Eğitim Sen İl binasında Uşak Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ve bazı sendika temsilcileri, ulaşım zammının geri alınmasını isteyip bir açıklamada bulundular.
Yapılan toplantıda grup adına konuşan Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Burak Yavaş, yapılan zam ile halkın ulaşım hakkının engellendiğini söyledi.
Yerel yönetimlerin görevinin halkın ulaşım hakkını engellemek olmadığını dile getiren Yavaş; “Belediyelerin görevi halktan toplanan vergilerle bütçelerini oluşturan belediyeler donanımlı toplu taşıma araçlarıyla insan onuruna yakışır şekilde taşıma yapmak olmalıdır. Kent içi toplu taşıma araçlarındaki yolcu yoğunluğu emekçilerin işe başlama ve işin bitiş saatleriyle doğru orantılıdır. Açlığa mahkûm edilmiş asgari ücretle çalışan ve iki dolmuşla işine gelip giden bir yurttaşımız, aldığı ücretin dörtte birini ulaşım ücreti olarak ödemek zorunda bırakılmıştır” dedi.
Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Burak Yavaş asgari ücretteki artışa bakılarak bu zammı anlayamadıklarını söyleyerek; “Tercihini Uşak halkının Ulaşım Hakkı’ndan yana kullanması gereken Uşak Belediye Başkanı, akaryakıt, yedek parça, işçilik maliyetlerindeki artış bahanesiyle tercihini dolmuşçu esnafından ve onu temsil eden oda ve derneklerden yana kullanmıştır. Yoksul halk ise her zamanki gibi oyu alındıktan sonra değersizleştirilmiştir.
15 Eylül 2014 tarihi itibariyle daha önce 1 tl 10 kuruş olan öğrenci ve 12 yaşından küçükleri taşıma ücreti 1 tl 30 kuruşa yükseldi. 1 tl 60 kuruş olan tam bilet ise 20 kuruşluk zamla 1 tl 80 kuruşa çıkmıştır. Yapılan zamlar ile ulaşım fiyatları büyükşehirleri bile aşmış ve Uşak halkı Ege bölgesinin en pahalı ulaşımını kullanmak zorunda bırakılmıştır” şeklinde konuşup, yapılan zamlar ile yoksul halkın ve emekçilerin ayrıca birçok üniversite öğrencisinin de eğitim hakkının gasp edilmeye çalışıldığını ifade etti.
Kent içi toplu taşıma ücretlerinde KDV’nin halen yüzde 18 olmasına da tepki gösteren grup adına konuşan Yavaş; “İnsanların zorunlu olarak kullandıkları böyle bir hizmette KDV’nin yüzde 18 olmasını anlayabilmek mümkün değildir. Siz mücevherden-elmastan yüzde 1 KDV alacaksınız, ancak kent içi toplu taşımadan sanki bir lüks tüketimmiş gibi yüzde 18 KDV alacaksınız. Diğer birçok zorunlu tüketim kaleminde olduğu gibi kent içi ulaşımda da KDV en çok yüzde 5 veya % 8 olmalıdır. Tüm olumsuzluklar vatandaşlık sorumluluğunu yerine getiren yoksul halka ve emekçilere fatura edilmektedir” dedi.
Yavaş; “Bizler siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve üniversite öğrencileri olarak taleplerimizi yeniden dillendiriyoruz ve yeni belediye başkanını uyarıyoruz” diyerek taleplerini şu şekilde sıraladı:
1 - Yapılan zamlar geri alınsın
2 - Üniversiteye giden araç sayısı arttırılsın
3 - Araçlar engelliler için uygun hale getirilsin.
4 - Kartlı sistemden vazgeçilsin.
Bu isteklere cevap alamadıkları takdirde ve kayıtsız kalınması durumunda belediye önünde oturma eylemine varan bir dizi yasal ve meşru mücadele hakkımızı kullanacaklarını söyleyen Yavaş, açıklamasını bu sözlerle sonlandırdı.
sağol cahan uşağı kurtardın gelir gelmez ekmeğe zam ulaşıma zam kimler oy verdi sana 4 fırıncıyla 5 minibüsçümü zarar ediyorlarsa yapmasınlar koy belediye otobüsünü sanki asgari ücretlinin ödediği kadar vergi ödüyorlar ekmek kulubelerine 30 kasa geliyordu şimdi 20 kasa fırıncıları düşünüyorsan kaldır kulubeleri gelen gideni aratır