Dünya Mimarlar günü tüm dünyada olduğu gibi Uşak’ta da düzenlenen etkinlikle kutlandı. Düzenlenen etkinliğe Mimarlar Odası Uşak Şube Başkanı Avni Özgencil ve üyeler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Özgencil bir konuşma yaptı.
Yapılı çevrenin sağlıklı ve kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi; mimarların, merkezi-yerel yönetimlerin, ilgili tüm kurumların ve meslek örgütlerinin ortak sorumluluğu olduğunu ifade eden Mimarlar Odası Uşak Şube Başkanı Avni Özgencil; Uşak’ta imar yönetmeliğinin olmamasının bazı çevreler için çıkar kapısı olacağını, bazı kişilerin yönlendirmesi ile de hareket etmenin Uşak’a yapılacak bir hata olduğunu dile getirdi.
1 milyon 300 bin üye tarafından bu günün kutlandığını belirten Özgencil, Gezi Parkı olaylarına da değindiği konuşmasında; “Ülkemizde bu sorumluluğu yerine getirmeyen, yaşanabilir çevre hakkını engelleyen, tarihi ve doğal dokuyu tahrip eden ve kültürel değerleri yozlaştıran merkezi-yerel yönetim politikalarına karşı en özgün muhalefet hareketi Gezi Parkı’nın korunmasını amaçlayan direniş ile başlamış ve toplumsal duyarlılığa dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.
İmar Yönetmeliğinin Olmaması, Bu Ortamdan Yararlananların Olduğunu Düşündürmektedir
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile Meslek Odaları yapı denetiminden uzaklaştırıldığını, belediye bürokratları ve meslek odalarının zor durumda kaldığını dille getiren Özgencil; “Kamu tarafından yaptırılan projelerin mutlaka yarışma yoluyla elde edilmesi gerekir. Nitelikli ve kimlikli yapı elde etmek için bu hususa özen gösterilmesi gerekir. Bu kapsamda Bakanlık ve, Belediyelerin projelerinin de yarışma yoluyla elde edilmesinin sağlanması gereksinimi vardır. Yeni seçilen yerel yöneticilerinde yapacakları projeleri yarışma yoluyla elde etmesi konusunda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Geçen dönem Belediye İmar komisyonunda ve Belediyesi İmar yönetmeliği aylarca süren çalışmalarda, Mimarlar Odası olarak sağlanan katkı sonucunda Uşak Belediye Meclisinde kabul edilen Uşak İmar Yönetmeliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmiştir, ancak yeni yönetim tarafından tekrar düzenleme gerekçesiyle geri çekilen ve aylardır yapılmayan Uşak İmar Yönetmeliğinin olmaması belirsizlik ortamı yaratmasının yanında , bu ortamdan yararlanan çevrelerin olduğu düşünülmektedir” dedi.
Kamu Alanları Rant Avantaj Yeri Olmasın
Uşak Kentinin acilen bütüncül bir plana gereksinimi ihtiyaç duyduğunu ifade eden Özgencil; “Yerel yönetimlerin kamu ve toplum yararını, kentsel kimlik, doğal ve kültürel değerlere saygılı ve çağdaş-bilimsel anlamda planlama yaklaşımını esas alması gerekmektedir. Her yönetim değiştiğinde Hastane, Adliye, otogar, müze , okul vb. Kamusal alanların rant avantajı olmaktan çıkarılması gerekmektedir.Yerel rantın paylaşımından kaynaklanan yolsuzluk olaylarının belediyelerce hukuka ve kamu yararına uygun ve ödün vermeyen davranışlarla önlenebileceğini düşünmekteyiz. Kentsel ulaşım politikalarında önceliğin çevreye, insanlara, çocuklara ve toplu taşıma sistemini kullanmak zorunda olanlara verilmesi gereklidir” şeklinde konuştu.
Mimarlık ve Şehircilik anlamında Uşak kentinin yasa ve yönetmeliklere saygılı, herkesin Uşak ta yaşamakta mutlu olacağı ve gurur duyacağı yaşanabilir bir kent olması dileğiyle , yetkin bilgi sahibi sorun çözücü bir kadro oluşturması gerektiğinin altını çizen Özgencil; “Uşak Belediyesi Mimarlar Odası Uşak Temsilciliği, üyeleri, yüzlerce Mimarın emeği ile ortaya çıkan Mimarlık ortamından ses getiren otogar projesi ve belediye hizmet binasının iptal edilmesi tüm Uşak Kentine karşı yapılmış bir hatadır. Otogar alanında değiştirilmesi, yapılan bazı uygulamalar, rant alanlarının yaratılması, Siyasetçi, müteahhit ,emlakçi vb çıkar çevrelerinin istekleri doğrultusunda hareket edilmesi Uşak kentine yapılacak zararlardan biridir. Mimar, yapı ruhsatı alma sürecinde imzasına gerek duyulan bir kişi değil, yaşanabilir çevrelerin oluşmasında katkısı öncelikle aranacak bir meslek insanıdır. Mimarlar Odası, mimarlık hizmetlerinin topluma sunulduğu başlıca yerler olan kentlimizde hukuksal ve toplumsal yaptırımlarla taraf olmayı sürdürecek; kentleşme süreçlerini izleyecek kentsel ve çevresel sorunlara kaynaklık eden yapılaşma proje ve uygulamalarına yönelik uyarı ve katkılarını sunmaya devam edecektir” dedi.
Kamu Binalarının Oldukları Alanlar, Rant Yeri Olacaktır!
Mimar, yapı ruhsatı alma sürecinde imzasına gerek duyulan bir kişi değil, yaşanabilir çevrelerin oluşmasında katkısı öncelikle aranacak bir meslek insanıdır, diyen Özgencil; “Yeni devlet hastanesi yapılması sürecinde inşaat TOKİ tarafından yapılmıştır ve TOKİ ;Sağlık Bakanlığından para yerine Uşak Devlet hastanesi ile kadın doğum - çocuk hastanesinin (eski SSK hastanesi) arsalarını binalarını ile birlikte almıştır. Mimarlar Odası bu konunun gündeme geldiği günden beri işin takipçisidir.Hastane arsasını Uşak’ın bir değeri olarak UŞAK KENTİNE kazandırmalıyız. Bu mücadeleyi kazanamazsak ileride özel idare arsası (eski köy hiz.) – karayolları – DSİ- Orman idaresi ,stadyum,okullar vb kamu binalarının oldukları yerler rant kapısı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Özgencil; “Mimarlar Odası olarak; sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması için, tüm doğal, kültürel ve mimari değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla verdiğimiz mücadeleye devam etmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz. Mimarlar Odası, kent yönetimlerini izlemeye devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.
evet sayın oda başkanının çarpıcı cümleleri var satır aralarında....anlayana tabiii...emlakçı, müteahhit, siyasetçi,simitçi, lastkçi,....