Ak Parti, Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi bir hayli karışacağa benziyor. Hamam grubu olarak adlandırılan grup başta olmak üzere bir çok kişi ya da grup Belediye Meclisi ya da İl Genel Meclisi üyeliği için seçilebilir yerlerde yer tutma peşine düştü. Bilindiği gibi 31 Kişiden oluşacak liste için 80 civarında Ak Partili'nin müracatı bulunmakta. İşin ilginç tarafı müracatların nerede ise dörtte birlik kısmı ya cemaate ya da Ali Erdoğan'a çok yakın isimlerden oluşmakta. Ali Erdoğan'ın CHP'ye geçişi sürecinde adaylığın gerçekleşmesi halinde Erdoğan ile hareket edebileceğinden bile şüphelenilen, hatta kontenjan adayı olabileceği iddiaları bile dolanan ya da Gülen Cemaati'nin içinde olduğu herkesin malumu olan bazı kişilerin bile aday adayı olması bu ne cüret dedirtecek cinsten şaşkınlık sebebi olurken, bu isimlerin bile yazılabilmesi için parti içinde mücadele ettiğinin duyulması ise hepten dudak uçuklatacak cinsten iddialar olarak kulislerde yerini almakta diyebiliriz.
Zira Başbakan'ın sadece Ak Parti'de değil, hemen her kanatta mücadele verdiği bir eğilimin mensuplarının sanki Başbakan'ın mücadelesinden habersizmişçesine davranışlar sergilenilerek hala Ak Parti içerisinde etkinmiş gibi bir tutum sergilenmesi kafaları karıştır nitelikte. Ancak cemaate yakın hiç bir ismin yazılmayacağına bu hususta Ak Parti'de tam bir mutabakat yakalandığı da kulağımıza kulislerden gelen bilgiler arasında.
Öte yandan cemaatin İmamının Ak Parti İl Başkanı Basri Yıldırım'a gelip rahatsızlığını dile getirdiği esnada Yıldırım'ın adeta sessiz kaldığı, O'nun yerine o anda orada bulunan Erol Uysal'ın "Zaman Gazetesi'nin son dönemlerdeki manşetlerine bir bakın siz" demiş olması İl Başkanının duruş gösterememiş olması, İl Başkanı olur olmaz yükselen trend yakalayan Basri Yıldırım'ın politik karizmasını çizen bir hadise olarak kulislerin belleğine yerleşmiş durumda. Üst düzey bazı yöneticilerin rahatsızlıklarını dile getirmesine rağmen, halen güven vermeyen isimlerde ısrar edilmesinin yanısıra, Basri Yıldırım'ın yakın arkadaşı olan müteahit ortakları Belediye Meclis üyeliğine yerleştirmek gayreti içinde olduğunun duyulması da "yine neler oluyor" dedirtecek cinsten gelişmeler olarak karşımıza çıkmakta. Bunun yanısıra geçmişte çok tepkilere sebep olan ve partiyi kimsenin nüfuzuna izin vermeksizin yönetmeye çalışmak ile suçlanan Hamam grubunun da, parti içerisinde nerede ise en çok tepki toplayan isimlerden birisi olan Hakan Uludağ aracılığı ile Belediye Meclisine girme niyeti içerisinde olduğu konuşulmakta. Bu arada daha önceki mecliste de yer alan bazı isimlerin yeniden yazılacağı iddiaları da yine tepki sebebi olacağa benziyor.
Bu arada tüm bunlar olup biterken sessizliğini koruyan, Nurullah Cahan'ın nasıl bir strateji izleyeceği ve nasıl bir tutum içerisine gireceği de asıl herkesin merak ettiği konu. Bilindiği gibi Nurullah Cahan öteden beri tüm gruplara eşit mesafede duran ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın politikalarının izdüşümünü adeta moda mod uygulayan doğru bildiği konuda da inat etmesi ile tanınan bir politikacı olarak tanınıyor. Bu arada başta Mehmet Altay olmak üzere iki Milletvekilinin listelerin yazılması esnasında bu kadar etkin rol almaya kalkışması da yadırganan bir tutum olarak kulislerce değerlendirilmekte. Zira Milletvekillerinin tarafsızlığını koruması çok gerekmedikçe bu türden iç politika konularında çok fazla bir dahlinin olmaması gerektiği yönünde kamuoyunda bir kanaat hakim. Toparlayacak olursak parti içi dengeler ülkenin ve özelde Uşak'ın geçirdiği sancılı süreç sebebi ile Ak Parti yönetiminin işi hayli zor görünüyor. Listelerin pazartesi teslim edilecek olması yani önlerinde sadece iki günün olduğunun bilinmesi ise işlerini hepten zorlaştırmakta.
CHP'de ise sancılı geçen aday belirleme sürecinin ardından, yine sancılı geçen bir meclis üyeliği için aday belirleme yönteminin açıklanması süreci yaşandı. Bilindiği gibi CHP'de yöntem fermuar sisteminin de devreye konması şartı ile eğilim yoklaması olarak belirlendi. Yani 1.3.5.7... şeklinde tekli sıraları Belediye Başkanı adayı, İl Başkanı ve Merkez İlçe Başkanı'nın oluşturduğu üç kişilik heyet belirleyecek. 2.4.6.8.. şeklinde sıralı devam eden çift sayılı sıralama ise eğilim yoklamasında önde çıkan isimlerden oluşturulacak. 2000 civarında üyenin oy vermesi beklenen eğilim yoklamasında oy kullanan üyeler, İl Genel Meclisi için en az üç en fazla altı isim yazacak. Belediye Meclisi'nde ise en az 6 en fazla 12 kişi yazılabilecek oy pusulasına.
Cumhuriyet Halk Partisi'nde de ilginç bir iç çekişme yaşanmakta. Belediye ve İl Genel Meclisi üyeliği için aday ve sıralama belirlenmesi; adeta Ali Erdoğan'ın adaylığını desteklediği bilinen isimler ile, "partimizi cemaate yedirtmeyiz" diyerek mücadele eden Ali Erdoğan karşıtları arasında gerçekleşen bir yarışa dönüşmüş durumda. CHP'de de yine bir taraftan da grupların kendilerine yakın isimleri ön plana çıkartma gayretleri de doğal olarak göze çarpmakta. CHP'de en renkli adaylar, gençlik kollarının adayları olarak isimleri öne çıkan Spor akademisi mezunu Emre Karslı ve Bahaattin Ergün oldu diyebiliriz. Bu iki adayın özellikle Emre Karslı'nın seçilebilir bir sıraya yerleşecek oyu alması beklenmekte. Ayrıca Avukat Mehmet Karakoç, Mimar Özgül Bektaş gibi bazı isimlerinde listeye fermuar sisteminden yararlanılarak da olsa gireceklerine kesin gözü ile bakılıyor. Kadın Kolları Başkanı Aynur Yurtseven başta olmak üzere, ona yakında kadın aday yarışa katılacak gibi görünüyor. Kadın adaylar arasında ise ismi öne çıkanlar ise; geçtiğimiz dönemin Milletvekili aday adayları arasında yer alan Avukat Emine Eser, iş kadını Gülay Çolak, müzik öğretmeni Ayhan Aydın'ın eşi olan, Sevgi Karadağ Aydın, emekli nüfus müdüresi Nilüfer Coşkun, olarak sıralanmakta.
İl Genel Meclisi'nde ise iki kadın aday yarışıyor. Partinin sevilen isimlerinden olan Hatice Yerlikaya ve Halime Demir İl Genel Meclisi için yarışacak olan iki bayan aday olarak gözükmekte. Ayrıca İl Genel Meclisi için, Şekerci lakabı ile tanınan ve öteden beri Ak Parti'ye yaptığı sert muhalefet ile tanınan, ayrıca Ali Erdoğan'ın adaylığından Genel Merkez'in vazgeçirilmesi için, en ön planda Milletvekili Dilek Yılmaz, Merkez İlçe Başkanı Filiz Bilen, Fuat Yılmaz ve Esat Beylerce başta olmak üzere, eski il ilçe başkanları kadar etkisinin ve payının olduğu söylenen Hasan Hüseyin Aytaş'ın, eğilim yoklamasında üyelerden ciddi bir oy alarak ön sıraları zorlaması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda TÜPRAG lehine bir açıklama yaptıktan sonra TEMA vakfından uzaklaştırılan ardından kurduğu çevreci dernek sayesinde, Zafer Aydın'ın üstüste yaptığı hatalar sebebi ile kentteki etkisini nerede ise tamamen yitiren, Kent Konseyi yönetimine giren, bu nedenlerle eleştiri oklarına sıklıkla hedef olan Hasan Yüksel, Ali Erdoğan'ın adaylığına nerede ise açıktan destek verdiği bilinen Nadi Sancar'ın yanısıra Hayrettin Günaydın pekte şans verilmeyen isimler arasında zikredilmekte.
Pazar günü gerçekleşecek olan eğilim yoklamasını, Uşak Haber Merkezi ve Son Nokta Gazetesi ekibi olarak kamuoyu için takip edeceğimizi ve listeler kesinleşene dek paretilerdeki kulisleri kamuoyu ile paylaşacağımızı, MHP Kulislerini de çok yakında paylaşacağımızı duyurur, bütün partilerde aday olan ve yarışan politikacılara, başarılar dileriz.
Ak Parti ve CHP'de Hareketli Gece ve Meclis Üyesi Aday Listesi Krizi!
Bu gece gerek Ak Parti'de gerekse CHP'de son derece hareketli ve gergin denilebilecek dakikalar yaşandı. CHP Pazar günü eğilim yoklamasına gidiyor. Aday adayları hummalı şekilde partilileri dolaşıp destek arıyor. Ak Parti'de ise gün içinde Yürütme Kurulu üyeleri arasında küçük bir demokrasi oyunu gerçekleştirilip gaz alınmak istese de kriz çıkması önlenemedi. Gece geç vakte kadar toplantıların sürdüğü ve iki Milletvekili'nin de listeye müdahale etmeye kalkıştığı, veya arabuluculuğa soyunduğu bilgisine erişildi. İşte Ak Parti ve CHP Kulisleri...
08 Şubat 2014 Cumartesi 06:29

meyve veren ağaç taşlanır.demek ki doğru yoldasınız