Bel ağrısı ve tutuklukları, boyun ağrıları, omuzlarda sertleşme, eklemlerde dinmeyen ağrılar... Oysa bunlardan kurtulmak sanıldığı kadar zor değil. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, size ağrılardan uzak yeni bir beden sunuyor.
Başlıca hareket sistemini ilgilendiren hastalıkların, vücudun dışından uygulanan, ancak eklem ve yumuşak dokuları etkileyebilen aletlerle tedavi etme yöntemi olarak tanımlanan fizik tedavinin amacı kişinin herhangi bir hastalık veya kaza sonucunda günlük yaşamını sürdürmesi için gerekli olan vücut fonksiyonlarının kaybolması veya azalması halinde; hastayı egzersiz, eğitim ve diğer tedavi tekniklerini kullanarak, mümkün olan fonksiyonel düzeye getirmektir. Bu anlamda fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanın tedavisinde bir bütün olarak düşünülür.
Fizik tedavi dışarıdan uygulanan bir yöntemdir. Amaç; ağrıyı azaltmak ve eklem hareket açıklığını korumaktır. Böylelikle günlük yaşamın kolaylaştırılması hedeflenir.
Medical Park Uşak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şener ÜLKER, fizik tedavinin amacını ağrıyı azaltmak, eklem hareket açıklığını korumak ve günlük yaşamı kolaylaştırmak olarak özetliyor. Engelli kişileri topluma kazandırmak için uygulanan tedavilerin tümüne rehabilitasyon denir. Rehabilitasyon tedavisinde en büyük rol ve görev fizik tedavi uzmanına düşer. Hastayı değerlendirir ve tedavi programını çizer. Kişiye en uygun egzersiz, manuel terapi ve elektroterapi yöntemleri ile sorunları çözmeye çalışır.
Uzm. Dr. Şener ÜLKER ; '' toplumumuzun yüzde 80 'ine hayatlarının belirli bir döneminde bir veya birkaç kez boyun ve bel ağrıları görülmektedir. Artık gelişen toplumlarda belki yaşam şartlarının değişmesi ve insanların yeterince spor yapmaması, kasların yeterince güçlü olmamasından kaynaklanan sorunlardan dolayı bel ve boyun fıtıklarını da daha sık görüyoruz. Özellikle genç, çalışan dinamik yaş gruplarında büyük oranda iş güç kayıplarına da neden olabiliyor. Bu nedenle de mutlaka tedavisi gerekiyor. Genellikle boyun ve bel fıtıklarında tedavi yöntemlerinin yüzde 90 'ını ameliyat dışı tedaviler oluşturuyor. Boyun ve bel fıtıklarının çoğu cerrahi ile değil, fizik tedavi yöntemleri ile tedavi edilir. Bu nedenle de bel ve boyun ağrısı olanların ilk başvurması gerek bölüm Fizik tedavi olmalıdır. Hasta kendisine söylenen önerileri ve de egzersizleri muntazam yaparsa, orta uzun vadede de bu şikâyetlerden tamamen kurtulması söz konusudur '' dedi.
Fizik tedavi ile ilgili bilinmesi gerekenler
Fizik tedavi seanslar halinde yapılır. Her biri 1 saat süren toplam 10-20 seans uygulanır. Rehabilitasyon ise daha uzun bir süreçtir, yıllar alabilir. Fizik tedavi gören bir hasta eklem kısıtlılığı mevcut ise fizyoterapistin yaptırdığı bazı hareketler sorunlu bölgede hafif ağrıya sebep olabilir, ancak belli bir süre sonra sonuca kolaylıkla gidilir. Fizik tedavi sadece ağrı tedavisinde değil, bozulan kas mekanizmasının düzeltilmesinde de kullanılır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Birimi aşağıdaki hastalıklarla ilgilenir:
· Bel ağrıları ( bel kireçlenmeleri, bel fıtığı )
· Boyun ağrıları ( boyun kireçlenmeleri, Boyun fıtıkları )
· Kalça ve diz hastalıkları
· Postür bozukluğu, boyun, sırt, bel ağrılarının tedavisi
· Dirsek, bilek, el eklemlerinin ve yumuşak dokuların rahatsızlıkları
· Kemik erimesi ( osteoporoz ) riski olan ve yerleşmiş osteoporoz tedavileri
· Eklem şişliği ve ağrı, hareket kısıtlılığı ile beraber olan Romatizmal hastalıkların ve tedavisi ve rehabilitasyonu
· Spor sakatlanması sonucu oluşan hareket kısıtlılığı ve ağrı
· Operasyon sonucu gelişen fonksiyon bozuklukları
· Baş ağrıları
· Omuz ve çevresi eklemlerinin hastalıkları
· Omuz ve sırt kaslarında gerginlik
· Kas Spazmı
· Ortopedik problemler
· Nörolojik hastalıklar, felçler
· Doğuştan omurga gerginliğinin tedavisi
· Doğuştan spastik çocukların tedavisi
Fizik tedavi metotları nelerdir?
Fizik tedavide yaklaşık 30-50 sistem kullanılır. Ayrıca çeşitli cihazlara başvurulur.
Ağrı tedavisinde kasları ultrason, kas güçlendirici cihazlar, magnetoterapi, traksiyon cihazları, Isı tedavisi, ışık tedavisi çeşitli, elektroterapi yöntemleri, ESWT gibi cihazlar kullanılır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, iki ayrı bölümden oluşur; birinci bölümde sayısı çok fazla olan değişik fiziksel ajandalardan faydalanılır. Bunlar ısı yayabilir, elektrik akımları verilebilir. Ayrıca değişik ışık kaynakları, mezoterapi, su ve traksiyona kadar mekanik etkili birçok araç ve yöntem kullanılarak iyileştirici etkilerinden yararlanılır. İkinci uğraş alanı olan rehabilitasyonda da başta egzersiz olmak üzere pek çok özel yöntemlerle daha çok vücudu çalıştırmak veya vücudun belirli bölümlerini çalıştırmak ve fonksiyonel hale getirmek için çaba gösterilir.
Eklemlerinizde ağrı, kireçlenme, bel tutulması, boyun ağrısı, sırt ağrısı gibi rahatsızlıklarda fizik tedavi ve rehabilitasyon sayesinde kurtulabilirsiniz.
ÜLKER , '' Eklem ve yumuşak dokuları etkileyen aletlerle çeşitli rahatsızlıkları tedavi etme. Herhangi bir kaza sonrası işlevini yitiren bedenin çeşitli bölgeleri ya da organlarının tekrar eski işlevini kazanmasını sağlamak amacıyla fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi dışarıdan uygulanan bir yöntemdir. Amaç; ağrıyı azaltmak ve eklem hareket açıklığını korumaktır. Böylelikle günlük yaşamın kolaylaştırılması hedeflenir. '' dedi.
Doğru bir teşhis ve zamanında yapılan doğru fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları kişinin bağımsızlığını artırarak hastalık süresini kısaltacak, yaşam kalitesini yükseltecek ve erkenden işinin başına dönme imkanı sağlayacaktır.