Firmanızın prestiji söz konusu olduğunda ilgilenmeniz gereken vegandan daha önemli gıda güvenliği belgeleri mevcut olabilir. Burada bahsettiğimiz konu yasal gıda üretim izni gibi belgeler. Bunlar olmadığı takdirde vegan belgesinin firmanıza sağlayacağı prejtisin ne gibi bir faydası olabilir. Bu durumda zaten merdiven altı bir firma oluverdiniz demektir.
Ürünlerimizde Vegan Logosu Kullanabilir Miyiz?
Dünya çapında dağıtılan ve sertifikalı Sertifikalı Vegan Logosu, hayvansal ürünler veya yan ürünler ve hayvanlar üzerinde test edilmeyen tescilli ticari markadır. Sertifikalı logo, vegan ürünlerle kullanıcılar tarafından kolayca görülebiliyor ve veganların sürekli içerik listelerine bakmadan alışveriş yapmasına yardımcı oluyor.
Aynı zamanda büyüyen bir vegan pazarını tanımasına ve Vegan kelimelerini ve temsil ettiği yaşam tarzını ana akım haline getirmesine yardımcı oluyor. Ancak vegan logonu sadece vegan ürünlerinizde kullanabileceğinizi lütfen unutmayın.
Vegan Logosunu kullanabilmeniz için öncelikli başvuru yaparak "VEGAN Belgesi" sahibi olmanız gerekmekte. Bunun en temel yolu ise vegan logosunu etiketlemek istediğiniz gıda ürünlerinizde hayvansal içerik olmadığını kanıtlamak.
Vegan belgesi nedir sorusuyla ilgili; Sertifikalı Vegan logosunu taşıması onaylanan ürünler, et, balık, kümes hayvanı, hayvansal yan ürünler (ipek veya böceklerden elde edilen boyalar dahil), yumurta veya yumurta ürünleri, süt veya süt ürünleri, bal veya bal arısı ürünleri içeren içerikler içermemeli veya Herhangi bir hayvansal ürünle arıtılmış veya tamamlanmış ürünleri kanıtlayan belgedire “Vegan Belgesi” denilmektedir; bununla ilgili makalenin devamını bu linke tıklayıp okuyabilirsiniz.
Vegan Ürünlerde Hayvansal Ürün Kullanılmaz
Sertifikalı Vegan logosunu taşıma onayılanan ürünler, et, balık, kümes hayvanları, hayvansal yan ürünler ve ipek veya onlardan elde edilen boyalar dahildir çünkü ipekde bir canlıdan elde edilmektedir.
Yumurta veya yumurta ürünleri, süt veya süt ürünleri, bal veya bal arısı ürünleri içeren içerikler içeren veya herhangi bir hayvansal ürünle arıtılmış veya bunların dışındadır.
Vegan Belgesi Amacıyla Hayvan Testi Yapılmaz
Ürünler, çevre güvenliği, yem veya beslenme denemeleri, dayanıklılık testleri veya hayvan testleri dahil olmak üzere herhangi bir tür araştırma amacıyla, üretici tarafından hayvanlar alemindeki herhangi bir hayvan türü (canlı veya ölü) üzerinde içerik türlerin veya üretilen ürünler hayvanlar üzerinde test özellikleri içerir.
Bu yaklaşımların tamamı firmanıza vegan belgesi almanız durumunda inanılmaz prestij sağlayacaktır. Çünkü neredeyse tüm yaklaşımlar gerçekten hayvanları sevmeye ve onları korumaya yönelik.
2009 yılından sonra üçüncü taraf testleri veya başka bir şirket veya bağımsız yüklenici tarafından test edilmesi de dahil olmak üzere "yasaların değişmesi şeklinde" denemeler.
Vegan İşaretinde Hayvansal GDO Kabul Edilmiyor
Ürünler, bilinen hiçbir hayvansal kökenli GDO'yu veya içerik parçalarının veya bitmiş üretimin kullanılan genlerini içermemelidir.
Hayvansal Olmadığını Kanıtlayarak Doğrulayın
Tüm içeriklerin, içerik kategorilerinin veya alt öğelerin ürettiği hiçbir hayvansal ürün veya hayvansal yan ürünün kullanılmaması doğrulanmalıdır. Bu kanıtlamanın hangi test, analiz veya kanıtlarla olabileceğini araştırmanız gerekebilir.
Sertifikalı Vegan Standartları
Bir ürün Vegan Sertifikasyonu için onay verilmesi için et, balık, kümes hayvanı, hayvansal yan ürünler, yumurta veya yumurta ürünleri, süt veya süt ürünleri, bal veya bal arısı ürünleri, tür veya bölümlerden elde edilen ürünlerin içermemesi gerekir.
İpek veya boyalar veya kemik kömürüyle filtrelenmiş veya herhangi bir hayvansal ürün veya yan ürünle işlenmiş şeker. Vegan sertifikasyonuyla ilgili detaylı yazılara buradan bakabilirsiniz.
Ürünler deri, kürk, ipek, kuş tüyü, kuş tüyü, kemik, boynuz, deniz hayvanı kabuğu, yün, kaşmir, yün, tiftik, hayvan deri, süet veya tiftik içeremez veya bunlardan elde edilemez .
Tatlandırıcılar filtrelenemez veya kemik kömürü ile işlenemez.
Prebiyotikler ve probiyotikler, hayvansal ürünler veya yan ürünler bir ortamda veya bu şekilde kültürlenmelidir.
Bira, şarap, akçaağaç şurubu, sirke ve meyve suları gibi sıvılar filtrelenemez , köpüğü giderilemez veya hayvansal ürünlerle berraklaştırılamaz.
Ürünler, çevre güvenliği, yem veya beslenme denemeleri, dayanıklılık testleri veya "yasaların farklı şekilde" hayvan testleri veya denemelerini içeren herhangi bir tür araştırma için üretici tarafından 2009 yılından sonra içerik maddeleri veya bitmiş ürünler üzerinde hayvanlar üzerinde test ürünleri içermemelidir . Üçüncü taraf doğrulamaları içerir ve gelecekte test edilmeyebilir .
Ürünler , içerik oranlarının veya bitmiş ürünün üretimi kullanılan hayvansal kökenli GDO'ları veya hayvansal kökenli genleri içeremez .
Buna ek olarak, ortak makine kullanılması durumunda çapraz bulaşmayı en aza indirme amacıyla vegan ve vegan olmayan üretim döngüleri arasında kullanılan tüm yüzeyleri, kapları, mutfak aletlerini ve iyice makineleri temizleme ve sterilize etmek için kabul edilebilir adımların atıldığını “Vegan Farkındalık Vakfı” sunmalı ve onaylamış olmalıdır.
Tüm uygulanması gereken vegan belgelendirme şartlarını da ele almış olduk. Daha fazlasını anlamak için sizde gerçek bir vegan olmalısınız. Diğer tüm girişimlerin ticari bir yaklaşımı mecburi tutacağını ve bununla mücadele etmeniz gerekebileceğini asla unutmamalısınız.