Geçtiğimiz günlerde "Kaçak Olduğu Bilinen, Mülkiyeti Erhan Akçay'a Ait Olan KARUN AVM Niçin Yıllardır Bir Türlü Yıkılamadı" başlığı ile haberleştirdiğimiz ve son günlerde, Belediye Meclisi'nce ruhsat verilebilmesi talebi ile İmar Komisyonunda tartışıldığını duyurduğumuz KARUN AVM'nin geçmişten günümüze kadar ki tarihi seyrini paylaşacağımızı duyurmuştuk. Bugün sizlere KARUN AVM'nin bulunduğu alanın yeşil alandan çıkartılmasından itibaren bugün gelinen noktaya kadar ki tarihi seyrini aktaracağız.
Bilindiği gibi KARUN AVM; Atapark olarak da bilinen 80 bin metrekarelik daire şeklindeki bir yeşil alanın, yapılan imar plan değişikliği ile yeşil alandan çıkartılarak önce kültür merkezi alanı ardından da ikiye bölünmek sureti ile bir tarafı Kültür Bakanlığı'na bir tarafı da AVM İnşaatına ayrılan bir arsaya kuruldu.
KARUN AVM'nin Bulunduğu Arazi 1/5000'lik Planda Hala Yeşil Alan
1/5000'lik planda halen yeşil alan gözüken bu bölgenin, 1/1000'lik planında Ali Künek döneminde yapılan imar plan değişikliği ile yeşil alandan, Kültür Bakanlığı'nın Kültür Merkezi yapabilmesi için Kültür alanına çevrildi. Daha sonra Erhan Akçay döneminde bu alan yeni bir değişiklik ile ikiye bölündü ve yarısı AVM yapılabilmesi için imara açıldı.
Yeri Belediye Başkanı Erhan Akçay İken Mustafa Alanyalı Aldı Fakat Sonra yer el Değiştirdi ve Akçay'a Geçti
Uşak Belediye Başkanı Erhan Akçay iken ikiye bölünen alan belediye tarafndan yaptırılmış olan AVM projesi ile birlikte satışa çıkartıldı ve yeri Mustafa Alanyalı aldı. (O dönemde Mustafa Alanyalı'nın sadece aracı olduğu yeri alan kişinin aslında Erhan Akçay olduğu iddiaları kulislerde ve kamuoyunda uzun uzun konuşulmuştu) Alanyalı'nın satın aldığı yer uzun süre boş arsa olarak kaldı. Ta ki Erhan Akçay 1999 seçimlerini kaybedip Belediye Başkanlığı görevinden ayrılana dek. Belediye Başkanlığı seçimlerinin hemen ardından iddiaları doğrularcasına yerin Mustafa Alanyalı'daki tapusunu üzerine geçiren Erhan Akçay arsada inşaata başladı. Ancak iddiaya göre boş arsaya dikilen AVM belediyenin ilk satarken ki projesi ile tezatlar arzetmekte idi ve ilginçtir hiç kimse buna ses çıkarmadı.
Karun'da Hala Kirada Duran ve Faaliyet Gösteren Bir Çok Dükkanın İş Yeri Açma Ruhsatı Hala Yok.
Mevcut projesi ile satılmasına rağmen KARUN AVM proje ile çelişen bir kaç farklılık ile beraber inşaat tamamlanıyor. Daha sonra yine inşaatta değişiklik yapılarak projeye göre orta kattaki tek mağaza dükkanlara bölünerek franchising marka bayilerine kiraya veriliyor. Ancak yerleri kiralayan firmalar işyeri açma ruhsatı için belediyeye başvurunca ruhsat verilemeyeceği ortaya çıkıyor. Bu sefer tadilat ruhsatı için, kaçak olarak tadilatı yapılan yer için Akçay Belediye Meclisi'ne başvurdu, meclis de reddetti. Bu sefer prosedür gereği tadilat ruhsatı da olmayan ve projeye aykırı olarak yapıldıktan sonra izinsiz tadilat yapılan AVM'ye ceza kesildi.
Ak Parti'li Belediye Döneminde Encümen Akçay'ın Zaman Kazanmasını Nasıl Sağladı?
Encümen, son derece basit bir konuda güya büyük bir hata yaparak cezayı usule uygun kesmedi, böylece zaman kazanma imkanı bulan Akçay, derhal cezayı usulsüz kesildiği gerekçesi ile Bölge İdare Mahkemesi'ne götürdü. 1 yıl kazanmış olan Akçay, 1 yılın sonunda karar Bölge İdareden reddi yönünde gelince Encümen tarafından adeta bir jest daha gördü. Encümen mahkeme kararı uyarınca düzenleme yapıp kararı düzelterek, ve usül hatalarını giderip yeniden yıkım kararı ve ceza kararını düzenleyip olması gereken usul ile tebligat yapmak yerine bu kez yine hem de üç yıl gibi uzunca bir süre zaman kazandıracak bir işlem yaptı.
Bölge İdare Mahkemesi'nin haklı ve yerinde üstelik gerekçelerini açıkladığı kararını o dönemin Encümeni enterasan bir şekilde adeta beğenmeyerek yada yanlışta ısrar ederek DANIŞTAY'a gönderdi. DANIŞTAY'a gönderilen dosyaların uzun süre gelmeyeceğinin bilinmesine rağmen üstelik Bölge İdare'nin kararını bozma ihtimali nerede ise yok iken bu kararı Danıştay'a yollayan Encümenin bu davranışı o dönem de Akçay'a zaman kazandırma gayreti içinde ve konuyu sümen altı yapıp geçiştirme dolayısı ile de yıkım kararının uygulanmasını önleme niyetinde olduklarını adeta açıkça ortaya koymuştur şeklinde yorumlanmış kulisler de başta Mesut Apaydın ve dönemin Başkan Yardımcısı Muhammed Bakır Mutlu olmak üzere tüm encümen üyeleri çeşitli suçlama ve iddialarla gündem edilmişti. Özellikle Muhammed Bakır Mutlu'nun o dönem MİGROS'un bulunduğu katta faaliyet gösteren MADO'dan çıkmadığı ve hemen her gece orada olması kafaları karıştırmıştı. Danıştay'dan sonuç beklendiği üzere yaklaşık üç yıl sonra yine beklendiği gibi Bölge İdare Mahkemesinin kararı ile paralel gelmişti. Yani Encümenin yıkım ve ceza kararını usulden bozmuş ve kararın usulune uygun şekilde verilip yeniden usulune uygun biçimde tebligat yapılması şeklinde Danıştay kararı gelmişti. Yani Bölge İdare'de DANIŞTAY'da yıkım kararını değil yıkımın dışındaki ceza kararı için cezanın hesaplanmasındaki ve tebliğ ediliş şeklini usule uygun bulmamış ve bu nedenle bozmuştu. O dönemde konuşulan iddialara göre; Tabiki zaten sırf zaman kazandırmak için usule uygun olmayan bir karar vererek Erhan Akçay'a Bölge İdare Mahkemesine gitme yolunu açan Encümen daha sonra da Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını da Danıştay'a göndererek Akçay'a bir üç yıl daha kazandırmış ve konunun da hararetinin geçmesini sağlamış olmuştu.
Danıştay Kararı Geldi Ama Encümen Konuyu Adeta Sümen Altı Etti!
Ne garip bir durumdur ki DANIŞTAY kararı geleli yıllar olmuş ama encümen konuyu bir türlü gündeme alıp yıkım kararını yeniden vererek usule uygun ceza ile beraber kararı KARUN AVM'nin Mülkiyet sahibi Erhan Akçay'a bir türlü gönderemediler. Yönetimler değişti Encümenler değişti ama Ali Erdoğan'ın Başkanlığında da kaçak yapı varlığını sürdürdü ve malesef yıkıl(a)madı.
Uşak Haber Merkezi Neden Şimdi Bu Haberi Yaptı?
Pes doğrusu denilebilecek bir imtiyaz gösterilerek önce Mülk sahibi edilen sonra kaçak inşaat yapılmasına göz yumulan ve ruhsatsız dükkanları kiraya vererek, yıllardır gelir elde etmesine müsade edilen Erhan Akçay, edinilen bilgiye göre, son dönemde ruhsat almak için yeni girişmlerde bulunuyor. İddialara göre, aralarında İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun, Avukat Mehmet Göç Ak Parti eski İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Pehlivan gibi isimlerinde bulunduğu Ak Parti'li bir grup Akçay'ın ruhsatın verilmesi karşılığında yeni yapılacak İmam Hatip Lisesi binasına dört yüz milyar liralık bağışta bulunma teklifi sebebi ile kulis çalışmaları yapmakta. Yine MHP içerisinde İmar Komisyonunda bulunan Utku Demiröz'ün de konuya sıcak baktığı da iddialar arasında.
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak soruyoruz; KARUN AVM Kaçak olmasına rağmen niçin yıkıl(a)mıyor?
Ak Parti'li Mesut Apaydın'ın belediye başkanlığı döneminde Başbakan Erdoğan'ın her fırsatta ikaz etmesine rağmen niçin kaçak yapıya (tadilata) göz yumdu? Bu durumdan rant elde eden Ak Parti'liler olmuş olabilir mi?
Uşak Belediyesi suyunu ödemeyenlere bile her türlü yaptırımı uygulamaktan imtina etmezken üstelik Başbakan'ın kaçak yapılaşmaya kesin ve net bir dille karşı olduğunu siyasi hesapla dahi müsade edilmesini deklare etmesine rağmen ne Mesut Apaydın ne de Ali Erdoğan döneminde neden kentin göbeğindeki kaçak inşaatın gereği yapılmamaktadır. Ak Parti'li de olsa MHP'li de olsa belediye başkanı bu konuyu, nasıl sümen altında tutulabilmektedir.
Geçtiğimiz hafta konuya ilişkin bir haber girdik neden o günden beri hiç bir muhalefet partisi herhangi bir girişimde bulunmadı ya da açıklama yapma gereksinimi duymadı?
Her olayı TBMM'nde gündem eden ve soru önergesi veren en azından basın açıklaması yapan CHP'li Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz neden bu gibi konularda sus pus olmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Eşme Belediyesi ile ilgili yaptığımız habere ve Eşme İlçe Başkanının görevinden alınmasına ilişkin de CHP Kanadından bir açıklama gelmemişti. Acaba CHP ve MHP Niçin sessiz kalmaktadır. Muhalefet görevlerini Uşak Haber Merkezi ekibine mi devretmişlerdir? Hem Belediye Meclisi MHP grup başkanı hem de MHP Uşak İl Başkanı görevini yürüten Alpay Özgür neden konuyu görmezden gelmektedir?
Uşaktv isimli internet sitesinde Ercan Ceylan'a ait olduğu iddia edilen kaçak apart yapıldığına ilişkin bir takım haberler çıktı. Bu haberdeki iddialar doğru mu? Doğru ise niçin gereği yapılmamakta? yada haberler yalanlanmamakta?
İmam Hatip Lisesi inşaatına yapılacak bağış neden bazı Ak Parti'lilerin gözünü bu kadar döndürmekte. Akçay İmam Hatip Lisesi inşaatının tamamını yapsa bile hukuksuzluğa göz yumulmasını istemek nasıl akıl karı olabilir?
Karun AVM'nin Kaçak İnşaat ve Tadilatlarına Kimler Göz Yumdu? Niçin Hala Yıkılmıyor?
Uşak'ın en önemli ve işlek yerlerinden bir bölgede dikilen ve içerisindeki bir çok dükkanın hala işyeri açma ruhsatı dahi olmaksızın çalıştığı, kaçak olduğu halde bir türlü yıkılmayan ve adeta sürekli bir kayırmaya tabi tutulan Karun AVM yıkılacak mı? Yoksa her şey kılıfına uydurulacak mı? Ya da muamma devam mı edecek?
04 Aralık 2012 Salı 07:51

Adeta makam MADO''daydı.Zaten sigara yasaklarının en şiddetli kontrol edildiği zamanlar da ,sigara içilebilen tek kapalı mekan MADO'ydu.Oraya zabıta uğramazdı.Mahalle aralarında ki küçük esnafa,işyeri ruhsatı için kan kusturulurken,KARUN AVM,adeta kurtarılmış bölgeydi.Şimdi de kaçak m2 lere yenisi eklenmiş ve AVM nin acil çıkışındaki merdiven sahanlığı da dolar basmak üzere tasarlanmıştır.