Medical Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdullah Akdağ, son dönemde pek çok siyasetçinin de ilk tedavi yöntemi olarak tercih edilen laparoskopik yöntemle kalın bağırsak tümörü ameliyatını Uşak ve bölgesinde başarı ile uyguladıklarını belirterek; bu şekildeki operasyon ile hastanın çok daha az ağrıları olduğunu, kesi yeri fıtığı ve yara yeri enfeksiyonu riskinin en aza indirilerek kişinin kısa sürede ayağa kalkmasının sağlandığını belirtti. Bu yöntem ile yapılan operasyonlarda hasta bir hafta -10 gün yerine, 2-3 gün gibi kısa süre de hastanede kalmakta ve tedavi olmaktadır.
Eşme de yaşayan Vijdan Demirci (62) uzun zamandır karında ağrı, hızlı zayıflama ve ishal şikâyetleri yaşamakta idi. Kendisine yapılan tetkikler ve kolonoskopi sonucunda kalınbağırsağında tümöral kitleye rastlanmıştır. Vijdan Demirci kapalı kolon cerrahisi yöntemiyle bu tümörden kurtulmuştur, sağlık durumu oldukça iyi olup, günlük yaşantısına sağlıklı bir şekilde devam etmektedir.
Karındaki bir ağrı kalın bağırsaktaki tümörlerden tanınan kolon kanserini de içeren birçok hastalıktan kaynaklanıyor olabilir.
Vijdan Demirci’nin operasyonunu başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdullah Akdağ; pek çok tümör ve kanser operasyonlarının başarıyla gerçekleştirdiklerini belirterek;’’Hastanemiz hastalarının sağlık kalitesini ve konforunu ön planda tutan bir hastanedir. Hastalarımızın kaliteli sağlık hizmeti alabilmeleri için gereken yatırımları yapmaktan kaçınmayan bir hastane yönetimi olarak ve konusunda uzman kadromuzla sayılı merkezlerde yapılabilen pek çok operasyonu büyük bir başarı ile gerçekleştirmekteyiz’’ dedi.’’ Hemen hemen tüm kalın bağırsak kanserleri, bir polip zemininden başlar. Polip, bağırsak iç yüzeyini örten tabakadan gelişen bağırsak içine doğru büyüyen kabartı ve şişliğe verilen isimdir. Zaman içinde, polipi oluşturan hücrelerin değişimleri sonucu polip zemininde kanser ortaya çıkabilir.’
Kalın bağırsak kanserinin önlenebilir ve erken evrede teşhis edilmesi halinde tam şifa ile tedavi edilmesi mümkün olan bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Abdullah Akdağ, karın ağrısı, kramp, şişkinlik, dışkıda kanama, rektal kanama ve tuvaleti yaparken zorlanma, kabızlık-ishal, sık sık tuvalete çıkma isteği ve hızlı kilo kaybı olanların özellikle de akrabalarında bağırsak kanseri olanların çok daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak tarama testlerini yaptırmayı ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi.
Risk Grupları;
· 45-50 yaş üzerindeki kişiler
· Anne, baba, kardeş gibi yakın aile bireylerinde kolorektal kanseri veya polipleri olanlar,
· Rahim, over ( yumurtalık ) veya meme kanseri olan kadınlar,
· Ülseratif Kolit veya Crohn gibi hastalıkları olanlar.
Risk altındaki kişiler, bu riski azaltmak için hastalık belirtileri ortaya çıkmadan
- Tarama testlerini yaptırmalıdır.
- Diyetlerini bol lifli-sebzeli, meyveli, az yağlı ve az kırmızı etli bir şekle dönüştürmelidirler.
- Alkol ve sigara alışkanlığı varsa iyice azaltmalı, hatta bırakmalıdır.
- Her gün 20-30 dakika hafif egzersiz yapmalıdır.