Düzenlenen toplantıya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Uğur, Uşak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Selçuk Tarhan, Uşak Hayvancılık Kooperatifi Başkanı Himmet Özdemir ile bazı yetkili isimler katıldı.
Kurban Bayramı öncesinde yada sonrasında basında çıkan bazı haberler nedeniyle Kurban vazifesini yerine getiren vatandaşların bu görevlerini layıkıyla yaşayamadıklarını ve bunun önlenmesi için de kurbanın öncesini sonrasını halka anlatmak için bir toplantı organize ettiğini belirten Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür, yapılan toplantının geniş çaplı ve yetkili isimlerin katılımı ile gerçekleştirilmesi anlamında da önemli olduğunu söyledi.
Yaklaşık 800 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş hayvanın bu bayramda taşınma ve kesiminin gerçekleştirileceğini ifade eden Uğur, veteriner hekimler kontrolü dışında yetiştirilen, taşınan yada kesilen hayvanların insan sağlığı için bir risk oluşturduğunu, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60’ının da hayvanlardan bulaştığının bilinmesi nedeniyle özellikle Kurban Bayramı öncesinde bilgi vermek istediklerini dile getirdi.
Toplantıya katılan katılımcılar kurbanlık konusunda önemli bilgiler verdiler. Geçen yıla göre kurbanlık fiyatlarında artışın olduğunun kabul edildiği toplantıda, üreticilerin de gözetilmesi gerektiği aksi takdirde ithal yollarla gelen malların iç piyasayı olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi. 2012’de yaşanan saman krizinin ve artan maliyetlerin fiyatların artmasındaki temel nedenler olarak gösterilirken, kırmızı et üretiminin zorluğu ve maliyetinin de yaklaşık 17,7 TL olduğu göz önüne alınarak fiyatların 20 – 21 TL civarlarında seyredeceği belirtildi. Piyasada 600 TL’den bin liraya kadar kurbanlığın yeterli sayıda mevcut olduğu söylenirken, Belediye’nin tahsis ettiği satış ve kesim yerlerinde kurbanlıkların satım ve kesimlerinin gerçekleştirilebileceği ifade edildi. Belediye’den katılan yetkili, küçükbaş hayvan kesim ücretinin 30 TL, büyükbaş kesim ücretinin ise 100 TL olarak belirlendiğini, bu alanlar dışında vatandaşların kendi bahçelerinde kesimlerini yapabilecekleri ancak bu alanlar dışında kesim yapmalarının yasak olduğunun altını çizdi. Kurbanlık alırken hayvanların hastalık belirtisinin olmamasına, hayvandan kötü koku gelmemesine, vücudunda şişliklerin bulunmamasına, yeni doğmuş hayvanların olmamasına ve temizliğe de dikkat çekilirken, kesim yapılan yerin ve kesimi yapacak kişinin de temiz olmasının kurban için önemli olduğu ifade edildi.
Gerçekleştirilen toplantıda kurbanlıkların kesildikten sonra sakatatlarının bir an önce imha edilmesi gerektiği, kesilen kurbanların küpelerinin en geç bir hafta içerisinde Tarım İl Müdürlüğü’ne teslim edileceği belirtilirken, kesim sırasında ise; temiz akan su bulunması, bıçakların temiz ve keskin olması, iç organların en kısa sürede çıkarılması, çevrenin temiz tutulması, kesim yapan kişinin de sağlığının yerinde olması gerektiği kaydedildi. Toplantıda, kesimden sonra etlerin 5 yada 6 saat dinlendirilmesinin daha sağlıklı olacağı, -18 derecede uzun süreli olarak etlerin muhafazasının mümkün olacağı ifade edildi.
Özgür Uğur, toplantıya katılan herkese teşekkürlerini ileterek, tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutlayarak toplantıyı sonlandırdı.
Haber: Vedat Deli // Foto: Halil Aslan
Veteriner Hekimler Odası’ndan Kurban Bayramı Öncesi Önemli Açıklama!
Uşak Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Uğur, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, basın mensupları ve hayvancılıkla ilgili birçok yetkili ismi bir araya getirerek, kurbanın öncesi ve sonrası ile ilgili geniş çaplı bilgilendirme toplantısı düzenledi.
28 Eylül 2014 Pazar 14:46