Sevk irsaliyesi satışı gerçekleşmiş veya gerçekleşecek olan ürünlerin bir yere taşınması için düzenlenen belgelere verilen isimdir. Sevk irsaliyesi; mali onaylı kağıttır ve özellikle nakil işleminin yapıldığı araçlarda olmalıdır. Stok takibini kolaylaştıran sevk irsaliyesi ile fatura aynı değildir. Sevk irsaliyesi ve fatura birbirinin alternatifi olarak da kullanılamamaktadır.
Sevk İrsaliyesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sevk irsaliyesi için önemli noktalar aşağıda verilmiştir:
- Ürünün faturasının kesilebilmesi için 7 güne kadar süre bulunmaktadır.
- Sevk edilecek olan ürünün nakil aracı içerisinde olması gerekmektedir. Çünkü maliye denetimi yapılması ve bu ürüne rastlanılmaması durumunda ceza kesilmektedir. Kesilen ceza her irsaliye için ayrı olmaktadır.
- En az 3 nüsha olarak düzenlenen irsaliye; taşıyan, taşıttıran ve alıcı için düzenlenmektedir.
- Alıcının sevk edilecek olan ürünü kendisinin taşıyor olması halinde; bu durumda sevk irsaliyesi yine hazırlanmalıdır ve alıcıya verilmelidir.
- Satıcının düzenlediği sevk irsaliyelerinde oluşan yanlışlardan satıcılar sorumlu olmaktadırlar ve ceza onlara kesilmektedir.
- Belgenin oluşturulmaması durumunda; özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Belge düzenleme sorumluluğu kime ait ise; ceza o kişiye kesilmektedir.
Sevk İrsaliyesinin Doldurulması Nasıl Olmalıdır?
Sevk irsaliyesi doldurulurken öncelikle evrakta sevk irsaliyesi ibaresinin bulunması gerekmektedir. Bu ibare; Maliye Bakanlığı’na ait klişe veya noter tasdikli bir mühür şekli olabilmektedir. Gönderimi gerçekleşecek olan malın türü ve miktarı farklı bölümlerde olmalıdır. Düzenleyen kişinin isim, soyisim, ticaret unvanı, hesap numarası ve vergi dairesi numarası gibi bilgileri yer almalıdır. Ayrıca gönderim yapılacak olan adresin de belirtilmesi istenmektedir.
Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?
Sevk irsaliyesinde olması zorunlu olan ibareler aşağıda sıralanmıştır:
- Sevk irsaliyesi ibaresinin bulunması zorunludur.
- Noter tasdikli mühür şeklinin olması istenmektedir.
- Gönderilecek olan malın miktarı ve cinsi belirtilmelidir.
- İrsaliyenin düzenleyicisinin ismi, soyismi, unvanı, hesap numarası ve iş adresi talep edilmektedir.
- Alıcının adı, soyadı, unvanı, adresi, vergi dairesi numarası ve hesap numarası gereklidir.
- Düzenleyenin ve teslim edenin imzaları istenmektedir.
- Sevk irsaliyesinde malım teslim tarihi ve irsaliye numarası yer almalıdır.