Bilindiği gibi Uşak Haber Merkezi olarak zaman zaman, farklı iş kollarında kentin ekonomisine ivme kazandırabilecek yada istihdama katkı sağlayabilecek nitelikte gördüğümüz, işletmeleri ziyaret edip haberleştiriyoruz. Bu yolla hem kamuoyunu bilgilendirme vazifemizi iş sahasında da gerçekleştirirken hemde iştirakçileri teşvik edip cesaretlendiriyoruz.
Bilindiği üzere banka hesaplarında vadeli yada vadesiz olarak yatan paraların miktarı oldukça fazla. Oysa bu paralar doğru yatırımlara yöneltilse, bir yandan piyasaları hareketlendirirken, diğer yandan istihdama katkı sağladığı gibi, para sahibi iştirakçiye bankaların ödediği faizin çok üzerinde para kazandırabilir. Bu sebeple Uşak'taki gerek devlet, gerekse özel sektöre ait kurum ve kuruluşların, iştirakçiye destek olmak vazifesi gibi olmalıdır. Uşak Haber Merkezi'nin de bu manada gerek iştirakçiyi bilgilendirmek ve yüreklendirmek gerekse yeni iştirakçilerin en azından tanıtımlarına destek olmak ve onlara moral vermek vazifesinin gereği olarak zaman zaman bu türden haberlerimizi yapmayı sürdürüyor vede sürdüreceğiz.
Uşak'ta iş kadını say denildiğinde, akla ilk gelen isimlerden olan, Milliyetçi Hareket Partisinden üçüncü sıra Milletvekili adayı gösterildiği, geçtiğimiz Mlletvekilliği genel seçimlerinin en flaş politikacısı olarak zihinlerde yer edinen, Jeoloji Mühendisi Emine Yıldırım'ın kurmuş olduğu ve şu günlerde ikinci kez mahsulü kaldırma aşamasında olan serayı Uşak Haber Merkezi ekibi olarak ziyaret ettik.
Yüz yıllardır temel ihtiyaç ve geçim kaynağı olan tarım, ilerleyen teknoloji ve artan ihtiyaçlar karşısında modern, bilinçli, sağlıklı bir tarım metodu olan topraksız tarımla Uşak, Karaağaç Köyü’nde kurulan sera ile tanışıyor. Jeoloji Mühendisi Emine Yıldırım tarafından Karaağaç Köyü’ndeki 2 dönümlük arazi üzerine kurulan topraksız ve katlı marul serası nın öncü olması ve Uşak’ta seracılığın yaygınlaşmasını sağlaması bekleniyor.
Ziyaret esnasında bizleri son derece misafirperver bir şekilde ağırlayarak memnun eden Emine Yıldırım ile, her zamanki nüktedanlığı, güleryüzü ve samimiyeti ile yine özgüven kokan cevaplar verdiği bir söyleşi gerçekleştirdik. Ayrıca Jeoloji Mühendisliği hususundaki bilgi ve becerisini zaten tüm Uşak kamuoyunun bildiği Emine Yıldırım'ın seracılık konusunda da ciddi bir bilgi ve birikime kısa sürede sahip olduğunu da müşahade ettiğimizi belirtmeden geçemeyeceğiz. Yıldırım yine bu yatırıma girmeden önce de A'sından Z'sine araştırıp önce konusuna hakim hale gelmiş.
Öncelikle neden sera işine girmeyi tercih ettiğini sorduğumuz Yıldırım şu cevabı verdi:
Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'nün raporlarında belirtildiği gibi gelecekte, dünya nüfusun en temel sorunu, azalan tarım topraklarına karşın artan nüfusu doyuracak tarım üretimi gerçekleştirmek olacak. Artık bu problemin çözümlerinden biri dünyada 1600’lü yıllarda keşfedilen ve gelişmiş ülkelerde gittikçe yaygınlaşan ''topraksız tarım'' metodu, diğer bir deyişle modern, sanayileşmiş tarımdır, şeklinde sektörün çoğu kişice atlanan önemine değinen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti.
Ben bu söylediğim hakikatlerin ışığında konuya biraz daha derinlemesine yaklaşınca, dünyada seracılığın ne kadar çok geliştiğini farkettim. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde sıcak iklim yada sıcak su yakınlarında yaygınlaşan seracılık, aslında kentimizde ihmal edilen bir sektör diye düşünüyorum. Yaptığım araştırmalar neticesinde edindiğim bilgiye göre, Topraksız tarım, toprağa ihtiyaç duymadan, tarım bitkilerini su ve mineral besin solüsyonları ile yetiştiren tarım yöntemidir. Bitkinin topraktan aldığı mineraller ve mutlaka alması gereken mineralleri içeren çözeltide yetişen yeşilliklerde, bitki gerekli besini toprağa göre yüzde doksan beş daha iyi almaktadır diyen Yıldırım, böylece tarımda verimliliğin üç kat artacağının altını çizdi. Bitkinin ihtiyacı olan besinin, toprak yerine su, perlit ya da kaya yünü gibi volkanik materyallerden yararlanılarak verildiğini bizlere kurdurduğu teknoloji harikası tesisde uygulamalı olarak gösteren Yıldırım; biitki kökünün su tutmasını sağlayan bu maddelerin, tamamen zararsız olmakla birlikte çorak topraklarda, verimsiz alanlarda bile tarım yapılmasını mümkün kıldığını sözlerine ilave etti.
TOPRAKSIZ TARIMIN FAYDALARI!
Karaağaç Köyü'nde kurduğu serada yanardağ kalıntısı olan ve pomza adı verilen taşların arasında ürün yetiştiren Emine Yıldırım, topraksız tarımın sağladığı faydalarla ilgili ayrıca şu bilgileri verdi:
"Çalışmalara göre topraksız tarım bir senede iki kere hasat alınan bir tarlanın beş katı ürün yetiştirebilmektedir. Senede bir kez hasat alınan bir tarlanın ise 10 katı ürün yetiştirmektedir. Bitkiler toprakta besin aramak yerine bu besinleri yeterli miktarda solüsyondan aldıklarından, topraksız tarım yöntemi ile tarımda istihdam artar ve istikrarlı üretim sağlanır.
Bitkiler hastalığın yüzde yetmişini topraktan almaktadır. Topraksız tarım metodu ile kimyasal tarım ilaçları kullanılmadığı için bu ilaçların yan etkilerinden uzak, hormon ve benzeri kimyasallar kullanılmadan ürünler yetiştirilmektedir. Toprakla ilintili olan hastalıkların ve bakterilerin azalması sağlanmaktadır.
Topraksız tarım, ekonomik ve çevresel birçok fayda da sağlamaktadır. Şehir ya da şehre yakın dar alanlarda üretim sağlayarak, ulaştırma ve taşıma masraflarını azaltmaktadır. Toprağa ihtiyaç duymadan üretilen yeşillikleri ile köküyle birlikte hala canlı, taze bir şekilde ürünlerini tüketiciye ulaştırmaktadır.. Çevre için olumlu etkileri olan topraksız tarım ile su sistemde kaldığı için yeniden kullanılabilmektedir ve böylece su tüketimi ve tarım için gereken su maliyetleri azalmaktadır. Toprak tarafından emilmeyen su ve buharlaşma ile kaybedilen su miktarı da azalmaktadır."
uşakta belediye başkanı olması gereken bir isim başarılar syn emine hanım