Köy ‘de bulunan taş ocağına birçok yetkili gitmesine rağmen, sorunun çözümüne yönelik herhangi bir şey yapılmadı.
Uşak Madenciler Odası önceki dönem İl Temsilcisi Muzaffer Köse ile birlikte Uşak Haber Merkezi ekibi bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Muzaffer Köse sorunun çözümüne yanaşmadığını düşündüğü İl Özel İdaresi'nden, Jandarmaya, Taş Ocakları Sahiplerinden konuya duyarsızlık gösteren birçok kuruluşa sorunları aktardı.
Maden Yüksek Mühendisi Muzaffer Köse; toz ve yol sorunun çözümünün aslında çok basit olduğunu söyleyerek; taş ocaklarının üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini, İl Özel İdaresi'nin ve bazı kamu görevlilerinin bu sorunu çözmek için hiç bir çaba göstermediğini söyleyerek; aşağıdaki ilgi çekici açıklamalarda bulundu;
Ocakların Toz Sorununu Çözecek Birçok Modern Önlem Var, Ama Önlem Almıyorlar!
Biz ya teknikten vazgeçeceğiz ya da yeryüzünü bozduğumuzu kabul edeceğiz. Ama bununla birlikte ocaklar önlemleri almak zorunda ve bunu yapabilecek şu an teknoloji Dünya'da mevcut. Alınabilecek Önlemler Çok Basit; Ancak Ocak Sahipleri İşin Kolayını Seçiyor! Öncelikle yollar toz üretmeyen satıh kaplama ile "yani basit köy yollarındaki gibi" zift döküp üzeri mıcır kaplayarak toz tutmayan bir hale getirilebilir, böylece yollardaki sorun ortadan kaldırılabilir. Tesislerden çıkan tozlar ise şu şekilde ortadan kaldırabilirsiniz. Tesislerin üzerini kapatabilirsiniz. Giydirme sistemi ile bu sorun ortadan kaldırılır. Madenci zaten kanunen bu önlemleri almak zorundadır. Zaten yeryüzünü bozup sistemi değiştiriyorsunuz; en azından insanların görsel ve fiziksel rahatsızlığını giderecek önlemleri almak zorundasınız. Yolların Bakımından; İl Özel İdaresi, Jandarma, Taş Ocakları Yetkilileri Beraber Sorumludur! Yolların bakımı için her madenci ürettiği maldan İl Özel İdaresi'ne yıllık bir pay ödüyor. Madenci bu konudaki desteği zaten İl Özel İdaresi'nden alıyor. Devlet madencinin kullandığı yolu bakım altına almalı, mıcırı ise tesislerden bedelsiz talep etmeli. Tesislerin buna itiraz edeceklerini sanmıyorum. Yeter ki yollar yapılsın. Madenci kendi yolunu da yapmak zorundadır. Yani taş ocaklarının İl Özel İdaresi'ne verdiği paylar, bu yollarda kullanılmalıdır. Bu yollar yapılır, ancak çözmeye kimsenin niyeti yok. Devlet bu sorunu çözmeli ama kimse bunu çözmeye niyetli değil mesele bu. Biz meslek odaları olarak önerilerde bulunuyoruz ama devletin bürokrasisinde bizim sözümüz dinlenmiyor. Bu sorunu büyütmeye gerek yok. Bu sorun zaten tozutmuş. Önlem çok basit satıh kaplayacaksın toz olmayacak. Karayollarının bu yolları levha ile bilgilendirmesi gerek. Yol güvenliğini İl Özel İdaresi yapacak, işveren yapacak. Bu bölge; devletin jandarma bölgesidir.
Gelsin jandarma trafiği kontrol etsin. Valilik nezdinde alay komutanlığından sabit bir jandarma noktası koyularak denetlemeler sağlanabilir. Göreceksiniz ki zaten belirli bir süre sonra bu sorun ortadan kalkacaktır.
Valilik Bu Sorunu Çözmek İçin Bir Toplantı Düzenlemeli!
Valiliğin ilgili birimleri toplayarak onları eğitmesi gerekiyor. Valilik işverenlerle ve İl Özel İdaresi ile koordine olup bu işi toptan bir seferde çözebilir. Ben bununla ilgili hiç bir şüphe duymuyorum. Bu sorunlarda çözülemeyecek bir şey yoktur. Yollar kaplanıp tabelalarla bilgi verilirse, sorun büyük oranda ortadan kaldırılabilir. Taş ocaklarının zaten tel örgü ile çalışma alanını çevirmesi gerekiyor. Ama maalesef hiç biri taş ocaklarını tel örgü ile çevirmiyor. İşverenleri denetlemek gerekiyor. İl özel idaresi gelsin bu sorunları çözsün. Onun bunun garip garip bir sürü işini hallediyorlar. Arabayı istedikleri her yere gönderiyorlar. Ama önce bizi ana sorunlarımızı ortadan kaldırsınlar. Bu işler acil sonuçta.
Hiçbir Araca Branda Çekilmiyor!
Yazın bütün kamyonların üzerinden toz uçuyor. Bunun çok basit bir yöntemi var; kantara kamyon geliyor ve en az 5 dakika oyalanıyor orada. Kantarın üzerine duş konmuş olsa, mıcır ıslanacak böylece toz uçmayacak ve yollarda kimse rahatsız olmayacak. Taş ocaklarının yollarının sulanması için ocaklar daha fazla araç tahsis etmeli. İlk kırıcının beslemesinin olduğu yerde taşlar dökülürken taşları ıslatmak için bir sistem yapılıp taşlar ıslatılırsa toz sorunu azalır. Sistemin içinde toz üreten yerlere pulvelize dediğimiz; zerrecik haline getirilmiş su sistemlerinin bu ocaklarda olması gerekiyor. Daha iyi sistemlerle tozu fekülün dediğimiz içerisinde bir takım zararlı olmayan kimyasallarla, tozları havada birleştirerek çökertebiliriz. Bunlar da mı olmadı; ben tesisin tamamını kapatırım, giydiririm. Benim iddiam çok net; ben tozun hepsini bana imkân verseler keserim. Bu konuya şirketler kesin bir çözüm bulmalı; bu çok açık ve net. Devletin kanunları çok nettir. Şirketler tozu sıfırlamak zorunda. Köylüler Bir Araya Gelmeli Köylüler 50 kişi bir araya gelsinler toplansınlar valiye gitsinler dertlerini anlatsınlar. Sadece muhtarın gitmesiyle bu iş çözülmez. Vali bir toplantı düzenlesin tarafları dinlesin ve bu iş çözülsün bitsin artık.
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak, bizde köylülerin yaşadığı sorunları dinlemek üzere Selvioğlu Köyü Çuhadarlar Mahallesindeydik.
Köylülerin yakındığı esas problem ise toz. Köy ‘de yaşayan kadınlardan aldığımız röportajda; taş ocağının yeterli sulama yapmadığını, kamyonlara branda çekilmediğinden dolayı ve aşırı hızdan kaynaklı çevreye araçların toz yaydığı şikâyetlerini aldık.
Buna ek olarak; dinamitlerin çok şiddetli patlatılmasından kaynaklı evlerde çatlaklar oluştuğunu, hayvanların düşük yaptığını, meyve ve sebzelerin tozdan zarar gördüğünü belirttiler.
Köy halkının önemli sorunlarından bir diğeri ise su kaynaklarının azalması!
Dinamitin yüksek şiddette patlatılmasından dolayı sular hem bulanıklaşıyor hem de su kaynakları yön değiştirerek kayboluyor. İçme sularının kirli akmasından dolayı birçok sağlık problemini de beraberinde getirecektir. Su kaynaklarının azalması ise köy için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.
Çözüm ise çok basit!
Günlük sulama yapılsa, dinamitler patlatılırken şiddet derecesi düşürülse, araçlara branda çekilse bir de devlet desteği ile yollara asfalt yapılsa köylülerin sorunu çözülmüş olacaktır.
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak köyde gördüğümüz tüm problemleri haberimizde dile getirdik. Yetkililer de üzerine düşen görevi yerine getirirse hem köy halkı rahat edecektir, hem de birçok insana geçim kaynağı olan taş ocağı bir problem olmaktan çıkacaktır.