Genellikle elektrik kesintilerinin sıklıkla yaşandığı bölgelerde ve elektrik şebekelerinin hiç bulunmadığı alanlarda sıklıkla tercih edilir.
Nasıl Çalışır?
Mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayan jeneratörler, türlerine göre çeşitli yakıtlar kullanabilirler. Jeneratörlerde kullanılan motorlar;
- Buhar motoru
- Yanmalı motor
- Elektrik motoru mekanizması gibi mekanik enerji kaynakları olabilir.
Yedek enerji kaynağı olan bu jeneratörler, asıl güç kaynağı kesildiğinde herhangi bir cihaza ya da alana elektrik sağlamak amacıyla otomatik transfer anahtarıyla çalışır ve devreye girerler. Bu cihazlar elektrik kesintisini saniyeler içerisinde algılar ve otomatik bir biçimde devreye girerler. Yangından korunma sistemleri ve tıbbi yaşam destek cihazları için saniyelerin ve elektriğin ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, jeneratörlerin de bu noktada hayati bir öneme sahip olduğunu anlayabiliriz.
Jeneratörün Ana Parçaları Nelerdir?
Motor
Yakıtın tüketildiği ve ısı enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürüldüğü kısımdır. Motorun büyüklüğü elektrik üretimiyle paralel biçimde artış gösterir.
Alternatör
Mekanik enerjinin elektriğe dönüştürüldüğü ana kısım olarak tanımlanabilir.
Kontrol Panosu
Güç kaynağının kesildiği durumlarda jeneratörün ne zaman devreye gireceğini belirleyen kısımdır.
Yakıt Deposu ve Şase
Jeneratörün oturtulduğu kısma şase adı verilir. Genellikle bu bölüm yakıt deposu olarak kullanılır. Fakat ayrı formları da bulunabilir.
Radyatör
Isınan motorun soğutulma işleminin gerçekleştiği pervanedir.
Kabin
Jeneratörün hava koşullarından etkilenmemesi ve gürültüye sebep olmaması için konumlandırıldığı alandır
Yağlama Sistemi
Motora bağlı hazne ve yağ pompası vasıtasıyla gerçekleştirilen işlemdir.
Egzoz Sistemi
İçten yanmalı üretilen tüm motorlar egzoz üretirler. Bu egzozlar zehirlidir ve motorun kendisinden ve etrafında bulunan insanlardan uzak tutulmalıdır. Egzoz gazları, tipik olarak oluşturulan kanallar sayesinde dışardaki havaya iletilir. Bu sistemlerin nasıl ve nereye kurulacağıyla alakalı genel sağlık ve güvenlik politikaları bulunur. Bu sebeple yeni bir jeneratör kurulumu öncesinde bu bilgi hakkında fikir sahibi olmak oldukça önemlidir.
Marş ve Akü Sistemi
Bir şarj cihazı ya da jeneratör çıkışı tarafından şarj edilen bir batarya sayesinde çalışır.
Size uygun cummins motor ya da Mitsubishi motor seçenekleriyle üretilen jeneratör seçenekleri için Arken web sitesini ziyaret edebilirsiniz!