Kategoriler

Uşak Haber Merkezi

Soma’daki Maden Faciası Uşak'ta Protesto Edildi!

Soma’daki maden ocağında meydana gelen yangının ardından yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi sebebiyle bugün Uşak’ta bazı sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla protesto gösterisi gerçekleştirildi.

Soma’daki facianın yankıları devam ediyor. Uşak’ta bir araya gelen bazı sendikalar ve üyeleri yaşanan olayı protesto ederek sloganlar attılar.

Bugün Belediye binası önünde bir araya gelen bazı sendika temsilcileri ve üyeler Atatürk Anıtı’na kadar yürüyüp yaşanan faciayı protesto ettiler. Gerçekleştirilen protesto gösterisine Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Burak Yavaş, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Bülent Horasan, Eski Belediye Başkan Adayı Bülent Yazgan, Türk İş Temsilcisi ve Şeker İş Uşak Şube Başkanı Yaşar Taylan, sendika üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Belediye önünde toplanıp sloganlar eşliğinde İsmetpaşa Caddesi’nden Atatürk Anıtı’na kadar yürüdüler. Anıt önünde açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Burak Yavaş, Soma’da yaşanan olayın bir kaza değil, açık bir iş cinayeti olduğunu söyledi. Yavaş; “Bir avuç kömür için ömür veren maden işçilerini saygıyla anıyoruz. 12 yıllık Ak Parti hükümeti döneminde 12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma’da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur” dedi.

Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmadığını ifade eden Yavaş, göstermelik denetimler yapıldığını, madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunların göz ardı edildiğini ve katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarıldığını kaydetti. Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeninin, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesi olduğunun altını çizen Yavaş; “Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi, son olarak Soma’da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP Hükümetidir” şeklinde konuştu.

Üç muhalefet partisinin Soma’daki maden ocaklarının araştırılması için verdiği önergenin Ak Parti tarafından reddedildiğine tepki gösteren Yavaş, Uşak Demokrasi ve Emek Güçleri olarak Soma’da yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerinin ailelerine başsağlığı dileyerek, göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumlularının hesap vermesini talep ettiklerini söyledi.

Yavaş’ın ardından söz alan Türk İş İl Temsilcisi ve Şeker İş Uşak Şube Başkanlığı görevini yürüten Yaşar Taylan ise; yaşanan olayın Türk İş topluluğunda büyük bir üzüntüye neden olduğunu ifade etti. Yaşanan olayın 1992’de Zonguldak’taki maden faciası ve 1999’da yaşanan deprem felaketinin ardından ülkemizin yaşadığı en büyük acı olduğunu kaydeden Taylan, bu dramın acı bir leke olarak hafızalarda yer alacağını söyledi. Bu facianın ülkeyi taşeron cennetine getirmeye çalışanlara ders olması gerektiğini ifade eden Taylan, kar için işçilerin hayatlarıyla oynayanların hesap vermeleri gerektiğini dile getirdi. Türk İş topluluğunda bir hafta süreyle yas ilan edildiğini, her tarafta protesto gösterileri düzenleyeceklerini ve işçiler olarak saygı duruşlarında bulunacaklarını kaydeden Taylan, taşeronlaşmanın ve sendikasızlaştırmanın her zaman karşısında olacaklarını belirtip başsağlığı temennisinde bulunarak sözlerini sonlandırdı.

Teksif Sendikası Örgütlenme Uzmanı Deniz Sarı da işten çıkarılan Ağaoğlu Tekstil işçilerinin mücadelesinin devam ettiğini söyleyip, Soma’da yaşanan olayın televizyonlarda söylenenlerden ibaret olmadığını rakamların daha fazla olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasının ardından sloganlar atan göstericiler, olaysız bir şekilde dağıldı.

Haber: Vedat Deli  //  Foto: Halil Aslan

Yorumlar

mert 12 Yıl Önce

böyle bir şey olamaz madencilerin şehit olmasından faydalanan provakatörler yine iş başınd. lütfen duyarlı olalım en fazla 15-20 kişi yürür bu sayıyı geçmez. yazık gerçekten şehitlere biraz saygınız olsun . yürüyüşü düzenleyen ve katılanları kınıyorum

dfd 12 Yıl Önce

güüney amerika maden işçileri 1gün iş bırakma kararı aldı. millete provakotor diyen körlere

tırt tır 12 Yıl Önce

cinayeti işleyenlere sözün yok yani; kınadığın protesto edenler.

haaa 12 Yıl Önce

güney amerikadaki madenciler 1 gün iş bırakma eylemine başladı sen burda yürüyüş yapanlara provakotor diorsun yazık yazık sen ne iş yapıyorsun kardeş hiç işgüvenliği uzmanın geldimi yanına hiç dilekçe verdimmi burası tehlikeli diye patronuna bu bölge tehlikeli çalışmam dedinmi demediysende de bakalım ne olacak... tabii sende patron deilsen

azbirazinsanolun 12 Yıl Önce

vicdansız herifler oraya cıkıp protesto edecegıne provakatörluk yapacagına olenler için elını ac da bı dua et kansız herifler.musluman degılmısınız her fırsatta caddelere sokaklara dokulup bagırmaktan elınıze ne gecıyor vicdansızlar olenler uzerınden sıyaset yapmaya çalısıyorlar.daha soylenecek neler var da burada yayınlamazlar.soysuzlar....

Daha Fazla Haber
Sağlık
Omurga Ameliyatı Korkusu: Gerçekler ve Yanılgılar
Güncel
Özkan Yalım’da, İmamoglu’da Mansur Yavaş gibi çıkıp açıklasın madem bildiği eski dönem yolsuzlukları
Güncel
Uşak’ta Cirit Kazası: Rakibiyle Çarpışan Volkan Gelmez Yoğun Bakımda, Atı Telef Oldu
Güncel
Pusulası Şaştı, Rotasını AK Parti’ye Çevirdi: Türk Sağlık Sen’de İhanet Tartışması
Güncel
Mansur Yavaş, İmamoğlu gibi demagoji yapmadı ve savunmasını aktardığı gibi AK Parti dönemine dair yolsuzluk iddialarını sıraladı.
Güncel
Uşak Esnaf Gazetesi Sahibi İzzet Dönmez'in acı günü
Güncel
Eşme Belediye Başkan'ı Yılmaz Tozan ve 5 Kişi İçin Gözaltı Kararı
Güncel
Uşak’ta Eş Zamanlı Narkotik Operasyonu: 6 Gözaltı
Güncel
Telefonlarına 5 Gündür Cevap Vermiyordu: Öğretim Görevlisi Evinde Ölü Bulundu
Yaşam
Etiket Bastırma: Doğru Malzeme, Doğru Üretici ve Maksimum Kalite Rehberi