Türkiye'nin en modern deri işleme tesisini Uşak'ta hizmete açan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Dericilik sektörünün lokomotif ili Uşak'a böyle vizyoner bir proje yakışırdı" dedi.
Bakan Varank, "Biz, ilk önce şehirlerin sahip olduğu potansiyelleri adeta bir terzi usulüyle analiz ediyoruz. Sizlerle yakın istişare halinde, şehrin güçlü ve zayıf yönlerini belirliyor, ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Sonrasında bu potansiyeli harekete geçirecek projeleri yerel, ulusal ve hatta uluslararası paydaşlarımızla birlikte geliştirip uyguluyoruz. İşte bugün de bu çalışmaların ürünü olan projelerin açılışları vesilesiyle huzurunuzdayız. Bütçeleri toplamı 150 milyon lirayı bulan 5 önemli projeyi Uşak'a kazandırıyoruz. İlk olarak burada, Uşak Deri OSB'de, ilimizin deri sektöründeki öncü konumunu perçinleyecek büyükbaş deri işleme tesisinin resmi açılışını yapacağız. Ardından, öğleden sonraki programımızda tekstil OSB'nin gücüne güç katacak altyapı yatırımlarını ve Teknoparkı açacağız. Her biri birbirinden kıymetli bu projeler, Uşak'ın üretim ve ihracat kapasitesini çok daha üst noktalara taşıyacak. Ben bu vesileyle açılışını yapacağımız tüm projelerin ilimiz ve ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm kurumlara şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Başkanı İbrahim Karahallı yaptığı konuşmada, "264 hektar alana sahip olan Bölgemizde; 153 adedi deri, 66 adedi tekstil, 18 adedi geri dönüşüm ve 13 adedi diğer sektörlerde olmak üzere, toplam 276 firma faaliyet göstermektedir.Bölgemizin güneyinde yer alan 150 hektarlık genişleme alandaki Hazine’ye ait olan 50 hektarlık bölüm Bölgemize devredilmiş ve parselasyon planı yapılmıştır.Özel şahıslara ait 100 hektarlık alandaki araziler , kaynak sağlanamadığı için kamulaştırma yapılamamıştır. Genişleme alanımızın sanayiye açılabilmesi için acil kamulaştırma kararı alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgemizin en önemli sorunlarından biri, arıtma çamurları ile birlikte günlük 300 ton atığın bertaraf edilmesidir. Bu yılın ilk yarısında atık sorununu çözüyoruz.Deri işletmelerinin organik atıkları Bölgemize 13 km. uzaklıkta faaliyet gösteren bir tesiste gazlaştırılarak elektrik üretilmektedir.Deri tıraş atıkları, Bölgemizde kurulan bir tesiste gübre üretiminde kullanılarak geri dönüşümü sağlanmaktadır.
Küçükbaş deri talebinin azalması nedeniyle üretimleri ve satışları gerileme trendine giren küçükbaş deri işleyen sanayicilerimiz için çare arayışına girdiğimiz bir süreçte, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Uşaklı hem şehrimiz Sayın Bülent Özcan proje fitilini ateşledi. 2017 yılı ekim ayında ‘’Uşak Büyükbaş Deri İşleme Projemiz’’in yazımına başladık.Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü, Rekabetçi Sektörler Programı proje çağrısına ‘’Uşak Büyükbaş Deri İşleme Projesi’’ ile başvurduk. Projemiz 175 başvuru içinde ilk 9’a girdi ve Haziran 2018 tarihinde onaylanarak 5.2 milyon Euro destek almaya hak kazandı.Proje kapsamında kurulan bu tesis, sermayesinin tamamı Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine ait bir anonim şirket tarafından yönetilecek ve işletilecektir. Proje kapsamında sanayicilerimize ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmiştir.
Açılış törenimizde bizleri onurlandıran tüm konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından Bakan Varank ve beraberindekiler, tesisin açılış kurdelesini kesti, deri işleme makinesinin butonuna basarak fabrikayı devreye aldı.Uşak'ta üretilen deri ve deri ürünlerinin sergilendiği alanı gezen Bakan Varank, daha sonra aynı sanayi bölgesi içinde faaliyet gösteren bazı tesislerde de incelemelerde bulundu.Açılış törenine AK Parti Uşak milletvekilleri Mehmet Altay ve İsmail Güneş ile Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, AK Parti Uşak İl Başkanı Fahrettin Tuğrul ve diğer ilgililer katıldı.