Uşak Haber Merkezi ekibi olarak geçtiğimiz ay içerisindeki UTSO tarafından organize edilen keçi ve koyun yetiştiriciliği hakkında ve saanen keçisi ile ilgili bilgi verilen bir programa katıldık. Toplantının sonlarına doğru dışarıya çıktığımızda programın düzenlendiği Atatürk Kültür Merkezi'nin önünde bekleyen köylüler dikkatimizi çekti. Köylülere neden beklediklerini sorduğumuzda kendilerinden protesto etmek maksadı ile beklediklerini öğrendik. Salonda bulunan Tarım İl Müdürünü protesto etmek istediğini söyleyen köylüleri bir müddet dinledikten sonra protesto etmemeleri için bizzat köye gelip dinleyeceğimiz ve seslerini duyuracağımızın sözünü vererek ikna ettik. Zira program çıkışı Tarım İl Müdürü'nün protesto edilecek olması hiçte hoş bir tablo ortaya koymayacaktı ve dışarıdan gelen misafirler de olması sebebi ile bunun kentimizin tanıtımı adına olumsuz sonuçlar doğuracağını düşündük.
Daha sonra söz verdiğimiz üzere Kapaklar köyü'ne giderek kendilerini dinledik ve yetkililere ve kamuoyuna seslerini duyurma görevimizi yerine getiriyoruz.
Köylü'nün iddialarını hiç dokunmadan video olarak hem kamuoyunun hem de yetkililerin bilgisine sunacağız. Köylülerin iddiaları kısaca şöyle.
Koyun desteği aldığını söyleyen vatandaşların iddalarına göre; Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nden ihaleyi alan firmanın kendilerine 2011 yılı Mayıs ayı içerisinde getirdikleri koyunların hastalıklı ve iki yaşında gösterildiği halde en altı yaşında olduğunu farkeden köylüler hayvanların dağıtımı sırasında duruma itiraz ediyor. Koyunların hasta ve yaşlı olduğunu söyleyen köylüye iddiaya göre yetkililer sigorta değiştirecek onları diyor. Ancak koyunlar değiştirilmiyor. Koyunlardan bir kısmının ölmesi üzerine köylüler Tarım İl Müdürlüğü ve Damızlık Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliği'nin kapılarını aşındırıyor. Bu kurumlardaki yetkililerin sigorta şirketlerine gitmelerini söylemeleri üzerine koyunları sigortalayan sigorta şirketine giden köylüler, Koyunların değiştirilmediği gibi 850 lira bedelle kredi şeklinde köylülere destek adı altında verilen koyunlara sigorta şirketinin sadece 487 lira ödeyeceğini duyunca yıkılıyorlar. Bu durumu daha da kötü hale getiren durum ise haziran ayından beri sigorta şirketinin ölen koyunların paralarını hala çiftçilere ödememesi.
Köylüler Tarım İl Müdürü Atilla Arslan'ın ve Birlik Başkanı Kemal Aydoğan'ın yanına defalarca gitmelerine rağmen kendilerinin görüşme taleplerinin bile çoğu kez reddedildiğini yada tatmin edici cevaplar verilmediğini de iddia ediyor.
Videomuz da konuşan köylünün iddiasına göre sigorta şirketinin temsilcisi Nebahat Avcı tutanakları raporları tuttuğunu CD'leri yolladığını söylediği halde sigorta şirketinden hala veterinerlerden parayı alamadı.
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak sorumlulara ve yetkililere soruyoruz:
1) Köylülerin iddia ettiği gibi koyunların küpeleri değiştirildi mi? 2 Yaşında diye satılan koyunlar gerçekten aslında 5 yaşında mı?
2) Köylüler gerçekten mağdur edildi mi? Hastalıklı koyunlar köylülere destek kredisi olarak verildi mi? Köylülere aşağıdaki fotoğraflar da görüldüğü gibi dişleri bile dökülmüş koyunlar 2 yaşında diye verildi mi?
3) Koyunlar neden köylüye verilir verilmez iki gün sonra delirdi. Bir kısmı onbeş gün içinde öldü?
4) 850 Lira diyerek köylüye verilen koyunların reel piyasa değeri hangi kritelerle ölçüldü? Bu hususta denetleme için komisyon kurulmuş muydu?
5) Köylülerin hayvanların köylüye teslim edildiği gün on beş gün içinde değiştirilecek denildi mi? Gerçekten denildi ise neden?
6) Videoda konuşan köylü geçekten birliğe üye olmak istediğinde tehdit edildi mi?
7) Köylülere verilen bu hayvanların seçimini kim yaptı? Tarım İl Müdürlüğünün yaptığı iddiaları doğru mu?
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak "Uşak'ı Yönetemeyenler" başlıklı yazı dizimiz çerçevesinde Tarım İl Müdürlüğü'nün çalışmaları ile ilgili bilgileri ve araştırmalarımız neticesinde ortaya çıkan gerçekleri size aktarmayı sürdüreceğiz.
Uşak Haber Merkezi Röportaj ile Usak_Haber_Merkezi
yazık bu ınsanlara bunun hakkını kemal aydogan nasıl verecek cok merak edıyorum...