İş sağlığı ve güvenliği, gelişen dünyanın bir gereği olarak ortaya çıkan konulardan biridir. Çalışan sağlığının ve güvenliğinin korunması olarak ifade edilecek bu alan, kendi içerisinde birçok profesyoneli barındırmaktadır. Bu profesyonellerin yetiştirilmesi için de iş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimleri verilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği; çalışanların sağlıkları ve güvenlikleri için koruyucu ve önleyici uygulamaların yapıldığı, gerekli durumlarda ise acil tıbbi müdahaleleri içeren bir alandır. Söz konusu alan son derece kapsamlı olup, çalışanların sağlıklarının ve güvenliklerinin korunmasını farklı açılardan sağlamayı hedefler.
Endüstrileşmeyle birlikte çalışanların toplu halde bulunduğu iş yerleri, üretim noktaları, atölyeler ve fabrikalar ortaya çıkmıştır. Bu alanlarda çalışanların geçirdikleri iş kazaları veya yakalandıkları meslek hastalıkları, bazı önlemlerin alınmasını ve düzenlemelerin yapılmasını gerektirmiştir. İşte bu gereklilikle birlikte iş sağlığı ve güvenliğinin doğru yaşanmıştır. İSG, zaman içinde gelişerek günümüzdeki kapsamlı ve etkili haline dönüşmüştür.
Her işte bazı riskler ve tehlikeler vardır. Bu tehlikeler başlangıçta önemsiz dahi görünse, bir anlık ihmal ile çalışanların yaralanmasına ve hatta ölmesine dahi neden olabilmektedir. İşte İSG, bu tehlikelerin belirlenmesi, kaynağında yok edilmesi, yok edilemiyorsa daha az tehlikeli olanla değiştirilmesi, çalışanlara bununla ilgili eğitim verilmesi gibi konuları kapsar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri
İş sağlığı ve güvenliği konusunda görev ve sorumlulukların yerine getirilmesindeki temel sorumluluk işverenlerdedir. Ancak işverenlerin İSG alanındaki bilgisi ve deneyimi sınırlı olduğundan, bu sorumluluğu yerine getirmesi için İSG profesyonellerinden yardım alması gerekir. İSG profesyonelleri şunlardır:
- İş güvenliği uzmanı
- İşyeri hekimi
- Diğer sağlık personeli
- Diğer elemanlar
Bu profesyoneller görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, mesleki bağımsızlık ilkesine göre hareket eder. Her ne kadar iş sağlığı ve güvenliği https://www.temaakademi.com.tr/blog/is-sagligi-ve-guvenligi-nedir-is-sagligi-uzmanlarinin-gorevleri-nelerdir/ alanında bu profesyonelleri işveren istihdam etse de, bunlar görevlerini mesleki bağımsızlık ilkesine göre yapar. Görevleri sırasında işverenden emir almazlar veya işverenin hoşuna gitmeyecek diye bazı işleri yapmaktan kaçınmazlar.
İş güvenliği uzmanları, çalışma ortamı gözetimi başta olmak üzere farklı görev ve sorumluluklara sahiptir. İş yerindeki riskleri ve tehlikeleri tespit etmek, bunların giderilmesi için işverene bildirmek ve alınacak önlemleri takip etmek gibi görev ve sorumluluklara sahiptir.
İşyeri hekimi, sağlık gözetimi başta olmak üzere farklı görev ve sorumluluklara sahiptir. Genel olarak sağlıkla ilgili görevleri olduğunu söylemek yanlış olmaz. İşe giriş muayenesi, periyodik muayeneler, işe dönüş muayenesi, işe dönen çalışanların takibi, taramalar, bağışıklama gibi görev ve sorumluluklara sahiptir.
İşyeri hemşiresi veya bilinen diğer ismiyle diğer sağlık personeli de bu süreçte işyeri hekimine destek vermektedir. Sağlık gözetimi sürecinde aktif olarak yer almaktadır.
İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, aynı zamanda işveren, çalışanlar ve diğer sağlık personelleri ile de işbirliği halindedir. İş sağlığı ve güvenliği, bir ekip işi olarak yapılır.
En İyi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
İş sağlığı ve güvenliği alanındaki eğitimlerin temel hedefi İSG profesyonelleri yetiştirmektir. Ancak bunun haricinde çalışanlara da farklı İSG alanlarında eğitimler verilebilmektedir.
Bu eğitimlerin resmiyette geçerli olması ve sayılması için herhangi bir kurumdan almak yerine sadece yetkilendirilmiş kurumlardan alınması gerekir. Bu noktada oldukça dikkatli olunması önemlidir. Zira aksi durumda alınan eğitimler resmiyette geçerli sayılmayacak ve buna bağlı olarak da alınan eğitimler ve kullanılan zamanlar adeta boşa gidecektir.
Eğitimlerin süresi ve kapsamı, İSG profesyonellerine göre farklılık göstermektedir. İş güvenliği uzmanlarının eğitimi 180 saat + 40 saat (staj), işyeri hekimlerinin eğitim süresi 180 saat + 40 saat (staj) şeklindedir. İşyeri hemşirelerinin eğitimleri ise 90 saattir.
Bu eğitimleri veren farklı kurumlar olmasına karşın Tema Akademi, yüksek seviyedeki eğitim kalitesi ile bu alanın öncülerinden biri olarak kabul edilir. Yüksek kalitedeki eğitimi, uygun fiyat avantajı ile birlikte vermesi ve kursiyerlerine sürekli destek olması ile bilinmektedir. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki eğitim ihtiyaçlarınız için siz de Tema Akademi’yi tercih edebilirsiniz.