Medical Park Uşak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Barış BAŞER, her çocuğun başarılı bir okul dönemi geçirmesi için mutlaka okul öncesi dönemde kapsamlı bir göz muayenesi yapılması gerektiğini söyledi.
3- 4 yaşına kadar mutlaka ilk muayenesinin yapılmış olmalı
Normal sağlıklı bir bebeğin ilk göz kontrolü bir yaşında yapılmalıdır. Doğumsal göz bozukluklarının erken teşhisi önemlidir. Doğumsal katarakt, göz tansiyonu, retiniblastom (göz tümörü) gibi nadir olarak görülen hastalıklar erken teşhis edildiğinde tedavi şansı artmaktadır.
Erken doğan ve düşük doğum kilolu prematüre bebeklerin göz problemleri daha sık olmaktadır.Prematür retinopatisi en korkulan hastalıktır ve körlüğe kadar gidebilmektedir.Bu yüzden prematüre bebekler doğduktan bir ay sonra mutlak göz kontrolü yaptırılmalıdır. Çocuk 3-4 yaşına geldiğinde görme bozukluğu ve kırma kusurları yönünden ikinci kontrolü olması gerekir.
“Çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları; göz kayması, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, miyop, hipermetropi, şaşılık, astigmatizma, konjonktivit sayılabilir. Erken tanı yapılmaz ise çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar okul başarısını olumsuz etkilemektedir.” 4 yaşına gelmeden önce tüm çocukların herhangi bir sorun olmasa bile mutlaka bir göz doktorunca muayene edilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr.Mehmet Barış BAŞER, okul çağına gelmiş çocukların okula başlamadan önce muayene edilmesinin, daha fazla geç kalmadan göz problemini tespit edebilmek ve okulda göz problemlerine bağlı öğrenme güçlüğünü önleyebilmek açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Gözün gelişimi 15-20 yaşına kadar devam eder. Yaklaşık 3 yaş civarında çocuk normal görmeye başlar. 2-3 yaşındaki bir çocuk görme eşelinde gösterdiğimiz resimlerin ne olduklarını bize söyleyebilir ve biz bu çocuğun görme keskinliği hakkında bilgi sahibi oluruz. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini daha ciddi oranda etkiliyor.
Görme bozukluğu olan ve gözlük kullanan çocukların 6 ayda bir düzenli olarak göz kontrolü yaptırılmalıdır. Çocuk büyüdükçe değişen göz yapısı nedeni ile görme bozukluğu takip edilmelidir.”
Göz Tembelliği Erken Tedavi Edilmelidir!
Çocuğun iki gözü arasında kırma kusuru yani gözlük numarası açısından 1 dioptri bir fark olsa bile yüksek kırma kusuru olan tarafta sürekli bulanık olan görüntü nedeniyle göz tembelliği gelişebilir. Göz tembelliği genellikle tek taraflı olmakla birlikte eğer her iki gözde düzeltilmemiş yüksek derecede kırma kusuru varsa iki gözde de göz tembelliği gelişebilir.
Göz tembelliği tedavisinde gözlük verilmesinin yanı sıra iyi gören gözün kapatılarak az gören gözün görmeye zorlanması en etkili tedavi yöntemidir. Kapama tedavisine her iki gözde görme eşit oluncaya kadar devam edilir.
Unutulmamalıdır ki! Göz tembelliği tedavisine ne kadar erken yaşta başlanırsa tedaviden o kadar çabuk ve iyi yanıt alınır.8-9 yaştan sonra yapılacak tedavisinin fazla yararı yoktur.
Son olarak Op. Dr. Barış BAŞER, özellikle göz sağlığı acısından çocukların çok uzun saatler bilgisayar ve ekran başında vakit geçirmemeleri konusunda da uyardı.