Yeni çıkarılan ve kamuoyunca Torba Yasa olarak bilinen yasalar arasında bulunan 6111 Sayılı Yasanın Mahalli İdarelerin
İlgili kanunun d bendi "Norm fazlası da olsa kurumların ihtiyaç fazlası işçi bildirme mecburiyeti yoktur. Düzenleme, norm fazlası olsa bile sadece ihtiyaç fazlası işçinin devrini öngörmekte olup ihtiyaç fazlası işçi bildirip bildirmemek tamamen mahalli idarelerin takdirindedir. Bu takdir yetkisi, atamaya yetkili amirleri olmasından dolayı, il özel idarelerinde valiler, belediyelerde belediye başkanları tarafından kullanılacaktır" diyor.
Burada da belirtildiği üzere fazlalık olsa bile, bu durumun bildirip bildirmeme selahiyeti tamamen Belediyenin takdirine bırakılmış olmasına rağmen Uşak Belediyesi 78 kişilik listeyi hazırladı ve bu listeyi Valiliğe sunmaya hazırlanıyor.
Valiliğe sunmak üzere Uşak Belediyesince hazırlanan listenin büyük çoğunluğunun emekliliği geçmiş ya da emekliliğine az bir zaman kalmış olması rahatlatıcı bir unsur olmasına rağmen sayının 78 olması işçiler arasında tedirginlik ve huzursuzluğa sebep oldu.
Telefonla görüştüğümüz Hizmet-İş Sendikası Başkanı Recep Sorkun da bu durumdan rahatsız olduklarını, gelişmeleri takip ettiklerini ve gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Sorkun, Uşak Belediyesi geçtiğimiz günlerde 50 itfaiye eri, yine yakın zamanda 20 güvenlikçi aldı, bu bir çelişkidir. 70 yeni personel alırken 78 işçinin Belediyeden başka kurumlara devredilmesinin mantığını Belediye yönetimi izah etmelidir, dedi.
Burada asıl dikkatlerden kaçan ve kentimizin gelişiminin ve olası Belediye kaynaklı istihdamın önünü kesecek olan vahim bir duruma daha Uşak Haber Merkezi olarak dikkat çekmek istiyoruz.
Yine ilgili kanunun g bendine göre "İşçi nakleden mahalli idarelerin nakil sonrasında oluşan işçi sayısında beş yıl süreyle artış yapılamayacaktır. Bu süre işçinin devredildiği tarih ile başlar" bu süreçte işci devreden belediyeler 5 yıl süreyle işçi sayısını artıramayacak.
Ayrıca zaten işçi alınamadığı için kullanılan bir yöntem olan hizmet alımı ise 3 yıl süreyle enflasyon oranının üstünde artırılamayacak.
İşte o maddenin metni: h- Bu madde kapsamında işçi nakleden mahalli idarelerce üç yıl süreyle, gerçekleşen en son yıl bütçe gideri içinde yer alan hizmet alımı tutarının, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerlendirme oranında arttırılarak hesaplanacak tutarı aşmayacak şekilde hizmet alımı için harcama yapabilir. Hizmet alım tutarının hesabında gider bütçesinin ekonomik sınıflandırma bölümünün "03.5- Hizmet Alımları" tertibi gider toplamı olarak esas alınır. Bu kapsamda yapılacak harcamaların hizmet gereklerine dayalı olarak belirlenen sınırdan fazla yapılmasının gerekmesi halinde İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınması zorunludur. Hizmet alımı izin taleplerine Bakanlığımızca zaruri ve olağanüstü durumlar hariç izin verilmeyecektir.
Özellikle son vurguladığımız bu durum Uşak'ın gelişimi ve belediyenin istihdama yapacağı olası katkısı açısından son derece riskli bir durumdur.
İşte Uşak Belediye'sinden farklı kurumlara devredilmesi öngörülen belediye işçilerinin listesi:
Uşak Belediyesi Kaynayan Kazan!
Uşak Belediyesi'nde ihtiyaç fazlası görünen 78 işçinin Emniyet ve Milli Eğitim Müdürlüğü taşra teşkilatlarında çalışmak üzere ilgili kurumlara norm kadro dahilinde olmak üzere devrine karar verildi. Bu durum Belediye işçileri arasında tepkilere neden oldu. Bu durumda Belediye 5 yıl boyunca işçi alınamayacak mı?
11 Eylül 2011 Pazar 23:57
Sendika Başkanına günaydın, diyelim. Adam hala uyuyor. Gerekli girişimlerde bulunacağız demiş, belediyede dönen dolaplardan personeli aleyhine gelişen olaylardan adamın haberi yok. Liste hazırlanmış, Valilikte bekliyor, sendika başkanı hala gerekli girişimlerde bulunacağız diyor. Geçmiş olsun, milleti kandırma. Naylon sendika, naylon başkan...