Türkiye'deki göletlerin istilacı balıklarından olan İsrail sazanı, Eşme'deki Üçpınarlar Göleti'ni de etkilemeye başladı. Ege Üniversitesi danışmanlığında Olta Balıkçılığı Federasyonu tarafından göletin temizlenmesi çalışmaları başlatıldı. Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, 'Üçpınarlar Göleti İstilacı Balıklar ile Mücadele' projesinin 2009 yılında başladığını, Uşak İl Genel Meclisi ve Eşme İlçe Tarım Müdürlüğü desteğiyle bu yıl da devam ettiğini söyledi. Atalay, ilk etap çalışmanın 15 gün süreceğini ve aralıklarla üç ay içinde bitirileceğini kaydetti. Atalay, "Her gün 4 defa gölete 150 metrelik ağ bırakacağız. Yoğun olarak gölde bulunan Carasius Gibelio (israil sazanı) türü balıkları yakalıyoruz. Geçen ay aynı gölette yapılan sportif balıkçılık yarışmasında bir günde olta balıkçıları 2 tondan fazla bu balıklardan yakalamıştı" dedi.
İsmail Atalay, amaçlarının 3 ayda bir yumurtlayan anaçları en kısa zamanda toplamak olduğunu ifade etti. Atalay, "Ardından proje danışmanlığı aldığımız Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından önerilen balık aşılama işlemini ilgili kurumların onayının alınmasından sonra gölette uygulamak istiyoruz. Ülkemizin yüzlerce göletinde yoğun olarak görülen istilacı türlerle mücadelede öncülük edecek bir proje bu. Projenin başarıya ulaşarak diğer bölgelerde aynı sorunu yaşayan su kaynaklarına bir örnek olmasını hedefliyoruz" diye konuştu.
BALIKLAR KÖYLÜLERE DAĞITILACAK
Proje kapsamında tutulan balıkların bir bölümünün köylülere bedelsiz olarak dağıtılacağını, bir bölümünün de yine bedelsiz olarak sokak hayvanları barınaklarına ve balık unu fabrikalarına verileceğini kaydeden Atalay, yaklaşık beş ton balık tutmayı hedefledikleri söyledi.
EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Eşme Kaymakamı Mustafa Üner de yapılan ıslah çalışması sonucu Eşme İlçesi'nin en büyük su kaynağı olan Üçpınarlar Göleti'nin ekonomiye kazandırılacağını ve ilçe ekonomisine katkısının artırılacağını dile getirdi.