Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile ortaklaşa düzenleyeceği para ödüllü yarışmayla göletleri istila eden `İsrail sazanları'na savaş açtı.
İsrail sazanının göletlerde diğer balık cinslerine karşı büyük tehlike oluşturduğunu belirten TUSOB Başkanı İsmail Atalay, “İsrail sazanı şehrimizdeki 23 göletten 9’unu istila etmiş durumda. 1988 yılında ilk olarak Trakya Bölgesi’nde göletlerde görülmeye başlanan İsrail sazanı daha sonra çeşitli yollarla taşınarak Anadolu’daki göletlere girdi. Ginogenesis Üreme Sistemi’ni benimseyen İsrail sazanı türü balıklar, girdikleri bölgelerde çok kısa zamanda baskın tür halini alıp diğer endemik ve ekonomik balık türlerinin yaşamalarına imkan vermiyor. Yılda 8 defa 500 ile 800 bin arasında yumurta bırakan balıklar diğer balıkların yumurtalarını yiyerek besleniyor. Bu nedenle diğer balık çeşitlerinin yok olmasına neden oluyor. Bu nedenle diğer balıkların neslini korumak için İsrail sazanının avlanması için sürek avı başlatacağız” diye konuştu.
İSRAİL SAZANINA AV YASAĞI YOK
Ülke genelinde birçok balığın üreme dönemlerine uygun olarak konulan av yasaklarının İsrail sazanı için geçerli olmadığını belirten İsmail Atalay şunları söyledi:
“İsrail sazanı türü istilacı balıkların, yasak av dönemi ve avlanma boyutu bulunmamaktadır. Yılın 12 ayı avcılığı yapılabilir. Tek şart, bu balık türünün suya iade edilmemesidir. Olta balıkçılarının bu balık türlerini yakaladıktan sonra imha etmeleri gerekmektedir. TUSOB olarak İsrail sazanı cinsi balıkla mücadele için 14-15 Mayıs 2011 tarihlerinde Üçpınarlar Göleti’nde para ödüllü yarışma düzenleyeceğiz. Bu yarışmaya Türkiye genelinden amatör olta balıkçılarının katılımını bekliyoruz. Yarışma sonunda kilo bazında en çok İsrail sazanı tutan ilk 3 yarışmacıya toplam bin 750 lira ödül dağıtılacağız. Bu yarışma Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Bu yarışmanın ardından da TUSOB olarak Uşak’ta 5 gölette daha av yapılacak. Ayrıca bu yıl içinde Bursa, Afyonkarahisar, Denizli, Kütahya ve Bilecik’te de istila altındaki büyük göletlerde İsrail sazanı avını devam ettireceğiz.”
GÖLETLER TEHLİKE ALTINDA
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Musa Sarı da, Uşak Üçpınarlar Göleti’nde fakülte olarak TUSOB’un davetiyle 2008 yılında ortak bir çalışma başlattıklarını kaydederek, "Tür ve stok tespit çalışması yapılarak diğer balık cinslerine zarar veren ve neslini tüketen İsrail sazanının göldeki popülasyonu tespit edildi. Yapılan tespitlerde bu balıkların göleti yüzde 75.3 oranında istila ettikleri belirlendi. Çalışma sonuç raporunda bu tür balıklarla en etkin mücadele yönteminin aşırı avcılık ve sistemden çekmek olarak belirlendi. Bu tür balıklarla mücadelede en etkin yol bölgesel av baskısı uygulamaktır. Olta balıkçılığında bu tür balıklar üzerinde herhangi bir av yasağının bulunmaması nedeniyle sürdürülebilir bir mücadele için olta balıkçılığı en etkin yoldur. Yenebilen ancak aşırı kılçıklı olan İsrail sazanı sürekli avlanarak ve suya bırakılmayarak mevcut stoktan mümkün olan en fazla balık çekilerek diğer balıkların yaşam alanları genişletilmiş olacak” dedi.