Özellikle şeker, kalp yetmezliği, hipertansiyon, kronik solunum rahatsızlıkları, kanser gibi kronik hastalıkları olan kişiler bu dönemlerde dikkatli olması gerekir. Mevsim değişikliklerinde bu rahatsızlıkların tedavi süreci biraz daha uzuyor.
Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişikliklerinin vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak çeşitli hastalıklara yol açtığını ve kronik hastalıkları olanların tedavi sürecinin uzadığını belirten Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet YILDIRIM, ani ısı değişikliklerinden etkilenmemek için dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
İnsan vücudunun bir iç ısı sistemi ve bir dış ısı sistemi bulunuyor. Mevsimlere göre iç ve dış ısı sistemi ile vücut kendini dengeler. Hava sıcak olduğu zaman vücut damarlarını genişleterek sıcak havadan etkilenmemeye çalışır. Dış ortam soğuk olduğu zamansa damarlar kendini büzüştürür ve organlara daha az kan gider. Havalarda ani değişiklikler olduğunda ise vücut bu duruma adaptasyon problemi yaşayabilir. Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikleri vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak, vücut direncini düşürüyor. Başta mikrobik hastalıklar olmak üzere soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarını ve birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Özellikle ani ısı değişimi gastrit, ülser ve eklem ağrılarını tetikliyor. Bu mevsimde ortaya çıkan mide rahatsızlıklarının ilaçla tedavisi gereklidir. İdrar yolları enfeksiyonları ve bağırsak rahatsızlıklarına da çok rastlanıyor. Mevsim değişikliklerinde bu rahatsızlıkların tedavi süreci biraz daha uzuyor. Özellikle astım, kronik bronşit, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan hastaların bu dönemlerde dikkatli olması gerekir.
Ani ısı değişikliklerinden etkilenmemek için
* Yorucu işlerden uzak durulmalı.
* Yetişkinler 6 saat, çocuklar yaşına göre 8-10 saat uyumalı.
* Bol su tüketilmeli.
* Sigara ve alkolden uzak durulmalı.
* C, B vitamininden, potasyumdan zengin gıdalar, yeşil sebze ve bol meyve tüketilmeli.
* Aşırı yağlı gıdalardan, aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınılmalı.
* Klimalardan uzak durulmalı.
* Enfeksiyon geçiriyorsanız, doktorunuzun verdiği antibiyotikler düzenli olarak kullanılmalı
* Ani hava değişikleri ile dışarıda saklanan ürünler daha çabuk bozulabilmekte, dikkat edilmeli.
Sonbaharda sıklığı artan enfeksiyon hastalıkları soğuk algınlığı, nezle, grip, tonsillit (bademcik iltihabı), farenjit (boğaz iltihabı), larenjit (ses telleri bölgesi olan larenksin iltihabı), sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit ve zatürreedir.
Soğuk algınlığı, nezle ve grip virüs denilen çok küçük mikroplarla oluşan hastalıklardır. Belirti olarak halsizlik, ateş, boğazda yanma, burun tıkanıklığı veya akması, kas ağrıları olur.
Tonsillit, farenjit, larenjit gibi enfeksiyonlarda ise şiddetli ateş ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, gıcık tarzında öksürük ve kırgınlık oluşur.
Akut sinüzitte başağrısı burun tıkanıklığı başın ön kısmı ve elmacık kemikleri üzerinde dolgunluk hissi tipiktir.
Virüslerle oluşan enfeksiyonlar antibiyotiğe ihtiyaç göstermeden iyileşir. İstirahat, bol sıvı alımı, vitaminler, ağrı kesici ilaçlarla iyileşir.