Uşak Belediye Meclisi Ocak ayı olağan toplantılarının sonuncusunda, meclis gündemine belediyeye ait bir mülkün satışa çıkartılmasına ilişkin bir talep getirildi.
Kuyucak köyü yakınlarında bulunan Güneyyaka Yapı Kooperatifi tarafından inşa edilen ve 28 villadan oluşan Güneyyaka Evleri'nin civarında bulunan sosyal tesis alanının satışa çıkartılması talebi yine aynı site sakinlerince talep edilmişti.
Talebi değerlendiren Belediye Meclis Üyeleri'nden CHP, MHP grubunun yanısıra bağımsız üyeler ve Belediye Başkanı kabul oyu vermiş, ancak Ak Parti grubu red yönünde oy kullanmıştı. Bu durumu içine yorum katarak o tarihte haberleştirmiştik.
Haberimizden sonra bizleri ziyarete gelerek, özellikle yorumlara ilişkin, cevap hakkını kullanma talebinde bulunan Galip Duru'ya yazılı bir metin getirmesi yada röportaj yapması halinde bu cevap hakkını kullandırabileceğimizi belirtmiştik. Duru; bunun üzerine yazılı bir metin ile cevap hakkını kullanma yolunu tercih ettiğini belirtti.
Uşak Haber Merkezi ekibi olarak her zaman olduğu gibi haberlerimizin muhataplarına cevap hakkı tanıyor ve yorumsuz olarak Sayın Galip Duru'nun Güneyyaka Kooperatifi yönetimi adına yaptığı açıklamayı yorumsuz ve sansürsüz olarak, kamuoyunun ve okuyucuların takdirlerine sunuyoruz.
Uşak Haber Merkezi'nde yayımlanan "Bir Garip Arsa Satışı" başlıklı haberle ilgili açıklamadır.
Bahsi geçen belediye meclisindeki satış kararı ile ilgili haberi ve yapılan bilgisizce saçma sapan yorumları okuduktan sonra bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanları bilgilendirmek amacı ile bu açıklamayı uygun gördüm.
Ben bahsi geçen kooperatifin kurucu üyesiyim. Öncelikle kooperatifin kuruluşu ve geldiği sürece kadar yaşananları kısaca ilgilenenlere anlatayım. Sakin bir yerde gürültüden kirlilikten uzak, bahçeli evde yaşama hayali ile bir araya gelen arkadaş grubuyuz, (Ne kodomanız, nede arsa rantcısı.) 9 yıl önce Uşak belediyesi imar alanı içersinde bu düşüncemize uygun planlanmış arsa yeri bulamadık. İmar dışında 4 adet tarlayı satın alarak mevzi imar yaptırmak amacıyla 85000 m2 araziyi oluşturduktuk.
Sonrasında kurumlardan ilgili izinleri alarak bayındırlık müdürlüğüne mevzi imar planı yaptırmak üzere dosyamızı vererek müracat ettik. Bu süreçte Haritacılıkla ilgili işlerimizi yapan harita bürosu sahibi AKP den belediye meclisi olan Ahmet KARAGÖZ öneride bulundu. İlgili alanın Dönemin AKP'li Uşak belediyesi tarafından imara alınacağını söyledi. Kentleşmeye ve planlamaya katkıda bulunmamız gerektiği çarpık kentleşme olmasın İmar planını belediye yapsın, bu imar düzenlemesini daha iyi olur diye anlattı. Bu samimi yaklaşım bize de uygun geldi ve dosyamızı bayındırlıktan alıp uşak belediyesine verdik. Ne yazık ki gelişmeler beklediğimiz gibi olmadı. 2 kez imar planı ihale edildi ikisi de iptal oldu. 3 yıl geçmesine rağmen bir yol alamadık.
Yine dönemin Belediye yöneticileri ile görüşerek onların önerisi ile kendimiz ücretini ödeyerek İLAVE İMAR PLANI yaptırdık. Fakat gördük ki işimiz kolaylaşacağı yerde zorlaştı. İmar komisyonunda satın aldığımız 85000 m2 yerin yarısının belediyeye bağışlanması istendi. Oysaki Bayındırlıktan mevzi imar yaptırmış olsaydık kimseye bağış yapmayacaktık, planlamada göstereceğimiz %35 lik yeşil alanlar, okul yerleri, spor alanları, sosyal ve kültürel alanlar hepsinin tapusu ve mülkiyeti tarafımızda kalacaktı.
Buna rağmen komisyonun talep ettiği yasal sınır % 40 dan fazla olamaz denilirken istenilen % 50 yi gönülsüzde olsak bağışlamak zorunda kaldık. Zira bağış yapmazsak planlamayı onaylamayacaklarını söylediler. Mahkemeye verirseniz kazanırsınız ama kaç yıl sürer bilemeyiz dediler. En az 5 yıl sürer diye gözdağı verildi. Bu dayatma ile ikna edildik. Eğer bunu bağışlarsak ihtiyacımız olan alanın küçüleceğini bize yetmeyeceği söylediğimizde de planlamaya SOSYAL VE KÜLTÜREL TESİS alanı olarak yer bırakalım. Bu alanın rant değeri olmaz. Burayı daha sonra siz talep edersiniz size küçük bir bedelle satarız diye AKP li belediye yöneticileri tarafından bize söz verildi ve yol gösterildi.
Malesef üzüntüyle görüyorum ki Belediye başkanlığı değişince verilen sözler unutulmuştur. İhale ile satışa çıkacak olan ve alıcısı belli olmayan bu alan daha satışı yapılmadan siyasi malzemesi yapılmaya çalışılmaktadır. Belediye meclisi sadece encümene ihale ile satış yetkisi vermiştir. Kimseye ne satılmış nede verilmiştir. Gariplik bunun neresinde? Belediye meclis üyesi Sayın Serhat EREN gençliğinin verdiği tecrübesizlik ve heyecanla açıklamalarda bulunmuştur. Konuyu bilmeden, bu konuda ki belediyecilik anlayışını ortaya koyarak belediyeyi hizmet eden değil, kar eden kuruluş olarak gördüğünden sanırım, bu satıştan belediyenin zararı olacağı bu yerin yeni çevre yoluna cephe olduğunu, buraya belediye hizmet götürerek zarar etmiştir' gibi saçma sapan açıklamalarda bulunmuştur.
Bir kere bahse konu arsa çevre yoluna cephe değildir. Mülkiyeti DSİ'ye ait dere yatağının kenarıdır. Ayrıca belediye bağışladığımız konut alanı olarak ayrılan yer çevre yoluna cephedir ve tasarrufu belediyeye aittir. Bağışlanan arsaların şu anki reel değeri 2.000.000,-TL nin üzerindedir. Belediye şimdiye kadar ödediğimiz harçlar ve vergiler 150.000 .TL den fazladır. Belediyenin görevi olan yol yapımına da katkılarımız olmuştur. Yaptığı yolun piyasa değeri 25.000.-TL civarındadır, umarım bunu biliyordur.
Soruyorum belediyeye şimdiye kadar ne kadar zararımız olmuştur? Sanırım gerçek düşünceleri değerlenince satalım söyleminin altında bu Belediye yönetimi değil, biz daha iyi satarız, biz daha iyi rant sağlarız'' olsa gerek. Tavsiyem; Öncelikle Kimin yerini kime sattığınızı bir düşünün? Geçmişinizle de çelişmeyin. Belediye hizmetlerini de Siyasi ranta çevirmeye çalışmayın, yaparsanız halk bunun cevabını günü gelince verir.
Bu konuda kendini yetkin gören herkesle, her platformda konuyu kamuoyu önünde tartışmaya hazır ve açık olduğumu beyan ediyorum. Ayrıca geçmişte söz verdikleri halde, ihale ile satış kararına (içlerinde bazı iyi niyetli arkadaşları ayırıyorum) grup kararı alarak, bunun haklı nedenlerini söyleyemeyen, sorduğumda buda bizde kalsın diyen AKP'li meclis üyelerini kınıyorum.
Kent bizde kalsınlarla yönetilmez. Habere yorum yapan kendince politik malzeme yakaladığını sanan, yorum yaparken de bizleri kodaman diye tanımlayan kişilere de ne denmesi gereğini kamu oyunun takdirine bırakıyorum. Saygılarımla. Galip DURU Elektrik Mühendisi.
Güneyyaka Kooperatifi'nden Meclis'de Arsa Satışı Haberine İlişkin Açıklama
Geçtiğimiz günlerde Uşak Belediye Meclisi'nde Belediyeye ait bir mülkün sosyal tesis alanı olarak kullanılmak üzere satışına ilişkin bir karar alınmıştı. Uşak Haber Merkezi olarak biz de kararı 'Belediye Meclisi'nde Bir Garip Arsa Satışı Oylaması' Başlığı ile haber haline getirmiştik. Konunun muhatabı olan Güneyyaka Evleri Sakinlerinden hem habere hem de altına gelen yorumlara ilişkin bir açıklama geldi.
19 Ocak 2013 Cumartesi 02:46
