıkılacağı yönündeki iddialar doğru değildir. Sadece buradaki küçük bir bölüm halen devam eden mahkemenin karar konusudur. Uşak Belediyesi’nden bu alanla ilgili “Plan Notu” alınmasını istedik ve Meclis bu alanla ilgili “Plan Notu” alır ise sürüncemede kalan bu süreç sonuçlanacaktır.
Ömrüm Uşak’a Hizmetle Geçti
Uşak Haber Merkezi aracılığıyla kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak isterim ki;
1978 – 1987 yılları arasında İşverenler Sendikası Başkanlığı, 1987 – 1994 yılları arasında Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve 1987 – 1989 yılları arasında Uşak Organize Sanayi Müteşebbis Heyet Başkanlığı yaptım. Daha sonra Deri Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti’ni oluşturup, 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasına sağladım. Uşak’ta 3 Organize Sanayi Bölgesi var 2’sinin kurulmasında imzam ve büyük emeğim var.
1994-1999 yılları arasında Uşak Belediye Başkanlığı yaptım. Türkiye’de Tunceli ile beraber altyapısı olmayan ikinci şehir Uşak’tı. Bugün şehrin altyapısı bitmek üzere tüm “Uşak’ın Su ve Kanalizasyon Altyapı” çalışmalarını 1995’te biz başlattık. Uşak o yıllarda çamur içindeydi asfalt pahalıydı o açıdan asfalta alternatif olarak Türkiye’de belediye olarak “Granit ve Beton Parke Tesislerini” ilk biz kurduk.
1995 yılında şehrin İmar Planını büyüttük 2 katının üzerine çıkardık. 18. madde uygulamaları ile sorunlu ve sıkışmış şehre düzenlemeye çalıştık.
Şehrin göbeğinde Zahire Pazarı’nı ve Oto Galericilerini şimdiki yerlerine çıkarttık. Otogar ihalesi tamamlanmış bir proje idi yatırımını tamamlayarak hizmete açtık.
2005 yılında yasal hüviyete bürünen ve Türkiye’de Kent Konseyleri’nin kurulmasına öncülük eden Uşak Danışma Meclisi’ni 1994 yılında, Gençlik Meclisi’ni 1995’te kurduk.
Şehirde kültür faaliyetleri neredeyse yoktu, tesis de yoktu! Ilıcak Subaşı’na Kültür Merkezi (Oda Tiyatrosu) temellerini attık. Zafer Haftası’nı Kurtuluş Haftası’na dönüştürüp gelenekleşmesini sağladık. Belediye Kültür Yayınları Dizisi’ni başlatarak şehir tarihinin aralanmasını sağladık. Tarihi Uşak Evleri’nin bazısını kamulaştırarak restorasyon çalışmalarını başlattık. Sevgi ve Barış Ormanı’ndaki ağaçlar şimdi kocaman oldu, sivil toplum kuruluşları ve okullardaki fidanları diken çocuklarımızla beraber büyüyor.
1995 yılında 5. 5 Yıllık İmar Programı’nda tam 55 proje hazırladık ve bunlar halen uygulanıyor.
Ülkede şu an moda ve ihtiyaç olan Kentsel Dönüşüm projelerinin ilkini “Durak Mahallesi”nde başlatma kararı aldık mahkemelere müracaatlar sebebiyle proje durdu. Belediye Toplu Konutlar Projesi’ni biz başlattık.
Uşak Üniversitesi’nin şehrimiz için ne denli önemli olduğunu aşikâr. 1993 yılında Uşak Üniversitesi’ni kurmak amacıyla Uşak Üniversite Vakfı’nı (sonraki adıyla Uşak İli Kalkınma Vakfı) kurucusu olarak, daha sonra da Uşak Üniversitesi’nin kurulmasına büyük hizmetleri olan bu vakfın 2004 – 2007 yılları arasında başkanlığını yaptım ve halen bu vakıfta yöneticiliğim devam ediyor.
Uşak’ta hiç “Soğuk Hava Tesisi” yoktu ve bu tesisleri kurdum şu anda da büyüterek İzmir Kemalpaşa’da yeni bir yatırıma devam ediyorum.
Kısacası şehrin kaderinde rol almış bir işadamı olarak şehrime dolayısıyla ülkeme hizmet etmekten hep onur duydum. Karun AVM’nin süreci ile ilgili ortaya atılan iddialar şahsımı üzmektedir. Gerek ahlâken gerekse hukuken hesap vermediğim ve veremeyeceğim hiçbir makam yoktur.
Uşak Haber Merkezi aracılığıyla kamuoyuna bildirilmesini rica ederim.
Erhan AKÇAY
meyve veren agac taslanir insan kiskanc oluyor karun AVM yola yapilmamis görünüm olarak kötü degil bunlarla ugrasacaginiza yolun üzerine yapilan yapilarla ugrasin kaldirim diye bir sey birakmayanlarla ugrasin