Belediye Başkanı veya yöneticilerinin “Ben yaptım oldu” mantığıyla verdiği ya da Belediye Meclisi’nce alınmasını sağladığı kararlar nedeniyle yatırımcılar zaman zaman mağduriyetler yaşayabiliyor. Alınan kararlarla Uşak’a yatırım yapmasına rağmen, hukuk önünde kararların yanlış bulunması neticesinde olan yine yatırımcıya oluyor ve işin yüküne katlanmak zorunda olan yine yatırımcı oluyor. Geçmişte de benzer şekilde yaşanan onlarca örnek bulunurken; bu örneklere bir yenisi daha eklendi.
Sosyal yaşam alanlarının azlığından sık sık şikayet edilen Uşak’ta bilindiği üzere 2013 yılının Ağustos ayında Festiva AVM hizmete açılmıştı. Ancak alışveriş merkezinin kurulduğu alanın imar durumuyla ilgili sıkıntılar oluşmuş ve konu yargıya taşınmıştı.
Uşak Belediye Meclisi’nin 4 Nisan 2013 yılında aldığı kararla Festiva AVM’nin bulunduğu alan parsel bazında yapılan uygulama ile emsali 0,70 olarak belirlenirken; iş merkezine dönüştürülen alanların yüksekliğinin 8,5 metre olmasına rağmen Festiva AVM’nin yüksekliği ise serbest bırakılmıştı.
Söz konusu alanın imarına ilave ve revizyon yapılmasına ilişkin Belediye Meclisi’nde alınan kararların planlama ilkelerine aykırı olduğu, sanayi alanı olarak planlamada yer alan bölgede kısmi uygulama ile sadece ilgili alanın ticari alana çevrildiği üst ölçekli planlara uymadığı gerekçesiyle yargıya taşınan konu hakkında Manisa 2. İdare Mahkemesi bilirkişi raporu doğrultusunda kararını verdi. Ayrıca raporda; söz konusu alanı içeren bölgenin 2020 yılına göre hazırlanan ve İl Genel Meclisi tarafından da onaylanan İl Çevre Düzeni Planı'nda kentin nüfus oranı, ekonomik ve sosyal verileri doğrultusunda sanayi alanı olarak planlanmasının öngörüldüğü de belirtilmekte.
Bilirkişi raporunda da ifade edilen; yapılan imar plan değişikliğinin Çevre Düzeni Planı Raporu’ndaki ana hedef ve ilkeler ile çelişmesi ve planların kademeli birlikteliği ilkesine uygun olmaması, planlama tekniğinde benimsenmesi gereken bilimsel ölçümleme ve analiz yöntemlerini içermemesi nedeniyle planlama esas ve ilkelerine uygun olmaması, alınan Meclis kararının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu yönündeki görüşün ardından Manisa 2. İdare Mahkemesi Festiva AVM’nin bulunduğu alanda yapılan revizyonun hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle söz konusu alanla ilgili işlemin iptaline karar verdi.
Temyiz yolu açık olan davayla ilgili Danıştay kararının ardından netlik kazanacak konuyla ilgili şayet Danıştay da mahkemenin kararıyla hemfikir olursa Festiva AVM yıkılacak. Farklı bir yol ise; 1/100000 ölçekli ve diğer üst ölçekli Çevre Planları'nda yapılacak düzenlemelerle de zor bir ihtimalle de olsa Festiva AVM yerinde kalabilir.
Belediye Meclisi’nce alınan her kararın hukuku uygun olmadığının ispati niteliğindeki bu ve benzeri durumların zaman zaman yaşandığını da göz önüne alarak; Uşak’a yeterli yatırım yapılmıyor şeklindeki serzenişlerin bitmesi adına Belediye Meclisi’nin ve ilgili komisyonların titizlikle çalışması gerektiğini altını çizmek gerekir.
uşak ın gelişimi açısından önemli bir yol kateden bu avm nin yıkımı gerçekten uşaklı içinde büyük bir yıkım olur.insanlar avuç içi kadar yerleşim birimine mahkum mu kalsın? yeter artık halk olarakta bazı degerlere sahip çıkalım,düzgün biyer açıldı,burasıda kipa edda vs. benzemesin,kapanmasın,yıkılmasın..aptal gibi afyon izmir avm leri zengin etmeyelim.kendi şehrimiz kalkınsın