Endüstriyel bir bilim dalı olarak bilinen pnömatik, gaz basıncını mekanik harekete çevirebilmek amacı ile uygulama ve eğitim içerikli bir endüstri bilimidir.
Pnömatik Hakkında
En yaygın kullanım alanı imalat endüstrisi olan pnömatik, pratik olarak pozitif hava basıncı ve vakum ile çalışan sistemlerin yanında kullanılan devre elemanlarını içerir.
Yararlı bir işi gerçekleştirebilmek için sıkıştırılmış hava olarak depolanan enerjiyi kullanan sistemlere pnömatik sistemler adı verilir.
Pnömatik aygıtlar için gerekli olabilecek hava basınçlı bir kompresörden sağlanabilir. Kompresör hava akımını sıkıştırarak sağlam bir hava tankı içerisine hapseder.
Pnömatik Sistem
Sıkıştırılmış hava ile çalışan sistemler olarak bilinen pnömatik sistem, makine sistemlerinin doğru bir şekilde çalışabilmesi için basınçlı hava kullanır. Ortam havasını mekanik harekete çevirmek üzere tasarlanmış olan pnömatik atmosferdeki havanın bileşenler içerisinde doldurularak sıkıştırılması sonucunda bir itme gücü elde etmeye yardımcı olur.
Pnömatik Sistem Bileşenleri
Pnömatik sistemlerin doğru bir şekilde çalışabilmesi için bazı bileşenlere ihtiyacı vardır. Bu bileşenlerin başında kompresör yer alır. Kompresörler basınçlı bir hava üretimi yaparak pnömatik sistemi çalıştırır. Sistemin düzenli olarak çalışabilmesi için havanın temiz ve tamamen kuru olması gerekir.
Bunun için ise havayı;
- Filtreleme
- Düzenleme
- Yağlama
Gibi işlemlere ihtiyaç duyulur. Bu işlemin ismi hava hazırlığı olarak bilinir. Pnömatik sistemler endüstriyel makinelerde kullanıldığından hava için verimlilik maksimum seviyeleri görür. Kullanılan diğer bileşenlerden birisi de regülatördür. Regülatör, hava basıncının kontrol edilmesini sağlar.
Pnömatik Sistemlerin Avantajları
Pnömatik sistemler hava basıncı ile çalıştığından dolayı, diğer endüstri alanlarında kullanılan sistemlere göre avantajları daha fazladır.
Kullanıldığı sistemlerde sağladığı avantajlar şöyledir;
- Sistemler daha ekonomiktir.
- Enerjinin basınçlı hava olarak depolanmasını sağlar.
- Sistem içerisinde hava dolaştığı için patlama ve yanma riski en az olan sistemdir.
- Montajı kolay, yapımı ise basittir.
- Aşırı yüklenme gibi durumlarda zararsız kalma avantajı sunar.
- Basınçlı hava depolarının kontrolünü sağlayarak riski en aza indirir.
Otomasyon ve kontrol sistemlerinde kullanılmasından dolayı da sistemlerin çalışması için gerekli olan enerjinin maliyetlerinin düşük olmasına yardımcı olur. Sistemlerin çok hızlı çalışmasını sağlarken işletmelere de tasarruf sağlar.
Pnömatik Sistem Nerelerde Kullanılır?
Endüstriyel alanlarda yoğun olarak kullanılan pnömatik sistemler, verimliliğin daha da artması için sürekli olarak yenilenen ve geliştirilebilen sistemlerden birisidir. Kullanıldığı alanların başında özellikle de robotik uygulama ve otomasyon sistemleri ilk önceliklidir. Diğer alanlar ise; gıda sektörü, boyama işlemleri, temizlik, dolum ve ambalaj makineleri, tekstil sektörü, iş makineleri ve montaj hatları gibi çeşitli sistemlerde de kullanılır.
Günümüz dünyasında hızla gelişmekte olan robotik uygulamalarda sıklıkla kullanılmaya başlayan pnömatik sistemler, hava basıncını kullanarak robotik sistemlerin hareket etmesine yardımcı olmaktadır. Gelişmekte olan teknoloji ile büyük bir uyum yakalayan pnömatik, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan alanlar içinde kullanılmaya hazırlanmaktadır.
Hidrolik, sızdırmazlık ürünlerine ait aradığınız her şey burada! https://www.gdchidrolik.com