Kadınların bebek sahibi olup olmayacaklarını ya da bebek sahibi olabilmeleri için geçen zamanın önemini gösteren faktör bir kadında yumurtalık rezervidir. Tüp bebek tedavilerinde çoğu zaman karşılaşılan bir durumdur.
Yumurta rezervi : yumurtalıklardaki yumurtalıkların sayısını,kalitesini, var olan foliküllerin uyarılara ne kadar cevap verdiği ile ilişkilidir. Tüp bebek tedavisi öncesi rezerv kontrolü kesinlikle yapılmalıdır.
Örneğin, FSH yüksek olması yumurtalık rezervinin az olduğuna işarettir. Bu da gebelik şansının az olduğunu gösterir. Diğer bir kan testi ise AMH testidir. Hastanın adetli olmasına gerek olmaksızın kan da bakılabilen bir değer olan AMH testi yumurtalık rezervinin rakamsal karşılığı olarak isimlendirilmektedir. Özellikle günümüzde stresin artması beslenmemizin düzensizleşmesi, sağlıklı yaşam koşullarının izlenememesi ile kadında yumurtalık rezervlerinin erken azalması söz konusu olabilmektedir. Yumurta rezervinin azalmasının ne yazıkki tedavisi mümkün değildir. Ancak tespit edildiği süreden sonra yavaşlatıla bilmektedir. Ya da tespit edildiği zaman var olan yumurtaların büyümesi ilaçlarla desteklenerek var olan yumurtaların tüp bebek tedavileri ile toplanması dış ortamda biriktirilmesi sağlanabilmektedir.
Yumurta rezervini azaltan tüp bebek tedavisine neden olan etkenler nelerdir diye soruyoruz Tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç‘a:
- Sigara
- Yaş
- Alkol
- Psikolojik etmenler
- Çikolata kisti
- Endometriozis
- Kadının aldığı kemoterapi veya radyoterapi
- Kilo
- Erken menopoz soy geçmişi
Bu gibi etmenler yumurtalık rezervinin düşüklüğüne neden olmaktadır.
Bir yıl içinde korunmasız ilişkiye rağmen gebelik elde edilemiyorsa mutlaka hekiminize başvurunuz ve araştırmanın yapılmasına müsaade ediniz. En azından geç kalmış olmayalım.