İşletmeniz için ISO sertifikası ve diğer ISO kalite sertifikalarını almanın maliyetine ve zahmetine değip değmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz . Yapılan çok sayıda uluslararası araştırmadan çıkan yanıt ise kocaman bir “EVET”.
2009 yılında BM (Birleşmiş Milletler) ISO sertifikasına sahip şirketleri toplamda %98’inin bunu çok iyi bir yatırım olarak değerlendirmesi sorunuzun cevabında etkili.
Sadece bununla kalmayıp 2012 yılında ISO sertifikasına sahip 82 firmada yapılan çalışmanın da gözden geçirilmesiyle elde edilen sonuca göre özellikle bu sertifikasyonun, operasyonel faaliyetler, müşteri yöntemi ve memnuniyetinin sağlanması ve çalışanların katılımlarının değerlendirilmesi açısından ele alındığında “ölçülebilir faydalar” sağladığını ortaya koydu.
ISO, eviniz için sağlam bir temel oluşturmak gibidir. Girişimcilere ISO ve diğer standartları alma konusunda tavsiyelerden biri; böyle bir sistemin üzerine sağlam bir iş yönetimi oturtabilirsiniz.
ISO sertifikası almanın elle tutulu gözle görülür faydalarını sıralamak gerekirse bunları aşağıdaki 7 madde de okuyabilirsiniz.
1) En iyi uygulamaları teşvik eder. ISO ve diğer standartlar, işletmeniz genelinde uluslararası kabul görmüş en iyi uygulamalara erişmenizi sağlar. Kalite yönetiminden çevresel performansa, bilgi güvenliğine, gıda güvenliğine, risk yönetimine, sağlık ve güvenliğe kadar her şey için standartlar mevcuttur.
2) Daha üretken olmanıza yardımcı olur. “ISO kalite Standartlarına” bağlı kalmak, iş süreçlerinizi açıkça tanımlamanızı, belgelemenizi ve izlemenizi gerektirir. Ayrıca şirketiniz için hedefler belirlemeniz ve ilerlemenizi ölçmeniz gerekir. Bu çalışma yalın ve üretken bir iş kurmak için kritik öneme sahiptir .
3) Mutlu müşteriler sağlar veya mutsuz müşteriler daima süreç içerisinde mutlu müşteriye evrilir. Standartlar, şikayet yönetimini, kalite kontrolünü ve müşteri memnuniyeti izlemeyi iyileştirerek müşterilerin memnun kalmasına yardımcı olur. Araştırmalar, sertifikasyonun en büyük faydalarından birinin müşteri şikayetlerinin azalması olduğunu gösteriyor.
Dikkat edilmesi gereken notkada, esasen her işletmenin daha fazla müşteri istediği, ancak müşterilerini memnun etmezse, daha fazla mutsuz müşteri elde edeceği gerçeğini anlamasıdır. Bu ISO sertifikasyonlarının doğal bir sonucudur. Öyle olamadığında bir şeylerin ters gittiğini anlıyor olmanız gerekirdi.
4) Sadece toplam satışlarda büyüme değil, karlı büyümeyi teşvik eder. Sertifika, kazancınıza yardımcı olabilir. 2015 yılında 92 çalışmanın yer aldığı bir analize göre, ISO'yu benimseyen beş şirketten üçü gelirlerini artırdı. Gelir artışı, sertifikasız şirketlere göre önemli ölçüde daha yüksek olduğu sonucunu ortaya koydu.
En iyi performans sonuçları, yalnızca bir sonraki yeniden sertifikasyon denetiminden önce değil, operasyonlarını iyileştirmek için sürekli çaba gösteren şirketlerde elde edilir. Evet her açıdan ISO sertifikası iyi bir yatırım, ancak çaba harcamanız gerekiyor. Konu ile ilgili Adl Uluslararası Belgelendirme Danışmanlık ve Eğitim Kuruluşu Adlbelge belgelendirme ve eğitim bölüm başkanı Gülbin DEMİR; “ISO belgesi almak isteyen kuruluşlara Türkiye’nin her il ve ilçesinde hizmet verdiklerini, tüm süreçlerde firmalara destek olduklarını” ifade ediyor.
5) Yeni pazarların kapılarını açar. Standartların doğru anlaşılıp uygulanması işletmenizin yeni pazarlara erişmesini sağlar. Örneğin, belirli standartlara uymayı gerektiren devlet ihaleleri için uygun olabilirsiniz veya belki daha büyük bir şirketin veya devasa bir projenin tedarik zincirine katılabilirsiniz. Birçok standart dünya çapında tanınmaktadır ve uluslararası pazarlarda müşteriler açısından firmanızın güvenilirliğini artırabilir.
6) Çalışan bağlılığını teşvik eder. ISO standartlarını karşılamak, daha katılımcı ve üretken bir iş gücü geliştirmenize yardımcı olabilir. 2012 araştırma incelemesine göre, sertifikalı işletmeler daha iyi iş tatmini, personel değişimi, devamsızlık, çalışan motivasyonu ve yönetici çalışan iletişimi rapor ediyor. Bu gerçekten ciddiye alınması gereken bir araştırma sonucudur.
Sertifikasyon süreci, tutarlı süreçler kullanarak ortak hedefler doğrultusunda çalışmak üzere yöneticileri ve çalışanları bir araya getirir. Yöneticiler ve çalışanlar işi iyileştirme konusunda daha fazla bağlılık geliştiriyor diyor.
7) Her büyüklükte firmalar için geçerlidir. Sertifika, yalnızca birkaç çalışanı olan işletmeler de dahil olmak üzere her büyüklükteki işletme için faydalıdır. Küçük işletmeler bazen tedarik zinciri gereklilikleri nedeniyle veya faaliyetlerinde en iyi uygulamaları benimsemek istediklerinde sertifikasyona başvururlar.
Kaynaklar: Bu makale hazırlanırken ISO belgeleri hakkında makale üzerine ISO Global ve Adl Belge firmalarının web sitelerinden alıntı yapılmıştır.