Yeni Büyükşehir Yasası geçtiğimiz ay onaylandı buna göre Türkiye'de 13 il büyükşehir olma hakkını kazandı. Uşak'ın yakın komşusu olan; Manisa, Denizli, Aydın ve Balıkesir'de bu on üç il arasında. Bu arada çevremizde bulunan kentlerin merkez nüfuslarında ciddi bir artış gözlemlenmekte ve dolayısı ile Belediyelerin İller Bankasından nüfus oranında aldıkları nakdi yardım da ciddi bir artış gözlemlenmekte. E tabi doğal olarak bu durum da o kentlerin gelişimine katkı sağlamakta.
Komşu illerin merkez nüfusundaki artışın sebeplerini incelediğimde göze çarpan en belirgin unsurun, özellikle Denizli, Afyon ve Kütahya'da bir çok köy ve beldenin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak merkez belediyelerine bağlaması olduğunu gördüm. Örneğin; Denizli ili merkez ilçeye bağlı Akkale, Bereketli, Gümüşler, Kayhan, Kınıklı, Servergazi, Hallaçlar, Üçler, Korucuk, Bağbaşı, Gökpınar ve Göveçlik Belediyeleri ile Bozburun, Eskihisar, Goncalı, Hisar, Kadılar, Karakurt, Saruhan, Şirinköy, Güzelköy (Yiğenağa) ve Karakova Köylerinin tüzel kişiliklerinin feshedilerek Denizli Belediyesi sınırları içine katılması ile birlikte Denizli'nin nüfus artışında dolayısı ile belediyenin İller Bankasından aldığı kişi başı parada ciddi bir artış oluştu.
Kütahya'da 16 köy ve 2 belde Kütahya Belediyesi, tüzel kişilikleri kaldırılıp mücavir alanına dahil edilirken, Afyonda da durum çok farklı değil. Tabi bu durum yalnız Ege'de söz konusu değil. Örneğin Trabzon ilinde de benzer bir uygulama ile 7 belde ve 29 köy tüzel kişilikleri kaldırılarak belediye sınırlarına dahil edilmiştir.Bu son düzenleme ile birlikte Trabzon il belediyesinin nüfusu 303.193 'e çıkmıştır.
Uşak'ta da geçtiğimiz ay komisyonda görüşülen ve bu ayki belediye meclisinin gündemine geleceğini sandığımız, benzer bir uygulama söz konusu. Şayet Uşak Belediye Meclisi üyeleri kabul yönünde oy verirse Karaağaç, Hacıkadem, Kuyucak, Ovademirler, Kalfa, Muharremşah, Çevreköy, İkisaray köyleri ve Bölme Belediyesi, tüzel kişilikleri kaldırılarak Uşak Belediyesi sınırlarına dahil edilecek. Bu durumda kent nüfusunda yaklaşık tahmini rakamlar ile; Karaağaç; 600, Kalfa; 500, Muharremşah; 1200, Çevreköy; 1800, Hackadem; 300, Kuyucak; 300, İkisaray; 300 ve Bölme; 2200 olmak üzere 7000 gibi bir nüfus artışımız söz konusu olabilir ki bu da hazineden belediyelere ayrılan payın kişi başı 18 Lira olduğu hesaba katılırsa 126.000 liralık bir katkı almış olacağız bence bu Uşak gibi bir kent için azımsanacak bir rakam değildir.
Ayrıca Uşak Beledieyesinin vergi harç vs gibi gelirleri de uzun vadede artacak. Kente yakın olmaları nedeni ile yüklerinin ağırlığının Belediyede olduğu bilinen bahsi geçen çevre köylerin Belediyeye bağlanması halinde Belediye hiç değilse bu köylere yapılan hizmetlerin bir kısmını iller bankasından almış olacak. Ayrıca İl Özel İdaresine gelen payda da herhangi bir eksilme söz konusu olmayacak çünkü İl Özel İdaresine genel nüfusa bakarak pay aktarılmakta.
Bölme belediyesinin Belediye nüfusunu korumasına Mavi Şehir isimli toplu konut alanının sebep olduğu ve buradaki insanların sürekli kentte yaşadığını ve çoğunun Belede ile nerede ise hiç bir ilişkisinin ve ilgisinin de olmadığı da bilinmekte.
Bu uygulamayla artık söz konusu yerler tamamen şehrin imar planı içine girecek ve imar v.s konularında belediyeyle muhatap olacak dolayısı ile Belediyenin Vergi harç v.s gibi gelirleri de artacak.
Ayrıca çevredeki köylerin Köy Tüzel Kişiliklerini ellerinde bulundurmasının zaman zaman sıkıntılara sebep olduğu da bilinmekte. Örneğin Uşak'ın halen bir gençlik merkezinin olmayışının sebebi Kalfa Koruluğunda yapılması planlanan havuza Kalfa Köyü Sakinlerinin evet dememesi olarak gösterilmekte. Parası Bakanlıkça aylar öncesinden yattığı halde halen gençlik merkezi olmayan Türkiye'deki 2 İlden birisi olmak ne kadar kabul edilebilir bir durumdur bunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.
Burada önemli olan köylünün rızası yada siyasilerin olaya bakışı tabiki de. Zira bu köylerin ve Bölme Beldesinin kent sınırlarına dahil edilmesi halinde konu köylülere yeterince izah edilemezse bu durum köylülerde rahatsızlık sebebi olabilir. Bahsi geçen belde ve köylerde En az 5000 oy bulunduğu göz önüne alınırsa tüm partilerin ittifakla evet dememesi halinde bu kararın siyasi bir malzeme olarak kullanılacağı endişesi ile kimse kabul oyu vermeye cesaret edemeyebilir. İşte bu noktada görev başta biz basın mensupları olarak konuyu doğru anlama ve anlatma hususunda meclis üyelerine yardımcı olmalıyız diye düşünüyoruz. Uşak Haber Merkezi ekibi olarak bu noktadan hareketle bu yazıyı kaleme aldık. Bir sonraki haberimiz de köyler açısından Kent sınırına dahil edilmenin getirileri ve götürüleri nelerdir? Bunlarla ilgili ayptığımız araştırmayı kamuoyu ile paylaşacağız.
Acaba bu köyler köy tüzel kişilikleri kaldırılması sebebi ile; hayvancılık ve tarım yapabilme konusunda engellerle karşılaşacak mı? Ev yapmak istediklerinde tıpkı kent merkezinde ev yapanlar gibi aynı yaptırımlarla mı karşılaşacak? Belediye sınırlarına dahil olmanın bu ve bunun gibi zararları da var mı? Yararları nelerdir? Uşak Haber Merkezi ve Uşak Gündem Gazetesi ekibi olarak aldığımız bir karar ile bu konuyu enine boyuna araştırıp kaleme alma ve yazıların yayımlandığı günki Gündem Gazetesini söz konusu köylere de ulaştırma ve okunmasını sağlama kararı aldık. Ayrıca Belediye Meclisinde de konunun yakınen takipçisi olacağız.
evet katlıyorum uşak nüfusu bu belde ve köylerin de içine alarak artık 200.000 sınırını aşmalıdır. hem il merkezinin işine gelir bu durum hem de köylülerin.. köye daha çok yatırım demektir bu. inşaallah uşaka katılırlar artık.