Hasat sorası tarlada kalan anızın temizlenmesi gerekir. Ancak bu temizleme işleminin yakılarak yapılması topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar vermektedir. Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok olur, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir, çoraklaşır, verim gücü düşer. Toprak üzerinde örtü kalmadığından erozyona açık hale gelir. Yağış suları yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Daha da önemlisi anız yangını yakınındaki tarla, bahçe ve köylere sıçrayabileceği gibi orman yangınlarına da neden olmaktadır.
Çiftçilerimiz deyim yerindeyse bindiği dalı kesmemelidirler. Bu zaten hukuka da aykırıdır. Yöneticiler gerekli önlemi alacaktırlar. Esas olan sapları parçalayarak toprakta organik maddeyi artırmak ve daha az gübre kullanmaktır. Bu nedenle toprak yüzeye yakın işlenmeli, sap parçalayıcı ve dağıtıcı aletler kullanılmalı veya işlemesiz tarım yöntemleri uygulanmalıdır.
Ülke topraklarımızın % 76’dan fazlasında organik madde eksikliği vardır. Anız gübreye dönüştürülerek tekrar toprağa verildiğinde, toprak organik madde açısından zenginleşir, toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlanır, toprağın neminin korunmasına katkı sağlanır, toprağın verimi artar, çiftçi daha fazla ürün alır ve ürünün tadı, kokusu daha güzel olur. Ayrıca, topraktaki bitki örtüsü tahrip olmadığı için rüzgar ya da su ile taşınmaz, böylece erozyondan korunmuş olur.