Ekmek, sofralarımızın vazgeçilmezidir. Bununla birlikte, sağlıklı ve doğal gıdalar arayışında olanlar için köy ekmeği öne çıkan bir tercih oluyor. Kullanılan unlar, pişirme teknikleri farklı olsa da genel olarak köy ekmeklerinin şekil ve tat bakımından bir benzerlikleri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Köy ekmeklerinin sağlığa yararları öğrenildikçe, bu ekmeklere olan ilgi her geçen gün giderek artıyor.
Köy Ekmeği Ne Demek?
Köy ekmeklerinin yöreden yöreye değişen farklılıkları vardır. Ayrıca, buna bağlı olarak tatları da değişebilir.
Ancak, bazı ortak özellikleri vardır;
- Hamur, yavaş bir şekilde mayalanmıştır. Bu ekmeğe lezzet katar ve sağlıklı olmasını sağlar.
- Köy ekmeği üretiminde otomasyon pek tercih edilmez.
- Doğal un, doğal süt ve yumurta kullanılır.
- Her bölge, ilave olarak kendi özel ürünlerini kullandığından tat bakımından yöreden yöreye farklılık arz eder.
İşte, köy ekmeği nedir, sorusunun kısaca yanıtı budur. Boşluk içermeyen görünümü, uzun süre bayatlamayan yapısı ve hoş tadı, öne çıkan özellikleridir.
Köy Ekmeği Kaç Saatte Mayalanır?
Köy ekmeğinin en önemli özelliklerinden biri, doğal maya kullanılmasıdır. Otomasyona dayalı ekmek üretiminde amaç en kısa sürede en fazla ekmek üretebilmek. Oysa köy ekmeği yaparken amaç en kaliteli ürünü üretebilmek oluyor. Bu sebeple, maya hazırlanırken acele edilmiyor. Hamur mayalanır ve 2 saat bekletilir. Soğuk bir yerde 12 saat dinlendirilir ve son olarak oda sıcaklığına çıkarılır ve 15 dakika bekletilir.
Köy Ekmeği Faydalı Mı?
Yavaş fermente olan hamur, ekmeğe hem lezzet hem de sağlık katıyor. Bunun yanında, kullanılan diğer doğal ürünler de ekmeğin besin değerini arttırıyor.
Köy ekmeğinin faydaları şunlardır;
- Bazı köy ekmekleri, glutensiz olmasından dolayı, gluten alerjisi olanlar tarafından tercih edilir.
- Protein içerir.
- B6 ve B12 vitaminleri içerir.
- Folik asit ve Selenyum içerir.
- Potasyum ve Magnezyum içerir.
- Mineral içerir.
Bu faydalarından dolayı, sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin tercihi köy ekmeği oluyor.
Köy Ekmeği Neden Sert Olur?
Maya kısa sürede yapılmadığı ve uzun bir sürede yapıldığından ayrıca yapay ekmek kabartma tozları kullanılmadığından dolayı, ekmek nispeten sert olur. Ancak, ekmeğe özelliğini kazandıran bu dokulu ve hacimli yapısıdır.
Köy Ekmeğinin İçinde Ne Var?
Köy ekmeği genellikle buğday unundan yapılır. Bununla beraber, buğday ununa ilave olarak başka unlar ve bazı ürünler ekmeğin yapımında kullanılır.
Bunlar;
- Buğday unu
- Çavdar unu
- Tam buğday unu
- Antioksidan
- Buğday maltı
- Tuz
- Su
- Doğal mayalanmış hamur
Bunlara ek olarak, süt, yumurta, çekirdek içi, mısır unu gibi birçok farklı malzeme köy ekmeğinin yapımında kullanılabilir. Bu ürünlerin her biri farklı bir şekilde ekmekte bulunur.
Yöreden yöreye değişik malzemelerden üretilmiş olan çok farklı ekmekler vardır. Ekmeğin özellikleri ne ise ürünler ona uygun olarak seçilir. Bazı köy ekmekleri glutensiz olurken bazıları gluten içerebilir. Ekmeğin içeriğinde nelerin bulunduğu, ekmeğin üreticisi tarafından müşterilere açıklanır.
Birbirinden lezzetli pratik tarifler için tıklayın. https://www.alaybeyi.com.tr/blog/