HALININ KRALİÇESİ
Geleneksel değerlerle modern çizgilerin zarif uyumunu, unutulan Uşak halısına yansıtan Esma Kıvrak, adını kısa sürede yurtdışına duyurdu. Özel siparişler üreterek Uşak halısını ilmek ilmek dokuyan Esma Kıvrak, Avrupa ülkelerine ve ABD'ye kentin adını duyurarak kültür elçiliğini sürdürüyor. 2002-2007 yılları arasında sadece ABD'ye 38 bin metrekare halı satan Kıvrak, şu anda ürettiği halıların yüzde 30'unu ihraç ediyor. Kıvrak, sektörde özellikle kadın istihdamını ön planda tutarak çalışanlarının yüzde 52'sini kadın işçilerden seçiyor.
Palmet Halı'nın sahibi ve Uşak Halılarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Esma Kıvrak, üretime başladıkları ilk yıllarda mesleği bilen kişi sayısının yok denecek kadar az olması sebebiyle kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Eleman ihtiyacını karşılayabilmek için düzenledikleri kurslarla binden fazla kadına el halısı dokumasını öğrettiklerini kaydeden Kıvrak, "Yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü şu anda yedi ülkeye ihraç edilir duruma getirdim. Uşak halıları ile ilgili birçok proje üzerinde halen çalışmalarımız devam ediyor. Uşak halısı, sadece bir yöre halısı olmaktan öte ulusumuzun Osmanlı döneminde oluşturduğu anıtsal bir prestij ürünüdür. Nasıl ki Britanya'nın İskoç battaniyeleri, Fransızların Goblenleri, Savonnerie halıları ulusal bir marka olarak sürdürülüyorsa, bunlardan daha görkemli olan Uşak halısını tüm dünyada Türk kültürünün evrensel markası yapmak temel amacım. Tarihte Uşak denildiğinde halılarıyla ünlü bir kent akla gelmektedir. Palmet Halı olarak günümüzde bu değerin daha da bilinirliğini sağlayarak, yöreye kalıcı gelir artışı ve Türk kültürünün bilinirliğini artırmayı kendime vizyon edindim" dedi.
TESCİL TAMAM
Tamamen el emeği ile üretilen Uşak halılarının zor ve dikkat isteyen süreçlerden geçtikten sonra ortaya çıktığına dikkat çeken Kıvrak, "İlimize turizmden beklenen turist ve döviz girdisini Uşak halısını yaşatarak ve üretimini yaparak sağlayacağız. 2011 yılı itibariyle son üç yıllık hedefimiz, kadın istihdamını ön planda tutarak, üniversitelerdeki Halıcılık Yüksekokulu mezunları ve Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Sanatlar Bölümü'nde okuyan gençlerimizi sektörümüze kazandırmak olacak. Ancak bu bizim tek başımıza çaba ve gayretimizle değil üniversite sanayi işbirliği ile gerçekleşecek. Uşak halısının patentini Uşak Halılarını Koruma ve Yaşatma Derneği, Uşak Ticaret Odası ve Uşak Üniversitesi Halı ve Kilim Bölümü ile ortaklaşa yapılan girişim sonucu Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdik. Uşak halısı kalitesi, metrekaredeki ilmek sayısı, hammadde ve boya kalitesi ile standarda kavuştu. Bundan sonra her halıya dünyaca marka olan Uşak halısı adı kullanılamayacak" diye konuştu.
UŞAK HALISI HER YERDE
Tarihi Uşak halılarının çok sayıda mekanı süslediğini ve sergilendiğini anlatan Esma Kıvrak, bunların arasında Newyork Metropolitan Sanat Müzesi'nin de yer aldığını belirtti. Kıvrak, "Uşak halısı dünyaca ünlü Christie's Müzayede Evi'nin kataloğunda da en nadide parçalar arasında yer alır. Şirket olarak, Ömer Sabancı'nın Vaniköy'deki yalısından, Sarar Şirketler Grubu'nun Eskişehir'deki evine, Uşak Valiliği'nden, Ankara Jandarma Eğitim Komutanlığı'na kadar pek çok iç mekana Uşak halısı ürettik. Yurtiçindeki çalışma tarzını 2001 yılından itibaren yurtdışına taşıyarak özel koleksiyonlar üretmeye devam etmekteyiz" dedi.
esma hanim si̇zi̇ tebri̇k ederi̇m çalişmalariniz çok başarili ve mükemmel bende hali dokuma usta öğreti̇ci̇si̇yi̇m 20 yildir bu i̇şi̇n i̇çi̇ndeyi̇m bu sektörde si̇zi̇n gi̇bi̇ i̇nsanlarin olmasi onur veri̇ci̇ ve takdi̇re layik başarilarinizin devamini di̇leri̇m